NA ČEKANJU VEĆ 10 GODINA Hoće li stanovnici HNŽ konačno dobiti Zavod za besplatnu pravnu pomoć?

Besplatna pravna pomoć
Ilustracija

Pravo na besplatnu pravnu pomoć jedno je od osnovnih ljudskih prava, te podrazumijeva pravo svakog građanina na jednak pristup pravdi. Stanovnici županije Hercegovačko-neretvanske to pravo ni u 2024. još ne mogu konzumirati.

Sva sredstva bila osigurana, vrpca presječena

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) još 2013. godine usvojila je Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, koji propisuje osnivanje županijskog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći.

Sva su sredstva za uspostavu ovoga zavoda bila osigurana, nešto iz domaćih, nešto iz stranih fondova, čak je i Vlada HNŽ organizirala i svečano otvorenje ureda, raspisan je bio natječaj za direktora, no procedura nikada nije dovršena, pa tako ni ovaj zavod nikada nije profunkcionirao. Vrpcu na svečanom otvorenju ureda presijekao je današnji direktor JP Autoceste Federacije, a tadašnji premijer HNŽ, Denis Lasić.

Denis Lasić otvara ured za besplatnu pravnu pomoć FOTO: Bljesak

Novci, odnosno incijalna sredstva su svake godine izdvajana kroz županijski proračun, no Zavod nikada nije zaživio.

Stalno poništavani javni natječaji za direktora/icu

S promjenom ministara u Vladi HNŽ, čini se da bi konačno moglo doći do određenih promjena.

Portal Hercegovina.info poslao je upit Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ mogu li stanovnici ove županije očekivati otvorenje ovoga Zavoda u njihovom mandatu. 

Iz Ministarstva podsjećaju kako je natječaj za direktora Zavoda, odnosno rukovodećeg državnog službenika bio raspisan u veljači 2023. međutim, zaključkom Vlade HNŽ od 12.12.2023. g. zatraženo je od ministarstava i drugih organa uprave, da obustave i ponište sve započete natječajne procedure za prijem i postavljenje državnih službenika, te je zbog toga i poništen javni natječaj za popunu ovog radnog mjesta.

Dalje navode:

"U razdoblju od 2013. godine javni natječaj za popunu rukovodećeg državnog službenika u Županijskom zavodu za pružanje besplatne pravne pomoći je dva puta raspisivan i poništavan. Poslednja Odluka Vlade HNŽ o poništenju javnog natječaja za prijem rukovodećeg državnog službenika u Županijskom zavodu za pružanje besplatne pravne pomoći Hercegovačko- neretvanske županije od 22.12.2023. g., objavljena je u „Službenim novinama FBiH" broj: 14/24 od 21.02.2024. g., čime su se stekli uvjeti za ponovnim raspisivanjem javnog natječaja za prijem rukovodećeg državnog službenika u Županijskom zavodu za pružanje besplatne pravne pomoći Hercegovačko-neretvanske županije. Svi materijalno-tehnički, prostorni i financijski uvjeti za rad Zavoda su ispunjeni.

Ministar pravosuđa HNŽ Goran Karanović


Čeka se novi natječaj

Ovo Ministarstvo je 4.3.2024. g. uputilo novi zahtjev za raspisivanjem javnog natječaja za prijem rukovodećeg državnog službenika u Županijskom zavodu za pružanje besplatne pravne pomoći Hercegovačko-neretvanske županije, te se očekuje završetak ovog procesa u razumnom roku".

Sjedište ovoga Zavoda trebalo je biti u Šantićevoj ulici u Mostaru, a opremanje ureda koje je potpomogao UNDP koštalo je tada, 2013. oko 50.000 dolara.

Zavod bi trebao pružati svoje usluge osobama koje, inače ne bi imale pristup pravosudnom sustavu, odnosno osobama koje žive ispod granica siromaštva, povratnicima, samohranim roditeljima, djeci bez roditeljskog staranja, osobama s invaliditetom i drugim kategorijama stanovništva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.