TKO JE TKO U NOVOJ VLADI HNŽ Prosjek godina ministara 40, prva žena na premijerskoj poziciji i 11 muškaraca

Ministri u vladi HNŽ

Žitelji Hercegovačko-neretvanske županije danas su prvi put nakon 2015. godine dobili županijsku vladu.

Dugo je bila najavljivana, a većina imena ministara kao i ime mandatarke odavno su bila poznata.

Prosjek godina nove vlade je oko 40, a izuzev same mandatarke i buduće premijerke Marije Buhač, sve resore ponovno preuzimaju muškarci.

Hercegovina.info vam u kratkim crtama donosi biografije svih ministara.

Premijerka HNŽ

Marija Buhač, Mostar. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smjer financije i računovodstvo i stekla zvanje diplomirani ekonomist. Prije politike radila je u Zavodu za zdravstveno osiguranje gdje je obnašala funkciju rukovoditeljice Sektora za zdravstvo.

Buhač nema dosadašnjeg političkog iskustva, a otac joj je bivši predsjednik županijskoga odbora HDZ BiH HNŽ Rafael Gagro.

Ministri u vladi HNŽ
Marija Buhač

Ministar prometa

Novi ministar prometa u Vladi HNŽ je Ivo Bevanda iz Čitluka. Bevanda je rođen 1977. godine u Mostaru. Po struci je diplomirani pravnik. Od 2004. godine do danas obnašao je dužnost tajnika Općine Čitluk. Također, Bevanda je član povjerenstva za ustavna pitanja Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjednik Upravnog vijeća ustanove Edukacijsko - rehabilitacijski centar "Sveti Josip Radnik" iz Čitluka, dopredsjednik Udruge roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama "Susret" iz Čitluka, član Upravno Kulturno - informativnog centra Čitluk, te predsjednik Ženskog hercegovačkog košarkaškog kluba "Brotnjo 94" Čitluk.

Kada je riječ o njegovom stranačkom angažmanu u HDZ BiH, Bevanda je član Županijskog odbora HDZ BiH i HNŽ te tajnik OO HDZ BiH Čitluk i član predsjedništva OO.

Ministri u vladi HNŽ
Ivo Bevanda

Ministar zdravstva

Ministarstvo zdravstva HNŽ-a vodit će dr. Milenko Bevanda. Dr. Bevanda je rođen 1958. godine u Mostarskom Cernu, općina Čitluk. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, magistrirao 2004. godine u Zagrebu, a doktorirao 2006. godine u Mostaru, naslov disertacije „Učinak hipertermičke kemoimunoterapije na karcinomatozu peritoneuma u miševa“

Radi na Sveučilištu u Mostaru, kao prorektor za Biomedicinu i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, kao voditelj kliničkog odjela Gastroenterologija i hepatologija. Obavljao dužnost dekana Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Mostaru od 1.10.2013. do 1.10.2021. godine. Pročelnik je Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Voditelj je doktorskog studija Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu (2015. do 2022.), kao i glavni urednik znanstvenog časopisa Medicina Academica Mostariensia.

Područje znanstvenog interesa su: bolesti jetre, upalne bolesti crijeva i tumori debelog crijeva.

Suradnik je i član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske od 2018, redoviti član IANUBiH od svibnja 2023. godine i dopisni član HAZU BiH od 2022. godine.

Ministri u vladi HNŽ
Milenko Bevanda

Ministar branitelja

Đuro Prkačin iz Stoca preuzeo je dužnost ministra branitelja HNŽ.

Prkačin je rođen je 30. ožujka 1980. Po zanimanju je diplomirani ekonomist, a studirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Stocu. Radno iskustvo stekao je u Gradskoj upravi Stolac kao stručni suradnik za javne nabave.

Iskustvo rada Prkačin ima kao stručni suradnik za javne nabave u Općini Stolac, zastupnik u Skupštini HNŽ (2010.-2022.)., izaslanik u Domu naroda PFBiH (2010. – 2018.)

Kada je riječ o stranačkim aktivnostima Prkačin je bio, predsjednik OO Mladeži HDZ BiH Stolac (2010.-2012.), član Općinskog vijeća Stolac (2004.-2008.), izaslanik u Domu naroda PFBiH (2010 – 2018.), zastupnik u Skupštini HNŽ 2010.-2022.), predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Skupštini HNŽ (2014.-2018.), predsjednik kluba hrvatskih zastupnika HDZ BiH u Skupštini HNŽ (2018-2022.), član Predsjedništva OO HDZ BiH Stolac, član Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ-a, član Središnjeg odbora HDZ BiH.

Ministri u vladi HNŽ
Đuro Prkačin

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede

Za novog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izabran je Mario Jurica iz Čapljine. Jurica je u travnju ove godine postao predsjednik županijske Mladeži HDZ BiH HNŽ-a. Rođen 1996. Jurica je najmlađi ministar u ovom sazivu vlade i najmlađi ministar kojeg je HNŽ dosad imala.

Ministri u vladi HNŽ
Mario Jurica

Ministar unutarnjih poslova

Marijo Marić dolazi iz Mostara, trenutno obnaša funkciju ravnatelja KPZ Mostar. Imenovan na prijedlog HDZ-a.

Ministri u vladi HNŽ
Marijo Marić

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša

Emil Balavac, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša dolazi iz Jablanice, a trenutno je zaposlen kao savjetnik načelnika Općine za pravna pitanja. Diplomirao pravo, a trenutno je na magisteriju iz međunarodnih odnosa i europskih studija na Burch univerzitetu u Sarajevu. Predsjednik GSS Jablanica. Imenovan na prijedlog SDP-a.

Ministri u vladi HNŽ
Emil Balavac

Ministar gospodarstva

Zanin Vejzović, ministar gospodarstva, dolazi iz Mostara, točnije Raštana. Doktor informatičkih znanosti. Predaje na nekoliko sveučilišta. Autor većeg broja znanstvenih radova, knjiga i udžbenika. Imenovan na prijedlog SDP-a.

Ministri u vladi HNŽ
Zanin Vejzović

Ministar financija

Adil Šuta, ministar financija, dolazi iz Mostara, magistar ekonomije. Gradski vijećnik SDA/Koalicije za Mostar, radio kao direktor ispostave za Mostar u BH Telecomu. Oženjen, otac troje djece. Imenovan na prijedlog SDA.

Ministri u vladi HNŽ
Adil Šuta

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja

Bekir Isaković, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, dolazi iz Stoca. Pravnik po struci, član je uprave Cesta Federacije BiH. Imenovan na prijedlog SDA.

Ministri u vladi HNŽ
Bekir Isaković

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta

Adnan Velagić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa, dolazi iz Konjica. Profesor povijesti na "Univerzitetu Džemal Bijedić". Uža specijalnost mu je suvremeno doba. Autor 7 knjiga i preko 50 znanstvenih radova. U SDA ušao 2020. godine nakon što je bio dugogodišnji član SBiH.

Ministri u vladi HNŽ
Adnan Velagić

Ministar pravosuđa

Goran Karanović, ministar pravosuđa, dolazi iz Mostara. Doktor je pravnih znanosti. Zajednički nestranački kandidat SDA i SDP. Radio je kao novinar, bio zaposlen kao stručni suradnik u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, aktivist, pisac i pjesnik.

Ministri u vladi HNŽ
Goran Karanović

Ministri u vladi HNŽ

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.