Milijarder Žilić: Lijanović tražio 70 milijuna za sebe, Budimir mi 'prodavao' likvidirane firme

Ivan Žilić, Jerko Ivanković Lijanović, Živko Budimir, Ivan Žilić, Ivan Žilić
...rekao je kako je federalni ministar Jerko Ivanković Lijanović od njega tražio tražio 70 milijuna eura kako bi riješio svoje privatne probleme s Hypo Alpe Adria Bankom.

"A već drugi dan je došao meni i rekao: "Ja imam tu banku pod kontrolom, oni meni ne mogu ništa". Tražio je da mu dam pet milijunaispod stola i on će mene napraviti predsjednikom", govori Žilić za BHRT i pojašnjava na koji je način nastavio razgovor sa Lijanovićem:

"Meni nije potrebno. Izvolite Vi sami raditi, ja imam dovoljno ovdje posla. Ja bih Vas u tom slučaju podmitio i sam bi sebe kriminalizirao", odvratio je Žilić.

Ivan Žilić tvrdi kako mu je Lijanović tada ponudio da zajedno kupuju hrvatske državne obveznice. Biznismen ga je upitao čiji je on to ministar, hrvatski ili bosanski. Nakon toga su se sporječkali.

"Rekao da ne bi trebalo više da dolazi i da ne želim imati kontakte s njim", kaže za BHRT Ivan Žilić.

On kaže kako je i Živko Budimir bio kod njega i objašnjavao da ima svoju firmu u blizini Frankfurta uz pomoć koje mu može prodati Aluminijumski kombinat u Mostaru, a da sve to ide preko "Hercegovina osiguranja" i "Hercegovina banke".

"Pošto ja nisam znao što se tamo događa, prvo sam prekontrolirao što je to. Onda smo ustanovili da te firme ne da su pod stečajem, već su već likvidirane. Znači, ja bih prebacio novac na njegov konto i on bi rekao: "Doviđenja, završen posao". Znači uvijek iste igre", kaže Žilić.

Potražili smo reakcije "prozvanih" političara, pa je predsjednik Federacije Živko Budimir za BHRT rekao kako je potpuno iznenađen neistinama koje govori Žilić.

"Ponosan sam onim što sam predložio Žiliću", rekao je Budimir, te dodao kako nije istina da je govorio o bilo kakvoj firmi koju navodno posjeduje u Njemačkoj.

"Ako je Žilić zaista ono za što se predstavlja, ako je istina da plaća milijardu dolara poreza, nije li onda pravi potez da kupi firmu poput Aluminija, jer bi on to platio od onog dijela koji bi inače otišao za plaćanje tog poreza", kaže predsjednik Federacije Budimir.

On negira da je pokušao prodati firme koje su već likvidirane, te dodao da je Žiliću predao urednu dokumentaciju o stanju u Hercegovina osiguranju i banci.

Ministar Jerko Ivanković Lijanović također je negirao navode Ivana Žilića.

Ivanković Lijanović je, između ostalog, rekao da nije tražio od Žilića da rješava njegove probleme u "Hypo banci", iako mu je on to nudio. Ivanković Lijanović je ponudu odbio jer, kako je rekao, "Hypo banka" ima hipoteke na sve kredite koje je dala.

"Žilić je u intervjuu za neki medij izjavio da je očekivao da ga ja spojim sa ‘Hypo bankom', a ja to nikada nisam učinio upravo iz razloga što mi ta pomoć nije trebala", rekao je ministar Ivanković Lijanović.

BHRT