PRETRPLJENE DUŠEVNE BOLI Živko Budimir traži 277.000 maraka zbog mjesec dana zatvora

PRETRPLJENE DUŠEVNE BOLI Živko Budimir traži 277.000 maraka zbog mjesec dana zatvora
BIRN

Živko Budimir je podnio tužbu radi “naknade štete zbog pretrpljenih duševnih boli uslijed povrede ugleda, časti, prava osobnosti i neosnovanog lišenja slobode i neosnovanog jednomjesečnog pritvora te umanjenja životne aktivnosti”, u iznosu od 277.000 KM

Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je prigovor na tužbu Živka Budimira, bivšeg predsjednika Federacije, u kojem se navodi kako je tužbeni zahtjev za naknadu štete postavljen u iznosu koji premašuje uobičajene i u sudskoj praksi prihvaćene iznose, piše BIRN BiH.

Živko Budimir podnio je Državnom sudu tužbu protiv države i entiteta radi naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i jednomjesečnog pritvora tijekom 2013. godine.

“Tužba se temelji na činjenici da je protiv tužitelja od 2013. do 2020. godine vođen kazneni postupak u okviru kojeg je Budimiru u travnju 2014. godine određen pritvor u trajanju od 29 dana, potom ukinut, nakon čega je postupak djelomično vođen u Sudu BiH, a potom u Županijskom sudu u Sarajevu, gdje je okončan oslobađajućom presudom“, naveo je pravni zastupnik Budimira, Ragib Hadžić.

Kako je objašnjeno, Budimir je podnio tužbu radi “naknade štete zbog pretrpljenih duševnih boli uslijed povrede ugleda, časti, prava osobnosti i neosnovanog lišenja slobode i neosnovanog jednomjesečnog pritvora te umanjenja životne aktivnosti”, u iznosu od 277.000 konvertibilnih maraka.

Kako stoji u tužbi, Budimira su krajem travnja 2013. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine lišili slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljstvo BiH, koje zastupa državu, u odgovoru na tužbu je navelo da se radi o neosnovanom tužbenom zahtjevu jer, kako je navela punomoćnica Državnog pravobraniteljstva Safija Kreštalica, organi države nisu vodili kazneni postupak, niti su podigli optužnicu protiv Budimira.

“Postoji oblik moralne satisfakcije prema kojem je Sud dužan u novinama i drugim sredstvima javnog informiranja objaviti odluku iz koje proizilazi neosnovano lišenje slobode, ako oštećeni smatra da mu je potrebno za rehabilitaciju“, navela je Kreštalica.

Tijekom pripremnog ročišta, pravni zastupnik Budimira uložio je Sudu materijalne dokaze koje planira izvoditi tijekom glavnog pretresa i dostavio ih Pravobraniteljstvu.

Iz Državnog pravobraniteljstva zatražili su nastavak pripremnog ročišta jer je dostavljena dokumentacija opsežna i treba im vremena da se očituju.

U tužbi se poziva na odluku Ustavnog suda iz 2013. godine kojom je zaključeno da postoji povreda prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda – kada je Sud BiH odredio pritvor, a da za to nije bio ispunjen osnovni zakonski uvjet, te postojanje osnovane sumnje da je Budimir počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Budimiru se naknadno sudilo pred Općinskim sudom u Sarajevu po optužnici Županijskog tužiteljstva u Sarajevu. On je 2019. godine oslobođen svih optužbi, navodi se u tužbi.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 23. studenog.