MESO SKUPLJE DO 50 POSTO "Farmerima najmanje koristi, uvozni lobi cvjeta, a najveću cijenu plaćaju građani..."

MESO SKUPLJE DO 50 POSTO "Farmerima najmanje koristi, uvozni lobi cvjeta, a najveću cijenu plaćaju građani..."
Hercegovina.info

Juneće meso je u posljednjih nekoliko mjeseci poskupjelo više od 50 posto, svinjsko 35 do 40 posto, dok je cijena pilećeg mesa u blagom padu, ali je i dalje visoka u marketima, izjavio je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

On je naveo da domaće proizvođače zanima cijena žive vage stoke i da ona nije na nekoj zadovoljavajućoj razini, jer farmeri imaju najmanje koristi, uvozni lobi ponovo ima najveću korist, a najveću cijenu plaćaju krajnji potrošači.

"Konstantno imamo problem kada je riječ o proizvodnji mesa u BiH. Posljednjih 15 godina upozoravamo i apeliramo na nadležne da se zaštiti domaća prozvodnja, a onda usmjerimo sredstva u razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje, posebno stočarstva kao okosnice razvoja poljoprivrede svake normalne zemlje", rekao je Marinković, dodajući da apeli nisu urodili plodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On napominje da se danas i Europa, koja je suočena sa krizom izazvanom pandemijom, a zatim i krizom u Ukrajini, okreće vlastitoj proizvodnji, da im proizvodnja pada, ali oni i dalje upumpavaju novac poljoprivrednim proizvođačima radi osiguranja hrane za svoje stanovništvo.

"Budući da smo uvozno orijentirani, opet smo ovisni od kretanja cijena na svjetskom tržištu. Budući da je naša proizvodnja godinama ugrožena uvjereni smo da će doći do dodatnog rasta cijena mesa na tržištu", kaže Marinković.

Prema njegovim riječima, meso će vrlo brzo predstavljati luksuz, a ne osnovna životna namirnice i kupovat će ga samo bogati.

Marinković je dodao da to nisu nikakve izmišljotine i da se ne nazire dalji trend pada cijena sojine sačme i žitarica u ishrani stoke.