FOTO  LOŠE PROGNOZE Nakon velikih poplava u ožujku, stanovnici Šipovače i Vojnića očajni

Krumpir Ljubuški
Hercegovina.info

Slab urod krumpira i nestašica jedne od najomiljenijih namirnica mogli bi biti ovosezonski scenarij za stanovnike Vojnića i Šipovače. 

Podsjećamo da su se sredinom ožujka zimska vrela, koja su obično mirna tijekom sušnih razdoblja, aktivirala zbog obilnih padalina, izazivajući rapidno povećanje vodostaja rijeka i širenje poplava. Najzapadniji dijelovi Ljubuškog čak su dva dana bili odsječeni od ostatka općine. 

Riječna korita Banje i Luka nisu mogla 'progutati' pridošlu vodu koja se na nekoliko mjesta izlila pa su tako poplavljeni putovi, parcele, brojne oranice poljodjelaca kao i šumsko zemljište. Inače, ovaj prostor obiluje sa stotinjak malih vrela koji izviru kada dođe do povišenja vodostaja zbog obilnih padalina. 

Velike količine oborina uzrokovale su probleme poljoprivrednicima

Kako nam je jedan od mještana tada objasnio, gdje god se voda zadržala duže od pet dana - tu kulture neće biti. Po svemu sudeći, situacija je doživjela svoju kulminaciju. „Izgleda da je nastradao dobar dio ovogodišnjeg uroda. Krumpir je masovno obolio, i nama u Šipovači i u donjem dijelu njiva u Vojnićima. Pitanje je do kopanja koliko će ih ostati zdravih i koliko će se smanjiti prinosi“, kazala je za Hercegovina.info Maja Bebek, jedna od mještanki Šipovače čiji je nasad krumpira nekoliko dana ležao u potpunosti prekriven vodom. 

Krumpir Ljubuški

Kako nam je sugovornica objasnila, bolest se pojavila dok je krumpir bio u gomoljima te od tada nije bilo napretka u rastu i sazrijevanju. „Ono što smo uspjeli vidjeti je da su već polagano počeli truliti. Što reći osim da na mjestima gdje krumpir truli, sad caruje trava“, dodala je. 

Nasadi krumpira izgledali su kao ribnjaci

„Uslijed vremenskih neprilika kakve su bile krajem 3. i početkom 4. mjeseca, velike količine oborina koje su se izlile iz korita rijeka poplavile su polja krumpira te su stvorile povoljne uvjete za razvoj bolesti, prvenstveno plamenjače krumpira (Phytophthora infestans). Visoke temperature i velika vlažnost zemlje idealni su uvjeti za razvoj bolesti. Ova bolest prvo napada list biljke te se postepeno spušta do samog gomolja koji na kraju trune i propada“, objasnio je za Hercegovina.info magistar agronomije Josip Herceg. 

Kako nam je objasnio, u pravilu se najveća šteta očekuje tijekom skladištenja krumpira, jer se tada bolest aktivno širi u skladištima.

Krumpir obolio

Veći problem stvara uvoz krumpira

Bebek objašnjava da lokalnim proizvođačima najviše glavobolje zadaje uvozni krumpir. „S obzirom da uvoze krumpir pada cijena i ovom našem, tako da je sada na početku sezone on 1 KM. Tko zna što će biti kasnije, u svakom slučaju ne piše nam se dobro“, zaključila je. 


.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.