FOTO/VIDEO  Višednevne padaline odsjekle dijelove Ljubuškog od ostatka općine

Padaline u Ljubuškom

Nakon višednevnih obilnih padalina, najzapadniji dio Hercegovine, konkretno mjesta Šipovača i Vojnići, suočili su se s ozbiljnim poplavama, a jučer je bilo najkritičnije. Zimska vrela, koja su obično mirna tijekom sušnih razdoblja, aktivirala su se zbog obilnih padalina, izazivajući rapidno povećanje vodostaja rijeka i širenje poplava.

„Riječna korita Banje i Luka nisu mogla 'progutati' pridošlu vodu koja se na nekoliko mjesta izlila pa su tako poplavljeni putovi, parcele, brojne oranice poljodjelaca kao i šumsko zemljište“, kazao je za Hercegovina.info Mile Bebek, jedan od mještana Vojnića, te je nadodao kako ovaj prostor obiluje sa stotinjak malih vrela koji izviru kada dođe do povišenja vodostaja zbog obilnih padalina. 

Voda se jučer izlila iz riječnog korita Luka i Banje zbog čega je promet na više dionica bio u potpunosti onemogućen, a pojedini zaselci ovog mjesta i danas su odsječeni jedni od drugih. „Kašče je jučer bilo potpuno odsječeno od ostatka svijeta, voda je plivala na sve strane, tako da ni automobili nisu mogli prolaziti“, dodao je. Unatoč činjenici da se voda povlači s prometnica, mještani s kojima smo razgovarali izražavaju zabrinutost da bi daljnje padavine mogle ponovno aktivirati zimska vrela te izazvati nove poplave. Sudeći prema vremenskoj prognozi, u sljedećih nekoliko očekuje se smanjenje oborina i poboljšanje vremenskih uvjeta.

Poplave u Ljubuškom

Kako hercegovina.info saznaje, ovog puta nije došlo do nadiranja vode u domove i objekte zabrinutih mještana, kako je to bio slučaj do prije nekoliko godina.

"Bilo je zaista teško, svi smo bili u stalnoj strepnji, provjeravali smo situaciju iz minute u minutu. Gledati kako se voda približava našim domovima je nešto najstrašnije moguće, ne bih to poželjela ni najgorem neprijatelju. S obzirom na to što se događalo u prošlosti i kakva smo sve iskustva mi mještani imali, strahovali smo za našu sigurnost i imovinu, jer jednostavno ne možeš znati što će se dogoditi sljedeće. Izgleda mi da je se stanje konačno krenulo poboljšavati, zbog čega svi lakše dišemo", ispričala nam je Milijana, jedna od stanovnica Šipovače te je nadodala kako je situacija znatno bolja u odnosu na onu od prije nekoliko godina kada su svake godine imali redovite poplave. "Jedna od obitelji u blizini prije nekoliko je godina napustila svoju kuću i preselila se u Hrvatsku jer se jednostavno nisu mogli izboriti s poplavama“, dodala je. 

Poplave u Ljubuškom

S obzirom da se dobar dio stanovništva ovog kraja bavi poljoprivredom i od nje živi, velika je vjerojatnost da će zbog poplava u ovoj sezoni ostati bez prihoda.

„Krumpiri su posađeni i nikli su prije mjesec dana, a kupus je tek zasađen. Gdje god se voda zadrži više od pet dana - tu kulture neće biti", zaključio je Bebek. Ukoliko se voda ne povuče u idućih nekoliko dana, velika je vjerojatnost da će mještani ostati bez usjeva. Najviše su stradale njive, ali i bašte i plastenici sa povrćem.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.