TVORNICA SOLARNIH PANELA Poklanja li Općina Gacko investitoru zemlju i vojarnu

Bivša vojarna Gacko
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Priča o izgradnji solarne elektrane i tvornice solarnih panela u Gacku počela je krajem prošle godine kada je Ognjen Milinković, načelnik Općine Gacko najavio ovaj projekt. Predviđeno je da se oko 60 duluma zemljišta bez naknade da na raspolaganje investitoru, kao i zgrada bivše vojarne u Avtovcu. Pismo namjere predano je na glasovanje zastupnicima lokalnog parlamenta tijekom posljednjeg zasjedanja, a zastupnici skupštinske većine usvojili su ovu odluku.

Ono što je u cijeloj priči specifično i što budi sumnju je to što je investitor tvrtka “Solar Win” koja prema dostupnim informacijama nema zaposlenih, a nema ni podataka koji ukazuju na to da ova tvrtka uopće posluje. Dodatnu sumnju budi podatak da je tvrtka registrirana za preko 80 djelatnosti, točnije za 84 djelatnosti, od igle do lokomotive. Igli doduše nema, ali proizvodnje lokomotiva ima, kao i proizvodnja keramičkih pločica, a tvrtka koja u svom nazivu ima solar registrirana je i za hotelijerstvo ali i pružanje usluga cateringa.

"Važan projekt"

Ognjen Milinković, načelnik Općine Gacko čvrstog je stava da se radi o izuzetno važnom projektu, i to ne samo za Gacko već i za širu regiju. S druge strane, Vukota Govedarica, narodni zastupnik oporbene Srpske demokratske stranke tvrdi da je u cijeloj priči ‘’nanjušio’’ novu veliku aferu. Stanovnici Gacka nevoljni za davanje službenih izjava u neformalnom razgovoru ipak iskazuju ogromnu dozu skepticizma kada je ovaj projekt u pitanju.

Načelnik Općine Gacko je tijekom posljednjeg skupštinskog izlaganja na temu investicije u Gacku u vidu izgradnje solarne elektrane i tvornice solarnih panela, uvjeravao gatačke zastupnike da se radi o izuzetno korisnoj stvari i pozvao da se zanemare političke i bilo koje druge razlike jer se radi o projektu koji će poboljšati život i standard svih Gačana.

Bivša vojarna Gacko

“Ugovor će zaštititi općinu. Dajte da isključimo politikantstvo i politiku. Dajte da napravimo nešto za narod. Dajte da nađemo zajednički jezik. U ugovoru ćemo staviti nedvosmisleno što se ne smije dogoditi. Da narodu omogućimo lakši, bolji i ljepši život. Da objekte u Avtovcu koji stravično izgledaju pretvorimo u nešto dobro. Moraju dati bankarsku garanciju od 2 milijuna kojom ćemo biti osigurani. Da idemo u pravcu razvoja, a ne da branimo razvoj. Ovo je od posebnog interesa ne samo za Gacko nego i za širu regiju. S obzirom na gospodarsko stanje u općini, otvaranje bilo kakvog proizvodnog kapaciteta predstavlja izuzetan napredak, posebno ako se radi o proizvodnom kapacitetu koji će biti izvozno orijentiran, što je od općeg interesa što bi svako od nas trebao podržati i učiniti sve s ciljem da se tako nešto ovdje pokrene. Odlukom se ne prenosi vlasništvo nego se stvaraju uvjeti za dalju proceduru. Odluka je samo prva stepenica’’, istaknuo je Milinković na posljednjoj sjednici skupštine.

Načelnik tvrdi da će se Općina zaštiti

Iako je skupštinskom odlukom imovina Opštine Gacko bez naknade defacto ustupljena tvrtki “Solar Win” u većinskom vlasništvu kineskog državljanina Hui Čena, Ognjen Milinković tvrdi da će u slučaju nesprovođenja ugovornih obaveza od strane investitora, Općina Gacko sve naplatiti i nadoknaditi putem bankarskog ugovora. I sam načelnik ove općine ne spori da je imovina poklonjena, ali se ograđuje kako se neće ništa pokloniti a da se Općina Gacko ne zaštiti.

“Opština Gacko će tražiti bankarsku garanciju na puni iznos procijenjene vrijednosti nepokretnosti, točnije 2,13 milijuna maraka. Moramo imati na umu da se radi o objektima koji su već 25 godina u zapuštenom stanju, ruinirani. Ukoliko investitor ne bude poštovao odredbe ugovora, općina Gacko će aktivirati odnosno naplatiti bankarsku garanciju, a zemljište i sve nepokretnosti će se vratiti u vlasništvo općine. Dakle, mi nećemo ništa pokloniti, a da se ne zaštitimo”, obećava Ognjen Milinković.

Oporba sumnja na veliku aferu

I dok načelnik Općine Gacko gotovo slavodobitno govori o ovom projektu, iz oporbe tvrde da od cijele priče nema ništa, a kao drugu verziju navode da je na pomolu nova velika afera.

Vukota Govedarica

"Onog trenutka kada sam vidio da se u inicijativi koju je Solar Win spremio Skupštini Općine Gacko stoji odredba koja kaže da bilanca stanja i bilanca uspjeha je njihova poslovna tajna, tog trenutka mi je bilo jasno da od ovog posla nema ništa ili se iza ovoga posla sprema jedna vrlo ozbiljna afera. Ta tvrtka nema nijednog jedinog radnika, nema olovku, nema stolicu, nema ništa, ima fiktivnu adresu, imaju ljude koji ne žive u RS i tog Hui Čena koji je većinski vlasnik od 51%. Kada bi imali kojim slučajem jednu ozbiljnu, transparentnu proceduru, ja bih prvi bio za takvo nešto i pozdravio bih svakog investitora koji ulaže ne samo u Gacku nego u cijelu Republiku Srpsku’’, rekao je za Hercegovina.info, Vukota Govedarica, zastupnik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vrijeme je uvijek najbolji sudac, pa će tako nesumnjivo biti i u ovom slučaju, ali uzmemo li u obzir sve ono što znamo, bolje rečeno ne znamo o tvrtki “Solar Win”, možemo konstatirati da je nad ovim projektom jedan veliki upitnik, pa i uskličnik.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.