TAJKUNI IM DOŠLI DO KUĆA Mještani Kozica i Miljkovića poručuju da će ognjišta braniti do zadnje kapi krvi

TAJKUNI IM DOŠLI DO KUĆA Mještani Kozica i Miljkovića poručuju da će ognjišta braniti do zadnje kapi krvi

Mještani mostarskih naselja Kozice i Miljkovići ponovno su na udaru politički uvezanih tajkuna, koji će im uskoro do kućnih vrata doći sa solarima. U tim naseljima žive mlade obitelji, koje se mahom bave stočarstvom, a čija stoka s livade seli na solarna polja, odnosno ostaje bez ispaše. 

U tim naseljima planirana je investicija od 300 milijuna maraka, a mještanima solari dolaze na kućna vrata, bez da ih je itko pitao o tome. No, krenimo od početka. 

Federalno ministarstvo prostornog uređenja kojim rukovodi ministar Josip Martić HDZ BiH dalo je načelnu urbanističku suglasnost za izradu mega solarnih elektrana snage 231 MW, dvjema tvrtkama  Energo Sunce d.o.o. iz Posušja i Solar Lena d.o.o iz Gruda na području Mostara.

Gradske vlasti predvođene Mariom Kordićem HDZ BIH i Salemom Marićem SDA na 28. sjednici GV dale su suglasnost za dodjelu koncesija investitorima. Da im se 'žuri' govori podatak da su dnevni red sjednice mijenjali upravo radi istih investitora. Povjerenstvo za davanje suglasnosti za koncesije na čijem čelu je Amira Trbonja SDA  zasjedalo je dan prije sjednice te su suglasnosti za koncesije ugurane pred samu sjednicu. Da se unaprijed radilo za 'nekoga' govori i podatak da su najveći zagovornici i solarnih investicija bili gradonačelnik Mario Kordić i Salem Marić budući da se prostorni plan uskladio za solarne elektrane u MZ Miljkovići.

>Kliknite OVDJE za video

Vlada HNŽ na telefonskoj sjednici održanoj 21.2.2023 donijela je odluke o dodjeli koncesija na stotine hektara zemlje tvrtkama Energo Sunce d.o.o. iz Posušja i Solar Lena d.o.o iz Gruda na području Pologa (Lena 2), Kozica (Lena 1) i Miljkovića (Energo Sunce). Ako se uzme da je tržišna cijena 1KW = 1300 KM što bi značilo 1MW = 1 300 000 KM, a u konačnici za tri koncesije snage 231 MW dolazi se do vrijednosti od oko 300 milijuna maraka. Potpisnik koncesija je Nevenko Herceg, premijer u odlasku koji ja nastavio politiku svojih prethodnika. Sve podsjeća na 2006. godinu kad je organiziranim događajem između HDZ-a BiH i SDA od federalne razine pa do lokalne vlasti na području Kruševa, Pjesci i Gubavice namještena prodaja 134 hektara državne zemlje u vlasništvu Šume Herceg Bosne za 4 feninga po kvadratu lokalnom HDZ-ovcu Niki Marušiću. Sve ovo je i danas predmet tužiteljstva iz Livna.

Da vladajući HDZ BIH i SDA nešto muljaju govori i podatak da lokalni mještani Mjesene zajednice Miljkovići nisu znali do objave koncesija da im se otima zemlja krvlju i znojem natopljena kroz stoljeća.

Mještani Miljkovića i Kozica jučer su se okupili na sastanku u lokalnoj osnovnoj školi kako bi se upoznali sa ovim problemom. Na sastanku je odlučeno da će iscrpiti sve pravne korake kako bi se poništile koncescije i dozvole investitorima i da će braniti svoja ognjišta do zadnje kapi krvi.  Mještani napominju da su uvijek dobijali odbijenice od vladajućih kad bi tražili koncesiju ili kupovinu državnog zemljišta do jednog duluma kako bi mlade obitelji gradile dom ili manju solarno postrojenje.

Nadalje sumnjaju da ovakvo pogodovanje samo dvjema tvrtkama ukazuje da oni nisu stvarni realizatori koncesije. Naime dozvole za solare i koncecija na hektare zemlje vrijedi puno više nego što su je investitori sami platili stoga se osnovano sumnja da vladajući pogodovali investitorima bliskih vlasti koji bi na kraju dozvole i konecesiju prodali stranom investitoru za mnogo veće iznose.

Mještani ističu da su morali biti obavješteni i uključeni u upravi postupak obzirom da im veći dio zemlje graniči sa planiranim solarni elektranama.

Lokalno stanovništvo Kozica u 21. stoljeću nema priključak za vodu, većinom se bave stočarstvom tako da im vladajući ovim činom uzimaju i posljednji kruh iz usta budući da će se investicijom solara poravnati brdo i uništiti svaki oblik života. Solarna elektrana snage od 75 MW planirana je do samih kuća.

Izvod iz prostornog plana Općine Mostar za fotonaponsku elektranu „fne Lena“, 

Solar Lena d.o.o iz Gruda osnovana 11.2.2021. godine, a u vlasništvu je Ljiljanka Palca. Palcu, osobi bliskoj vrhu HDZ-u BIH dana je koncesija LENA 1 (Kozice) i LENA 2 (Polog) obje snage po 75 MW ukupno 150 MW na razdoblje od 30 godina. Ovim činom Kozičani će ostati bez kruha jer je Vlada HNŽ dala koncesiju na hektare zemlje jednom čovjeku.

Ista sudbina će zadesiti i mještane Miljkovića, gdje je koncesija na 30 godina dana tvrtki Energo Sunce d.o.o. iz Posušja. Planirana je solarna elektrana snage od 81 MW što je ogroman teritorij koji se prostire i do najbližih kuća mještana. Vlasnica Energo Sunce d.o.o. je Zrinka Pavković, iza koje stoji mesna industrija Šišović.

Izvod iz prostornog plana Općine Mostar za fotonaponsku elektranu „ENERGO MI 7/27“, „ENERGO MI 8/27“ i „ENERGO MI 9/27“

Mještani Gubavice i Pijesaka protiv solarnih elektrana

Na 31. sjednici Gradskog vijeća vijećnik Alis Čolaković je u otvorenoj raspravi kazao da se do sada kroz Vijeće dalo suglasnosti do 360 MW, to je snaga HE Jablanice i HE Rama, za 4,5 tisuća duluma državnog zemljišta i samo na 50 duluma nekog privatnog zemljišta.

"Razlika je što se plaća ista cijena koncesije za državno zemljište i privatno s time da ovi državno dobiju besplatno dok privatno je potrebno platiti. Nekakav primjer kako to rade Stočani oni to zemljište prodaju za 3.000 KM po dulumu. Ako smo mi danas dali ovih 5.000 duluma, to da netko kupi to je skoro 15 milijuna KM. Zašto mi kao Grad nemamo neku ekstra naknadu, imamo samo neku koncesijsku naknadu koja je po meni mizerna, istaknuo je Čolakovć.

Dodao je da su mještani Gubavice i Pijesaka protiv solarne elektrane na 300 duluma, snage 25 MW.

"Zanimljivo je što je grad Mostar u rekordnom roku izdao investitorima za 20 dana urbanističke suglasnosti. Tijekom izdavanja urbanističkih dozvola nitko od susjednih parcela nije bio ni upoznat, a po zakonu u upravnom postupku trebali su biti uključeni. Mještani su već podnijeli žalbe i ustrajat će u tome pravnom bitkom, no neće se libiti ni na druge načine da zaustave to", kazao je Čolaković. 

Ističe da je isti slučaj i južnije za još veću solarnu elektranu i da stranke kao susjedne parcele nisu uključene u postupak, a urbanističke suglasnosti su izdane investitorima.

Danas bi se trebao održati sastanak predstavnika gradskog urbanizma i mještana. Inače, novi gradski urbanisti mjesecima ne odgovaraju na naše upite, te smo njihovo uskraćivanje informacija prijavili ombudsmanu u Mostaru. 

>Kliknite OVDJE za video

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.