KOJUNDŽIĆ O NOVIM PODACIMA "Evo što su od mene 2021. tražili Rade Bošnjak i njegov odvjetnik Nermin Vila..."

Vinko Kojundžić Općinski sud Mostar
Hercegovina.info

Vinko Kojundžić, vlasnik 'Cuspis-a' čiji je sustav IZIS implementiran diljem Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) danas se u Općinskom sudu u Mostaru pojavio na ročištu jer ga je Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ tužio zbog vlasništva softwarea, no on tvrdi da je to sve zbog toga jer je na sastanku u Sarajevu pred Radom Bošnjakom i odvjetnikom Vilom odbio dati besplatno software tada nepoznatim tvrtkama, a danas će se ispostaviti da se radi o tvrtkama 'Infoherc' i 'TripleS'.

"Cijela afera počela je 2018. kad je Rade Bošnjak odlučio napraviti svoj vlastiti IZIS kroz dvije tvrkte ('Infoherc' i 'TripleS'). Za to je koristio djelatnike Zavoda, ali tu moramo razlikovati njega i Mihovila Čuljka zvanog 'Željezničar' koji su znali sve i druge koji su radili, ali nisu znali ništa o tome. Zašto? Zato jer je Mihovil Čuljak bio spona između tih tvrtki i četiri godine su tajno razvijali sustav, a petu godinu su raspisali natječaj i htjeli su uzeti u najam isto to što sada imaju te plaćaju 350 tisuća maraka godišnje, htjeli su kupiti za 2 milijuna maraka", tvrdi Kojundžić.

Rade Bošnjak se nije pojavio na suđenju. 

"Novost koju sam danas rekao na sudu je da sam bio na sastnku u Sarajevu 2021. godine na kojem je bio Rade Bošnjak, a sastanak je organizirao odvjetnik Nermin Vila i tu je meni bilo ponuđeno da potpuno besplatno ustupim vlasništvo IZIS-a nekoj tvrtki, inače će me tužiti. Danas znamo o kojim tvrtkama je riječ. Ja sam to, naravno, odbio. Rekli su da će me tužiti Zavod. Rekao sam OK, ali zašto Zavod ne traži kupovinu softwarea i to plati? Rekli su - ne, ti ćeš to dati besplatno i ako nećeš, bit ćeš tužen", nastavlja te dodaje da je ovo ročište dio velikog plana da Rade Bošnjak sebi osigura mirovinu kroz 'Infoherc' i 'TripleS'.

Osvrnuo se i na priopćenje Rade Bošnjaka.

"Lijepo je da se napokon obratio javnosti, no velika rupa u priopćenju je rupa za ono što je njegov sin napravio. Darko Bošnjak je pretukao mog djelatnika, a mi već šesti dan ne znamo tko su tri osobe koje su s Darkom napale mog djelatnika i poslale meni prijeteću poruku. Rade Bošnjak se nije ispričao građanima Mostara za ovakve postupke, dapače ignorira najvažniju situaciju i najniži civilizacijski korak koji je mogao napraviti u svojoj karijeri", kaže.

O mutnoj prošlosti za koju je bio prozivan...

"Od 2004. otkad pravim privatnu tvrtku nikad, doslovno nikad, nitko nije zakucao na moja vrata. To su cijelo vrijeme bila podmetanja konkurencije, a moja greška je bila što sam cijelo vrijeme šutio. Više ne šutim i odgovorno tvrdim da nikad ništa nije bilo sumnjivo", nastavlja.

Pred okupljenim novinarima pokazao je dokaze da je Rade Bošnjak već bježao jer se bojao da će biti uhićen, a smatra da bi to mogao opet učiniti.

"Između 12. svibnja i 18. svibnja Bošnjak je pobjegao u hotel 'Ivan' u Šibeniku. Dana 12. svibnja u 10:23 sati Rade Bošnjak mi je poslao poruku s nepoznatog broja i napisao mi 'Izolirao sam se. Ti si četvrti koji ima broj'. Rekao mi je kad smo se našli da je pobjegao iz Bosne i Hercegovine jer je mislio da će ga uhititi. Činjenica je da ima povijest bježanja iz države i bojim se da Bošnjak, Mihovil Čuljak, kao i direktori 'TripleS-a' i 'Infoherc' grupe bi mogli pobjeći", smatra Vinko Kojundžić.

Za što ga optužuje Zavod?

"Oni su mene tražili da besplatno dadnem sustav IZIS nekoj drugoj tvrtki, a ne Zavodu, a ako ne učinim to da će me tužiti Zavod za zdravstveno osiguranje HNŽ. To su i napravili i sada Zavod me tuži jer kažu da je to njihovo vlasništvo. Međutim, u svakom ugovoru sa Zavodom piše eksplicitno da je 'Cuspis' vlasnik izvornog koda i ovo je jedna suluda tužba. Na kraju krajeva, nitko se nije pojavio od njih, kao i svjedokinja iz Zavoda koju neću sada spominjati. Svake godine smo potpisivali sustav. Njega smo nadograđivali do 2018. godine, a Zavod od te godine nije ništa htio raditi", kazao je te rekao da mu je sad jasno zbog čega jer su ih htjeli stići sa svojom paralelnom izgradnjom za čije kopiranje im je trebalo 5 godina.

U cijeloj priči će najviše ispaštati Zavod za zdravstveno osiguranje, odnosno građani koji ga financiraju.

"Prema prvim procjenama oštećen je Zavod kroz trošak plaća. Netko je financirao 'Infoherc' i 'TripleS' plaćajući programere, a da ih je radilo samo 5, a radilo ih je zapravo 10, to je negdje oko milijun i 600 tisuća maraka samo za rad programera. Rade Bošnjak to nije mogao financirati iz svoje plaće, Tužiteljstvo treba utvrditi kako su financirani jer je netko morao novce prebaciti na račun. Također, neostvarene uštede Zavoda koje su napravljene jer se nisu uvodile nove funkcije tipa bolovanja itd., a to procjenjujemo na 3 milijuna. Već sad u ovom trenutku Zavod je oštećen za 5,5 milijuna maraka i 20 milijuna štete u pokušaju da su uspjeli ovo sve što su naumili", zaključio je Kojundžić rekavši da još nije kontaktirao SIPA-u, kao ni Tužiteljstvo HNŽ, ali je dao nalog svome odvjetniku da to učini.

Sve o aferi V kat možete pročitati ovdje

Vinko Kojundžić Općinski sud Mostar

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.