Ivo Miro Jović: SDP je čisto muslimanska stranka

...iako ta institucija uopće i ne postoji u Ustavu BiH, još jednom su pokazali pravo lice nepostojeće ljevice u BiH - SDP!

Mišljenje je ovo srpskih i hrvatskih političara u BiH, koji ne kriju razočarenje činjenicom da SDP, bez trunke griže savjesti, otima od hrvatskog naroda sve što mu se oteti može. Prvo im je, smatraju posebno hrvatski političari i analitičari, SDP oteo mjesto u Predsjedništvu BiH, a sad i ne kriju namjeru i želju da preuzmu Vijeće ministara BiH, iako po nepisanom pravilu, mandat predsjedavajućeg pripada Hrvatima, piše banjalučki "Fokus".

Sa druge strane, stranci više i ne kriju oduševljenje zbog izbornog rezultata SDP, najavljujući da će im upravo ova stranka biti glavni partner u svim budućim razgovorima o ustavnim promjenama.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Doma naroda parlamenta BiH, rekla je da stranka Zlatka Lagmudžije već pokazuje svu političku osionost.

"Ukoliko su imali ambicije da naprave vlast sa SNSD i drugim političkim strankama, koje su također postale veoma nenaklonjene toj opciji, umjesto da su radili na tome da pokušaju doći do dogovora, oni se ponašaju kao isključivi i jedini pobjednici, kojima više nitko ne treba. Ta istina će se vrlo brzo rasvijetliti, pa da uvide da veoma lako mogu ostati u opozciji", kazala je Majkić za "Fokus". Ona je naglasila da je taj scenarij izvjestan čak i ukoliko se dogodi da broj glasova Predsjedništva BiH bude takav da dva člana lideru SDP BiH daju maksimalna tri boda, a da srpski član da samo jedan bod, pa Lagumdžija suštinski dobije mogućnost da formira Vijeće ministara BiH.

"Lider SDP BiH naći će se pred problemima, koji će mu pokazati da će morati vratiti mandat", poručila je Majkić i dodala da će takav rasplet biti prava blamaža koju će doživjeti SDP BiH. Ona je podsjetila da SNSD ima svoje zahtjeve i jasan stav s kim hoće u vlast, kao i koje stranke nisu poželjni sugovornici.

"Sa SDP sigurno nećemo, znajući kako su se ponašali prema Republici Srpskoj i političkim strankama iz RS. Prvobitna euforija spast će vrlo brzo, a Lagumdžija će biti svjestan da može biti opozicija", navela je Majkić.

Ivo Miro Jović, delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH, kaže za "Fokus" da je Lagmudžija preuzeo ulogu vodećeg čovjeka na rušenju BiH.

"U 21. stoljeću on tek tako poništava jedan narod. To mu neće uspjeti, imamo mogućnost da mu se suprotstavimo. SDP nema ni jedan posto Hrvata u svojoj stranci, to je čisto muslimanska stranka", rekao je Jović.