Komšić govori da je Hrvat, ali on time vrijeđa ljude koji se osjećaju nacionalno svjesnim

ivo miro jović stjepan mesić, HDZ BiH, ivo miro jović, Zlatko Lagumdžija, ivo miro jović, Wolfgang Petrich, ivo miro jović, Željko Komšić

... kako smatra da institucija Predsjedništva BiH već deset godina nema nikakvog napretka, a da je dobrim dijelom za takvo stanje odgovoran, zbog svoje politike, i Željko Komšić, piše Klix.ba.

"Sama kandidatura Željka Komšića ne bi trebala usložnjavati političku situaciju jer ja očekujem da će se on kandidirati kao Bošnjak na izborima za člana Predsjedništva. On je i u ranijem mandatu naprimjer bošnjaka poslao za veleposlanika u Vatikan, s hrvatskim imenom. Komšićevo glasačko tijelo jeste bošnjačko i ono ga i bira. Komšić govori da on jeste Hrvat, ali ne govori hrvatski, nema tradiciju, nije vjernik i sve ono što karakterizira jedan narod. On time vrijeđa ljude koji se osjećaju nacionalno svjesnim", kazao je za Klix.ba Jović.

Naglašava da od 2006. godine BiH ide strmoglavo bez jasnog razvoja države. "Kada se dogodilo da jedan narod izabere dva člana Predsjedništva, od tada Predsjedništvo ne funkcionira. Ja sam zahvalan i zadovoljan što sam sjedio u Predsjedništvu u kojem je bio veliki čovjek koji je volio ovu zemlju Sulejman Tihić.

On je znao kako se voli BiH, a to znači razumijevanje. Ja bih volio da vidim što se to u posljednjih deset godina pozitivno dogodilo u Predsjedništvu BiH. Ja sam za vrijeme svog mandata u Predsjedništvu bio 'seoski učo', Tihić je bio 'klempo', a Borislav Paravac je bio 'četnik'", govori Ivo Miro Jović te naglašava da je taj saziv usprkos brojnim pritiscima ipak funkcionirao te da su u tom sazivu formirane i Oružane snage BiH. Bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić (SDP) nedavno je komentirao političku krizu prouzročenu zbog Izbornog zakona, kazavši da se HDZ nije bunio kada je njihov član Predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka, aludirajući na to da nitko nema pravo prigovarati ni Željku Komšiću.

Ipak, Ivo Miro Jović odbacuje prigovor da je izabran glasovima Bošnjaka, kazavši da mu takvo nešto nikad nije trebalo, ali da ga u Parlamentu BiH jesu podržali i članovi SDA, iako nisu morali. Komentarišući aktualnu političku krizu, Jović ističe da opet ne može živjeti bez nade da će se stanje u ovoj zemlji jednom popraviti, ali poručuje da u BiH nema budućnosti dok svi ne shvate da je ova zemlja moguća samo ako u njoj svi uživaju jednaka prava te da je ovo zemlja i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih ostalih koji u njoj žive.