Ivo Miro Jović: Petritsch je Hrvatima obukao "luđačku košulju"

ivo miro jović stjepan mesić, HDZ BiH, ivo miro jović, Zlatko Lagumdžija, ivo miro jović, Wolfgang Petrich, ivo miro jović, Željko Komšić
Naglasivši da je za većinu hrvatskog naroda apsolutno neprihvatljiva Petritscheva ideja o promjeni Wasingtonskog sporazuma, kojom bi bilo reorganizirano unutarnje uređenje Federacije BiH, Jović je rekao da bi Petritsch sada išao i da hrvatski narod totalno nestane kao politički faktor.


"To se nikad neće desiti, jer Hrvati više nisu djeca da mogu nasjesti na tuđe interese i interese međunarodnih moćnika", poručio je Jović, naglasivši da će Hrvati učiniti sve da BiH ili ostane ili propadne, ukoliko hrvatski narod ne bude imao jednaka prava sa Bošnjacima i Srbima.

On je rekao da BiH nije moguća bez suvereniteta i hrvatskog naroda. "Bolja je ravnopravnost nego da ima BiH", zaključio je Jović.

Govoreći o Petritschevoj ideji o reorganizaciji FBiH, generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je Srni da bi, neke ideje, s obzirom na veliko iskustvo nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH, mogle biti prihvatljiv, ali samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

"Nemamo službeni stav organa stranke, ali u suštini svaku pozitivnu ideju treba prihvatiti", smatra Zukić.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch pozvao je na promjenu Washingtonskog sporazuma kako bi se FBiH po unutrašnjem uređenju približila Republici Srpskoj i istovremeno poboljšao politički položaj Hrvata.

U izvještaju koji je objavio Fond "Otvoreno društvo", Petritsch navodi da treba preraditi Wasingtonski sporazum iz 1994. godine kojim je uspostavljena FBiH, ukidanjem županija i reorganiziranjem FBiH. Ove izmjene bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da zadovolje zahtjeve Hrvata u BiH, a da se uopće ne postavlja pitanje stvaranja trećeg entiteta.

 

Petritsch će ostati Hrvatima u najgorem sjećanju, jer je praktično omogućio političko razvlašćivanje Hrvata, ukinuo im koliko toliko ravnopravnost, a koju su imali kada je federalna vlada funkcionirala na drugačijim principima, nego što je to sada jer je omogućeno potpuno marginaliziranje i majoriziranje Hrvata. Prije njegove intervencije u svakom federalnom ministarstvu gdje ministar nije Hrvat, imao je zamjenika iz reda Hrvata. Danas sve odluke u Federalnpj vladi Bošnjaci praktično mogu donositi bez Hrvata.

( Dnevnik.ba)