Ivo Miro Jović: Izbjeći situaciju da Željka Komšića ponovo izaberu glasovima Bošnjaka!

ivo miro jović, ivo miro jović, Zlatko Lagumdžija

"Osim toga, bez zaštitnih mehanizama u Predstavničkom domu i Domu naroda, stalno bismo bili preglasavani. Pogledajte nacionalni sastav Predstavničkom doma i sve će vam biti jasno", rekao je za "Press" Jović, koji je i predsjedavajući Ustavno-pravne komisije.

Jović kaže da podržava presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je BiH obevezna da Ustav uskladi sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima, navodeći da se samo na taj način može izbjeći situacija da Hrvatima netko drugi bira člana Predsjedništva BiH, "kao što je slučaj sa Željkom Komšićem, koji je u to tijelo izabran glasovima Bošnjaka".

On je ovu konstataciju potkrijepio Komšićevom prvom izjavom za medije u kojoj je naveo da zna hrvatski jezik, ali da ga ne govori i da je ateist, dodajući da "u ovoj zemlji 100 posto Hrvata govori hrvatskim jezikom, a da se 90 posto Hrvata deklariraju kao vjernici".

Ovom presudom BiH je obavezna da pripadnicima nacionalnih manjina omogući kandidiranje na najviše funkcije u ovoj zemlji, da omogući da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH.