ISKUSTVA ČITATELJA Sedam dana ne znaju jesu li pozitivni ili negativni

Covid 19 koronavirus
Ilustracija

Nakon Mostarke Tee Dedić čitatelji nam pišu vlastita iskustva s tromim zdravstvenim sustavom.

Pismo našeg čitatelja prenosimo u cijelosti.

"Problemi na koje smo naišli su sljedeći:

Da biste dobili uputnicu za testiranje na Covid-19, potrebno je zvati samo u vrijeme kada radi vaš doktor. To znači da su građani podijeljeni u više smjena. Prema radu našeg doktora, to je samo tri puta tjedno (nekad je termin prijepodne a nekad poslijepodne). Ne znam je li ovo svugdje u Mostaru, ali u našoj zdravstvenoj ustanovi je nažalost tako. Pokušavali smo zvati i za vrijeme drugih smjena, međutim osoba na telefonu vam daje objašnjenje da zovnete kad je "vaša smjena". Zanima me samo da li je ovo uobičajeno u svim ustanovama? Je li ovo normalno? Zar nemamo pravo dobiti informacije i zdravstvenu pomoć onda kad je potrebna, a ne za jedan ili dva dana kad je "naša smjena"? Tko naređuje ovakva pravila i da li ona imaju smisla?", piše čitatelj te nastavlja:

"Primjer: ako ste se razboljeli u petak, a vaš doktor ne radi petkom nego ponedjeljkom, onda morate čekati do ponedjeljka da biste dobili uputnicu za testiranje. Što znači da se tek u utorak ujutro idete testirati, a testiranje traje samo primjerice od 8:00 do 9:00 ili na drugom mjestu od 08:00 do 10:00. U trenutku pisanja ovog maila je četvrtak 15:45 i i dalje nismo dobili rezultat testa (prošlo je više od 48 sati od trenutka testiranja). Ukoliko dočekamo petak, to znači da nakon sedam dana i dalje nemamo nalaz Covid-19, a svima nam je jasno da u roku od sedam dana se može dogoditi puno stvari, što od zdravstvenog stanja (pogotovo pluća!), što od izolacije i utjecaja na druge ljude oko sebe".

"U slučaju da ste i radili kućni test i ako je bio pozitivan, jako teško je bilo "nagovoriti" doktore za dobivanje uputnice za testiranje na Covid-19".

"Nakon testiranja, nije poznato koliko dugo ćete čekati na rezultat. Međutim, jako zanimljiv podatak je sljedeći: ukoliko se testirate s uputnicom u javnim zdravstvenim ustanovama, ne znate kada ćete dobiti rezultat testa (u našem slučaju 48 sati i više). Testiranje u privatnoj poliklinici garantira rezultat isti između 18:00 - 20:00 i iznosi 95 KM (PCR Test)". 

"P.S. Dok se čeka u redu za testiranje, zdravstveni radnici hodaju okolo nas bez maski i zaštite. Također se isti pozdravljaju i grle s ljudima koji čekaju u redu za testiranje, ne znajući je li se u redu krije virus ili ne".

"U slučaju da ste u radnom odnosu, čekanje na uputnicu, testiranje i bolovanje može potrajati nekoliko dana. Ukoliko vaš poslodavac nema strpljenja, jako lako možete doći u probleme".

"Kako saznati je li vaš PCR test bio pozitivan ili negativan? Lutrija. U većini slučajeva ćete saznati tako što će vaš poznanik ili član šire obitelji čuti od svog dobrog prijatelja koji radi u nekoj od zdravstvenih ustanova da je vidio u sustavu vaš rezultat. U manjini slučajeva ćete stvarno dobiti poziv od vaše zdravstvene ustanove. Je li svaka javna zdravstvena ustanova ima pristup tim informacijama? Ako da, zašto nam naši doktori ne mogu reći rezultat testa po primitku istog? Zašto rezultat testa ne može doći automatski mailom ili SMS porukom?"

"Doktorica nas je "uputila" da ostanemo uporni i zovemo laboratorij gdje smo se testirali, kako bismo možda uspjeli saznati rezultat testa. Ukoliko ga saznamo, da zovnemo doktoricu i obavijestimo je o rezultatu. Naravno, na te brojeve telefona se nitko ne javlja", zaključuje se u pismu čitatelja kojeg je poslao ispred grupe pacijenata.