PACIJENTICA REVOLTIRANA „Kunem se da ću pozvati sve onkološke pacijente na cestu, i na sud idem ako treba“

Tea Dedić, Radiologija, bolnica dr. Safet Mujić, vijesti, Tea Dedić, bolnica dr. Safet Mujić

Onkološka pacijentica Tea Dedić obratila se našem portalu vezano za tretman koji je doživjela u JU Kantonalna bolnica dr. Safet Mujić, gdje su joj, kako tvrdi, odbili obaviti pregled unatoč činjenici što je onkološki pacijent, i ponudili joj termin tek za godinu dana, unatoč tome što je imala urednu uputnicu liječnika obiteljske medicine. Tea je operirala karcinom maternice, te redovito mora obavljati kontrole, a tvrdi da onkološki pacijenti prolaze pravu golgotu, te ih vozaju i zavitlavaju.

„Svaki put kad idem na kontrolu prvo pitanje mog onkologa je imam li nekih tegoba. Znači ja moram bilo kakvu promjenu na sebi svom onkologu kazati. To je takva bolest gdje nema sakrivanja i nema se vremena za čekanje. Kažem imam problema peckanja i žiganja i grudima, mogu li dobiti uputnicu da radim mamografiju, ultrazvuk dojki i slično. Liječnik me uputi na obiteljsku medicinu i uredno odem kod svoje liječnice, tražim uputnicu, dobijem je. Rekli su mi da zovnem radiologiju, da vidim kakav je postupak, trebam li se naručiti. Tada mi je gospođa preko telefona rekla (imam snimak u mobitelu jer mi mobitel snima sve moguće pozive i ne lažem ništa), da se ne moram naručivati, da odem od 10.30 – 11 da vidim tko će me primiti. Vi ste onkološki pacijent, nemate potrebu naručivati se. Odem u RMC, čekam red, bez obzira što mimo svih koji čekaju imam prioritet“, priča Tea, dodavši da slično prolaze i drugi pacijenti ali šute.

Nakon što je konačno došla na red na radiologiji, tvrdi da se zaposlenica Semira Oručević otresito ponašala prema njoj, da joj je kazala da na pregled može tek za godinu dana, kao i da se otresito ponaša prema drugim pacijentima, histerizira i dere se.  

„Pristupa i kaže što ste vi trebali. Kažem trebam ići na ultrazvuk dojki, a ona odgovara 'što će vama ultrazvuk dojki'. Na to joj kažem da sam inače onkološki pacijent, a ona nastavlja 'što vas boli, kakve tegobe imate'. U međuvremenu mi inženjer koji radi na magnetnoj rezonanci donosi nalaze da mi kaže da je magnetna rezonannca čista i govori joj da sam onkološki pacijent i gura joj moj nalaz pod nos. Ona i dalje inzistira 'što ja sad trebam, kojeg liječnika da joj dodijelim, vi možete tek za godinu dana dobiti termin za pregled dojki'. Tim nastupom, derati se i histerično razgovarati sa mnom, ja to ne dozvoljavam. Znači, onkološki pacijent treba čekati godinu na ultrazvuk dojki“, priča dalje Tea užasnuta tretmanom koji je dobila na RMC-u.

„Kad za godinu dana dođem, ne daj bože da nešto bude pitat će me gdje sam do sada bila. U čekaonici gdje ste i rekli da budem! Žalosno je da ja za svaku svoju kontrolu bilo kojeg nalaza mimo onih što moram da radim pred svaku tromjesečnu kontrolu moram sazivati veze i vezice da bi došla i na vrijeme uradila sve te potrebne pretrage. Kunem se da ću pozvati sve onkološke pacijente na cestu, pa i one koji ne budu mogli osobno ću dovesti, ali ovo hoću da se riješi. Želim da se prema gospođi pokrene disciplinski postupak. Hoće li to biti od strane ministarstva ili uprave u Južnom logoru, ali želim objašnjenje zašto su me odbili, zašto nisam dobila priliku na pregled ultrazvuka dojki, taman to bilo i za mjesec dana. Nisam došla iz bijesa, nego što imam potrebu i simptome koje prije nisam imala, želim vidjeti je li sve u redu. Karcionom je bolest koja ne boli. Prije nego što ću dobiti karcinom ništa me nije boljelo, nijedan jedini simptom nisam imala, dok nisam otišla na pregled“, priča dalje Tea.

Kaže da je u stanju napraviti grupu na facebooku, te ako treba i na sud i tužiteljstvo.

„Umiješat ćemo i Svjetsku zdravstvenu oragnizaciju da vidimo kakav je tretman onkoloških pacijenata u svijetu i ovdje. Je li trebam zvati liječnike da mi kažu tko je dao za pravo njoj osobno, da se prema meni i svim pacijentima odnosi kako se odnosi, da mi zakazuje termin onkološkom pacijentu za godinu dana“, nastalja Tea.  

Napominje i da se našoj redakciji nije obratila s ciljem da se netko nad njom sažalijeva.

„Onkološki sam pacijent, i želim skrenuti pozornost na stanje ne samo zbog sebe, nisam vas pozvala ovdje da bi netko mene žalio, ni vi, ni bilo tko u ovome gradu. Ja sam netko tko je stabilna i jaka osoba, koju ne treba žaliti. Želim samo da se stvari pomaknu s mrtve točke. Nažalost, kroz sustav i način života koji imamo općenito u državi, taj propali nakaradni sustav kakav su napravili nažalost oskrnavljeni su prije svega onkološki pacijenti o kojima želim progovoriti, jer sam i sama jedan od njih. Nažalost, ti onkološki pacijenti trpe itekakvu golgotu, nemate pojma kroz što ti ljudi prolaze. I povrh urednih plaćenih doprinosa, i markica kojima namirujemo proračune, pa tako i plaće zdravstvenim radnicima, da bi se oni odnosili prema nama kako se odnose“, navodi dalje Tea.

Ističe da za bilo kakvu vrstu kontrole da rade, bilo da se radi o SKB-u ili RMC-u onkološki pacijenti izvlače deblji kraj.

„To je fuj, fuj način na koji se ponašaju prema nama. Onkološki pacijenti, zajedno s djecom i trudnicama su prioritetne skupine gdje nemaju pravu na čekanja. Čim takav pacijent dođe treba mu se pružiti usluga i tretman kakav zahtjeva uputnica s kojom dolaze. Kad sam radila te moje kontrole, za svaku moju kontrolu bez obzira na uputnicu i moje prioritete trebala mi je i veza i da zovem od obiteljskih prijatelja pa nadalje da bi došla na vrijeme, jer vas onkologija požuruje da kompletirate nalaze“, napominje dalje Tea.

Dodaje da ne priča samo u svoje ime, već u ime 90 posto onkoloških pacijenata koji nažalost iz nekog razloga šute.

„Boje li se da će sutra kad dođu u neku od zdravstvenih ustanova biti odbijeni za liječenje, ili zbog golgote koju prolaze. Nemate pojma kakvi su to pacijenti. Sjedila sam u čekaonici, gdje je čovjek pored mene iskašljavao krv. Nisam se htjela pomaknuti od njega, to je moj suborac. Nažalost, o takvim ljudima se jako malo vodi računa“, zaključuje.  

 JU Kantonalna bolnica dr. Safet Mujić Mostar smo prije pet dana pismeno uputili upit zašto osobi, koja je inače onkološki pacijent nije omogućen pregled, imaju li onkološki pacijenti ikakva prava i prioritet u odnosu na ostale pacijente, je li do sada bilo pritužbi na ponašanje djelatnice koju Dedić proziva. 

“Pacijentica Tea Dedić se kod nas javljala zbog MR pregleda zdjelice koji smo realizirali u najkraćem mogućem roku. Napominjem da smo tada radili MR preglede za cijelu županiju jer MR aparat u SKB nije radio. Pacijentica je onkološki pacijent(karcionom maternice), a u sklopu onkološke obrade je indiciran I UZ pregled dojki za koji nije navedeno da je hitan. Gospođa Dedić je dobila termin kojim nije bila zadovoljna i demonstrativno je napustila bolnicu. Vrlo ružno se ponašala prema uposlenicima odjela za Radiologiju. Pritužbi na rad kompletnog osoblja radiologije KB ‘Dr Safet Mujić” do sada nije bilo”, kaže u odgovoru na naš upit dr. Edib Muftić, radiolog.

Inače, svake godine u Mostaru razne udruge pozivaju na preventivne i blagovremene preglede dojki. No, kada se bilo koja žena želi naručiti u bilo koju od bolnica dobije termin u dalekoj budućnosti, što zasigurno posebno frustrira onkološke pacijente. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.