I ON "OSTAVIO OBITELJ HDZ-a" Stranku napustio i Fabo Stanić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Novi Travnik

Fabo Stanić HDZ BiH Novi Travnik

Fabo Stanić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Novi Travnik napustio je Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH).

Stanić je samo još jedan u nizu visokih dužnosnika te stranke iz Središnje Bosne koji su se odlučili na ovakav potez, ali s njegovim istupanjem i Novi Travnik se upisao u mapu nezadovoljnih HDZ-ovaca Središnje Bosne.

Kako hercegovina.info neslužbeno saznaje već duže vrijeme nije imao dobre odnose s vodećim HDZ-ovcima tog kraja. Fabo Stanić još nije javno progovorio o motivima napuštanja stranke te u općinskom vijeću od prošle sjednice djeluje kao neovisni vijećnik.

Na mjesto predjednika Općinskog vijeća Novi Travnik za mandatno razdoblje 2016. – 2020. 23 vijećnika su Staniću pružila podršku, a kao njegov zamjenik izabran je Nikola Milanović.

"Ono što Novotravničani mogu očekivati je poboljšanje uvjeta života svim građanima Novog Travnika. U narednom razdoblju plan nam je izanalizirati trenutnu situaciju, utvrditi prioritete i zajedno s izvršnom vlasti rješavati probleme korak po korak", kazao je tada Stanić.

Fabo Stanić je veći dio svog života proveo kao zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije na različitim pozicijama. Deset godina je bio zapovjednik Policijske stanice Novi Travnik, a od 2013. godine je u mirovini. Oženjen je i otac dvoje djece.

Tko je sve dosad napustio HDZ BiH iz Središnje Bosne?

Predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Vareš i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević objavio je prvi da napušta HDZ BiH. Marošević je općinsku organizaciju obavijestio da daje neopozivu ostavku na mjesto predsjednika OO HDZ BiH Vareš te zahtijeva da ga izbrišu iz članstva u toj stranci.

"Na temelju posljednjih događaja u Županijskom odboru HDZ-a ZDŽ, na temelju ponašanja dužnosnika HDZ-a u županijskoj i federalnoj vlasti prema Općini Vareš i općinskom načelniku, na ovu odluku, s velikim žaljenjem, morao sam se odlučiti", kazao je nedavno Marošević.

Bitno istupanje dogodilo se i u Hercegbosanskoj županiji gdje je HDZ-ova županijska zastupnica Marija Bagarić napustila stranku te ih ostavila u neugodnom položaju pred dogovore oko formiranja Vlade koje nema godinu dana.

"Ondašnje rukovodstvo HDZ-a BiH u Tomislavgradu promatralo je politiku drugim očima, što mi se posebno svidjelo. Naglašavala se i cijenila skromnost, politička razina, ozbiljnost i istinska želja da se neke pozitivne promjene uvedu u naš Tomislavgrad i Hercegbosansku županiju. To me je privuklo da se aktivno uključim u politiku i uđem u OO HDZ BiH u Tomislavgradu, i to kao predsjednica Mladeži stranke. No uslijed događanja posljednjih mjeseci promijenila sam gledište o našem općinskom i županijskom HDZ-u BiH", navela je Bagarić.

Veliki broj visokopozicioniranih HDZ-ovaca napustio je stranku iz Zeničko-dobojske županije.

Robert Bošnjak član Središnjeg odbora HDZ BiH, dopredsjednik MIadeži HDZ BiH, član Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ, član Općinskog odbora HDZ BiH Žepče, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče)

Ante Kelavić Međunarodni tajnik Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Maglaj)

Ivan Lovrić član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče)

Antonio Šimunović predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH i član Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ (Žepče),

Ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Županijskog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

Jedno od masovnijih napuštanja, pa slobodno možemo reći i egzodusa dogodio se u Žepču gdje je stranku napsutilo još 64 mahom mladih i visokoobrazovanih članova HDZ BiH iz Žepča

Među istaknutijim članovima koji su napustili stranku su:

Andrej Kajić, obnašao dužnost ministra financija u vladi ZDŽ i zastupnika u Skupštini ZDŽ
Josip Lovrić, obnašao dužnost ministra financija u vladi ZDŽ
Valentina Trogrlić, članica Predsjedništva Mladeži HDZ BiH u proteklom mandatu i predsjednica ŽO Mladeži HDZ BiH u dva mandata
Dragan Janko, umirovljeni pukovnik i predsjednik županijske Udruge Nositelja Ratnih Odličja HVO ZDŽ
Anto Perković, obnašao funkciju izvršnog direktora financija ŠPD ZDŽ
Bruno Jozinović, šef financija Službe za zapošljavanje ZDŽ
Vedran Lovrić, obnašao dužnost predsjednika OO Mladeži HDZ BIH Žepče u dva mandata i nekadašnji vijećnik u OV Općine Žepče
Marinko Tokić, pomoćnik ministra u Vladi ZDŽ

Predsjednik stranke Dragan Čović brzo se sjatio u Žepče kako bi ohrabrio trenutačno rukovodstvo i vjerojatno ostatak zbunjenog članstva te probao objasniti što se događa, a upotrijebio je svoj prepoznatljivi rječnik kako bi osokolio sve one što će to gledati, slušati i čitati te rekao da se zapravo radi o 'zbijanju redova', te da ih žalosti što su se gore navedeni odlučili napustiti HDZ-ovu obitelj. 

"Pokušavali smo to riješiti džentlmenski i kada smo vidjeli da se to ne može riješiti i da će se prenijeti na lokalne i opće izbore, uradili smo restrukturu, a oni koji se ne mogu složiti s novim odredbama doveli su se u poziciju da nanose štetne odluke po sebe. Napustili su obitelj kojoj su pripadali", kazao je Čović referirajući se na izlaske iz stranke. 

Dragan Čović u Žepču o napuštanju HDZ-a BiH

ČOVIĆ O RASULU U HDZ "Zbijamo redove"

Dragan Čović danas je boravio u Zeničko-dobojskoj županiji gdje pokušava popraviti štetu i zaustaviti dalje osipanje stranke. Zanimljivo, ono što svi vide kao potpuno rasulo u…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.