HERCEGOVAC BISKUP BANJOLUČKI Don Željko Majić umjesto Franje Komarice

don Željko Majić

Papa Franjo imenovao je don Željka Majića novim banjolučkim biskupom nakon što je dosadašnji i dugogodišnji biskup Franjo Komarica stekao uvjete za umirovljenje, saznaje Hercegovina.info.

Vijest o imenovanju novog banjolučkog biskupa potvrdio je i Vatikan u podne.

"Sveti je Otac prihvatio ostavku na pastoralno upravljanje Banjolučkom biskupijom koju je podnio Nj.E. monsinjor Franjo Komarica. Sveti Otac imenovao je velečasnog Željka Majića, iz klera Mostarsko-duvanjske biskupije, banjolučkim biskupom (Bosna i Hercegovina)", naveli su iz ureda Svete Stolice.

Tko je don Željko Majić?

Rođen je u Drinovcima 28. ožujka 1963. Filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. lipnja 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić. Poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu sv. Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom sveučilištu i postigao magisterij u lipnju 1995.

Nakon povratka sa studija obavljao je više pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu imenovan je 17. lipnja 2006. U tijeku svoje šestogodišnje službe, okupljajući hrvatske studente i studentice u Rimu, priredio je četiri zbornika njihovih radova, posljednja tri uredio je zajedno s dr. don Božom Golužom. Godine 2011. objavljena je i njegova knjižica razmišljanja “Oče, oprosti nam!” a priredio je i, uz suradnju oko 30 hercegovačkih svećenika, “Vodič kroz Godinu vjere: Obitelj – žarište vjere”.

Ravnatelj Caritasa

Nakon isteka regularnoga mandata i povratka iz Rima don Željko je imenovan generalnim vikarom, što je od tadašnjeg generalnog vikara don Srećka Majića preuzeo primopredajom, te 7. prosinca položio kanonsku ispovijest vjere i prisegu. Također je imenovan voditeljem Biskupske kurije. Povjerena mu je zadaća organiziranja i provedbe Godine vjere u Hercegovini i uređivanje Službenoga vjesnika Biskupija Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske. Na mjestu generalnog vikara zamijenio ga je don Nikola Menalo.

Don Željko Majić proteklih godina obavlja i službu ravnatelja Caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.