FOTO  Novi banjolučki biskup mons. Željko Majić službeno zaređen, poručio da će se boriti za vjernike

Biskup Majić ređenje
Hercegovina.info

Veliki broj građana i vjernika danas se okupio u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure povodom ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića. Dugo najavljivanom događaju nazočili su brojni dužnosnici iz regije među kojima su se našli predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i brojni ministri, a svoje mjesto su našli i predsjednica FBiH Lidija Bradara, predsjednik HDZBiH i HNS Dragan Čović, načelnik Gruda Ljubo Grizelj, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, kao i brojni izaslanici iz BiH i regije.

Biskup Majić - banjalučka katedrala

Svoju službu je započeo riječima zahvalnosti prema svima onima koji su se upisali na neki način u njegov život i označili put kojim će hodati u budućnosti.

"Pred svima vama, dragi božji narode, želim izraziti duboku zahvalnost presvetome trojstvu, Ocu koji nas održava, Sinu koji nas jača i Duhu svetomu koji nas prosvjetljuje. Izričem velike riječi zahvalnosti papi Franji na iskazanome povjerenju te molim njegovog izaslanika da mu to i prenese", rekao je biskup Majić u svom prvom obraćanju. 

Biskup Majić - banjalučka katedrala

Zahvalio je pastirima crkve u Hercegovini, koji su ga pratili od sjemeništa, pa sve do danas i biskupu Petru Paliću koji ga je do Banjaluke, kako kaže, dopratio. 

"Hvala mojoj braći svećenicima hercegovačkih biskupija, svim mojim učiteljima, profesorima i odgojiteljima, koji su se u moj život ljubavlju i znanjem ugrađivali, zauvijek će biti u mojim mislima i veliko hvala", zahvalio je između ostalog, a onda se obratio i prisutnim političarima kazavši da mu je drago vidjeti ih na ovom događaju, jer se tako, između ostalog, gradi stub mira. 

Biskup Majić - banjalučka katedrala

"Na svu svijest da dolazim u biskupiju koja je u prošlom ratu najviše stradala od svih vjerskih crkava i zajednica i to ne samo u BiH, sa zahvalnošću Bogu uočavam kako u ovoj biskupiji žive dobri vjernici koji imaju pravo na duhovnu skrb i sakramentalnu potkrijepu. U jednom intervjuu sam nedavno rekao na pitanje o svom biskupskom planu, moj projekt će biti bliz svećenicima i narodu", rekao je on.

Biskup Majić - banjalučka katedrala

Što je vjernikovo pravo, to je njegova dužnost, ističe novi biskup, a poželio je da svi žive u miru i vjeri te da unatoč svim poteškoćama održi se nada, a unatoč svim ranama srca - izrodi se ljubav. 

"Ne volim kad se o vjernicima ove biskupije govori kao ostatku ostataka ili građanima drugoga reda, jer vjernici ove biskupije su vjernici Hristovi. Dolazim k vama otvorenog srca i žarkom željom da zajednički gradimo i istrajemo, da se borimo za istinu, zalažemo za pravdu i promičemo mir i dostojanstvo koje nam Bog daje. Svima obećavam da ćete u meni uvijek imati brata u vjeri i biskupa u služenju", istaknuo je Majić. 

Biskup Majić - banjalučka katedrala

Andrej Plenković je kazao da mu je zadovoljstvo što je nazočio ovom događaju, a zahvalio je i njegovom prethodniku biskupu Franji Komarici za sve što je učinio u službi dugoj 35 godina za vjernike i hrvatski narod na području banjolučke biskupije. 

"Novom biskupu želim puno uspjeha, truda i bliskosti s narodom i vjernicima, a znajući njegove vrline, rekao je i sam da je došlo vrijeme za novu njivu, mislim da će itekako dobro služiti ovdje. Vlada RH nastaviće podupirati i banjolučku biskupiju, Hrvate u BiH, ali i cijelu BiH jer je to nama prijateljska zemlja i želimo pomoći njenom europskom putu", kazao je Plenković. 

Prije rata je u banjolučkoj biskupiji bilo pet ili šest puta više Hrvata te je to jedan težak položaj, kazao je Plenković, ali sada je siguran da će novi biskup Majić raditi na tome da Hrvati ostanu ili se čak vrate na ovaj teritorij.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ispratio je cijeli današnji događaj te je svojim odlukama i omogućio da se sve odvija u najboljem redu.

"Ovo je jedan prelijep i važan dan, datum i događaj  u našoj Banjoj Luci. Želim da novom biskupu u svoje ime, ali i ime cijele Banje Luke, poželim dobrodošlicu s puno ljubavi i radosti, jer uistinu je veličanstveno da nakon 35 godina dobivamo novog biskupa. Moja poruka danas je da je naša snaga upravo u različitosti, a naše bogatstvo jest naša tolerancija", izjavio je Stanivuković. 

Kako je kazao za kraj, Banja Luka je uvijek bila grad ljubavi, mjesto za svakog čovjeka, grad poštovanja i razumijevanja te je siguran da će današnji događaj govoriti u prilog tome. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.