HARD DIPLOMACIJA Kako je Bisera Turković privatizirala Ministarstvo vanjskih poslova BiH

HARD DIPLOMACIJA Kako je Bisera Turković privatizirala Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Inforadar

Otkako je zasjela u fotelju ministrice vanjskih poslova BiH Bisera Turković, dugogodišnji kadar SDA i osoba iznimno bliska obitelji Izetbegović, pokušava privatizirati bh. diplomaciju, okružujući se podobnim kadrovima i donoseći nerazumne, ponekad i skandalozne odluke o kojima se često ništa ne zna.

Posljednja takva dolazi u vrijeme duboke političke i ekonomske krize s obzirom da Turković, prema saznanjima Inforadara, pripema lov na divljač.

Naime, na opće zaprepaštenje uposlenika MVP-a, ministričin tim je za pripadnike diplomatskog kora u BiH odlučio organizirati lov na divljač koji je planiran 20. veljače (ukoliko se ne dogodi nešto nepredviđeno, poput mogućnosti da joj proradi savjest nakon teksta Inforadara).

Interesantno je da je lov planiran u šumama blizu Bugojna, gdje je i Josip Broz kao strastveni lovac dočekivao ugledne goste.

NI DRŽAVNI SLUŽBENIK A DOBIO DIPLOMATSKU PUTOVNICU

U međuvremenu, a daleko od očiju javnosti, Turković popunjava vlastitu kadrovsku križaljku, suvereno kontrolirajući sve procese unutar MVP-a BiH.

Posljednje informacije govore da je od prošlog petka novi veleposlanik BiH u Norveškoj službeno Bakir Sadović, kadar SDA i nećak Alije Izetbegovića. Sadović, nakon što je u ratu bio sakriven u ujakovom Uredu u Predsjedništvu RBiH, nekoliko je puta nakon rata obavljao dužnost veleposlanika BiH, od Nizozemske, preko Republike Južne Afrike i Australije, do Turske.

U Oslo odlazi s pozicije v.d. tajnika MVP-a BiH na koju je došao nakon što je od koronavirusa preminuo dugogodišnji tajnik Adi Hadžikapetanović. U međuvremenu, spremajući se za Norvešku, prema riječima uposlenih, ništa nije radio osim što je potpisivao dokumente, ponavljajući kako se on ništa ne pita „jer sve odluke donosi ministrica Turković“.

Sadoviću, pak, nije smetalo da nakon ministričinih odluka potpisuje loša kadrovska rješenja, i to u večernjim satima, nakon završetka radnog vremena.

Kako saznaje Inforadar, Sadovića će u fotelji tajnika, a na ministričinu želju, privremeno zamijeniti državna službenica Sihana Čekić Čaušević.

Neslužbeno, mjesto je rezervirano za Eminu Merdan (kojoj ističe mandat u Briselu), nekadašnju izrazito blisku suradnicu bivšeg ministra Svena Alkalaja, koja će ostati upamćena po minimalnom broju aktivnosti u glavnom gradu Belgije. Merdanova je, inače, bila angažirana u Zagrebu dok je Turković bila veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj.

Posebna priča, prema informacijama iz više izvora, su ugovori o djelu i radu, koje Turković potpisuje nemilice, često kršeći i derogirajući zakone i pravilnike. Saznajemo da je unazad nekoliko mjeseci dobar dio ovakvih ugovora sklopljen s djecom mnogobrojnih visokorangiranih uposlenika MVP-a.

Jedan od takvih primjera je Armin Mešinović, sin veleposlanika u Libiji Nermina Mešinovića, a Ugovor o djelu dobila je i kćerka Sanje Kusmuk, trenutno angažirana u Veleposlanstvu u Beogradu.

U Beogradu je i vječiti Mirsad Muhović, čiji je sin također potpisao Ugovor o djelu.

Ugovore o djelu potpisale su i kćerke vozača Esada Herića i šefa Odsjeka u Sektoru za konzularne poslove.

Ugovor o radu dobio je nećak ministrice savjetnice u Ambasadi BiH u Beču Davorke Ištuk, nakon što je završio pripravnički staž u MVP BiH, dok je njena kćerka, za početak, u „pripravničkoj“ fazi.

Turković je sklona i skandaloznim odlukama, a jednu takvu je, navodno zahvaljujući vlastitom diskrecijskom pravu (koje nije u skladu sa zakonom), donijela omogućivši izvjesnom Ajdinu Mecanu da s ugovorom o djelu dobije diplomatsku putovnicu (!), iako nije ni državni službenik.

Mecan je bio angažiranu Veleposlanstvu BiH u Kataru u vrijeme dok je Turković bila veleposlanica. Prema saznanjima iz više izvora, Mecan bi trebalo da završi na poziciji šefa Odsjeka za nekretnine u Sektoru za opće poslove. U prilog ovome ide i činjenica da je nedavno putovao u Brazil i Urugvaj na primopredaju naših objekata koji su nam pripali u procesu sukcesije.

U međuvremenu je napredovala još jedna ministričina miljenica. U pitanju je Ivana Pejović, koja je s Turković također u Kataru (kao tajnica). Turković ju je vratila, stalno zaposlila pa potom nagradila zvanjem otpravnice poslova u bh. veleposlanstvu u Kataru, gdje je, podsjećamo, ambasador Haris Lukovac zbog ministričine samovolje još ranije podnio ostavku.

Upravo je Turković unazad godinama činila sve kako bi misiju u Kataru, u kojem ima duboke poslovne veze, kadrovski ojačala, odnosno instalirala sebi najodanije ljude, pa će nakon sina Alija (kojeg je kao uposlenika OSA-e ranije uhljebila u veleposlanstvo) i pojedinih službenika, uključujući Ivanu Pejović, u ovoj bogatoj arapskoj državi imati i Abdulaha Skaku, novog bh. veleposlanika, koji je njen pulen.

Iz više nezavisnih izvora saznaje se da šefica bh. diplomacije ima poseban interes u Kataru. Podsjećamo na raniju priču Inforadara o prodaji oružja bh. namjenske industrije u poluprivatnom aranžmanu (https://inforadar.ba/inforadar-otkriva-turkovic-tajno-putovala-u-katar-da-pripremi-teren-za-prodaju-oruzja/)

KRŠENJE ZAKONA I PRAVILNIKA

Dakle, uhljebljenja i unapređenja postali su modus operandi ministrice Bisere Turković, čime ona, kršeći obaveznu zakonsku proceduru o napredovanju državnih službenika koje je isključivo moguće postići kvalitetnim radim, nagrađuje odanost i poltronstvo.

Za profesora Slobodana Šoju, jednog od najuglednijih i najiskusnijih bh. diplomata, bivšeg veleposlanika u Francuskoj i Egiptu te stalnog predstavnika BiH pri UNESCO-u, kojeg je Republika Francuska odlikovala ordenom Legije časti, ova događanja nisu ništa novo.

"Jedan od ključnih razloga zašto mi još nemamo ono što smo davno trebali imati – diplomatsku državnu akademiju, je kadrovska politika. Ako se zna da bi se ministarstvo vanjskih poslova trebalo ekskluzivno, uz prerijetke izuzetke, popunjavati kadrovima iz diplomatske akademije, onda se kvari posao svim onim koje u ministarstvo ubacuje i ne preporučuju struka i znanje, već poznanstvo i poslušnost. Predugo će još trajati borba da se dogodi nešto što je tako normalno i jedino ispravno i profesionalno, odnosno da oni najbolji iz klase diplomatske akademije predstavljaju podmladak i nadu bh. diplomacije. To sve treba zakonski regulirati. Sve dok se to ne dogodi, nećemo moći kazati da imamo državnu, organiziranu i učinkovitu, već privatiziranu, nacionalno podijeljenu i jalovu vanjsku politiku i diplomaciju. Čast rijetkim izuzecima koji i sami sve više postaju izuzeci. Jedino rješenje je formiranje Savjeta za vanjsku politiku, gdje bi se okupili ovi izuzeci kojima bi se pridružili najiskusniji diplomati iz BiH koji bi donosili ključne strateške i kadrovske odluke. Da najbolji biraju najbolje. A to što će tako jednostavno rješenje kod nas još predugo biti utopija također svjedoči koliko smo diplomatski potonuli“, kaže Šoja za Inforadar.

Podsjećamo da je nakon imenovanja za ministricu Bisera Turković u prvom obraćanju javnosti izjavila da će napraviti temeljitu reviziju uposlenih koje je doveo njen prethodnik Igor Crnadak, budući da se u baratalo cifrom od 71 uposlenika iz reda srpskog naroda.

No, umjesto da raskrinka nelegalna zaposlenja i zavede red, Turković je nastavila s još gorom praksom.

VIŠE DESETAKA UHLJEBLJENJA

Inforadar je ranije objavio serijal tekstova o uposlenicima koje je ministrica počastila, ignorirajući Član 31. Zakona o državnim službenicima BiH koji jasno definira pitanje unapređenja, a o čemu odlučuje institucija u skladu s propisima o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

No, da zakon očito nije obavezan i za Biseru Turković najbolje potvrđuju primjeri iz prakse.

Šaban Forić, dugogodišnji tajnik u MVP, primljen na konkursu kao treći tajnik, do sada je tri puta unaprijeđen. Obavlja poslove tajnika i savjetnika za kadrove u Uredu ministrice. Suprug je folk pjevačice Elvire Rahić. Skoro na svim službenim putovanjima Turkovićevoj je vjerna pratnja, iako ne govori nijedan strani jezik.

Dženeta Halilović, dugogodišnja tajnica u MVP, u vrijeme Crnatka na natječaj primljena za trećeg tajnika, do sada dva puta unaprijeđena i raspoređena u Veleposlanstvo BiH u Bern uz unapređenje na mjesto savjetnika; Ivana Šehovac, primljena u vrijeme Crnatka za trećeg tajnika, unaprijeđena u drugog tajnika.

Gordana Tijanić, bivša tajnica nekadašnje zamjenice ministra Ane Trišić-Babić, u vrijeme Crnatka primljena na natječaj za trećeg tajnika, unaprijeđena u prvog tajnika i sada će u Veleposlanstvo u Beograd; Amra Hadžiosmanović, unaprijeđena u savjetnika, u četiri godine drugo unapređenje.

Almir Hasanović, unaprijeđen u ministra savjetnika, u četiri godine drugo unapređenje. Selma Begić Hodžić, unaprijeđena u drugog tajnika, Asim Dorović, unaprijeđen u ministra savjetnika, Diana Tabori Dorović, unaprijeđena u savjetnika, Ines Sužnjević, unaprijeđena u savjetnika.

Selma Čimić, unaprijeđena u savjetnika, Arijana Đogović, unaprijeđena u savjetnika, Satko Bitanga, unaprijeđen u ministra savjetnika, šef Odsjeka i potom imenovan za veleposlanika u Jordanu, Alenka Bruck, bivša novinarka BHT, unaprijeđena u prvog tajnika, Samra Deverović, unaprijeđena u savjetnika, Hazima Ražanica, unaprijeđena u ministra savjetnika, Biljana Marilović, unaprijeđena u ministra savjetnika, načelnika Odjela;

Sanita Lisica, raspored u Ambasadu BiH u UAE uz unaprjeđenje na mjesto savjetnika, Belma Sarić Eterović, unaprijeđena u savjetnika, Samra Koričić, unaprijeđena iz drugog u prvog tajnika, Edin Paldum, bio drugi tajnik, u Ambasadi BiH u Zagrebu pa unaprijeđen u prvog tajnika-

Amina Pekić, bila treći tajnik u Misiji BiH pri EU, unaprijeđena u drugog tajnika u Misiji BiH pri EU. U međuvremenu, otkrivena je njena lažna diploma pa je vraćena u Sarajevo, ali je i dalje na briselskoj plaći.

Predsjednik Sindikata uposlenih u Ministarstvu Miroslav Vujčić, jedan od starosjedilaca (u MVP-u zaposlen od 1993.), inače tri puta ranjeni borac ARBiH, za Inforadar je izjavio kako „nikada nije vidio takav bezobrazluk jer je mislio da gore od Crnadka ne može biti“.

Inače, Sindikat se u nekoliko navrata uredima obraćao zbog nezakonitosti u kadrovskoj politici. U posjedu svih dopisa je i Inforadar. Izdvajamo se ovaj iz listopada 2020. gdje se ukazuje na unaprijed namješten natječaj za 11 državnih službenika.

U međuvremenu, natječaj je zatvoren i između ostalih, primljeni su:

Ivana Pejović, bivša tajnica u Veleposlanstvu BiH u Kataru, Izmir Talić, bivši veleposlanik BiH u Crnoj Gori, Bojan Matović, radio na poslovima SSS u arhivi MVP BiH (primljen na natječaj za prvog tajnika), Nataša Anić, bila tajnica po ugovoru o radu u Uredu doministra Josipa Brkića, Ramiz Radonja, godinama radio na poslovima SSS.

Da ministrica ne zaboravlja odane kadrove iz svojih mandata, kao u slučaju Emine Merdan i Ivane Pejović, dokazuje i primjer nove savjetnice u Uredu Stele Vasić, čije poznanstvo s ministricom Turković datira iz vremena dok je obavljala dužnost veleposlanice u Beču. Vasić je zauzela savjetničku stolicu u Uredu nakon što je Jasmin Hasić napustio ovu funkciju uslijed nemogućnosti da profesionalno obavlja posao zbog ministričinog insistiranja na lojalnosti i potpunoj kontroli u Uredu.

Zanimljivo je da je Vasić članica Naše stranke i kćerka bivšeg predsjednika zeničkog SNSD-a Mladena Vasića te supruga Ivana Barbalića, aktualnog savjetnika premijera KS Edina Forte te nekadašnjeg veleposlanika BiH pri Misiji UN-a u New Yorku te u Moskvi.

Inforadar se, kao i svaki puta do sada, obratio Uredu ministrice Turković s pitanjima o svim nepravilnostima, kršenju zakona i pravilnika u vezi sa sklapanjem kadrovske križaljke i uhljebljenjima u MVP-u BiH, ali kao i svaki puta do sada na naša pitanja nije odgovoreno, iako njen Kabinet, mimo svih pravilnika, umjesto maksimalno osam (s vozačem) broji čak 14 ljudi od koje je većinu, ili gotovo sve, dovela Bisera Turković.