GRAD MOSTAR Još uvijek nema načelnika za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo

Grad Mostar Odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara

Pozicija načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara i dalje nakon 9 mjeseci stoji upražnjeno.

Na toj jedinoj, uvjetno rečeno 'srpskoj' poziciji dugo je vremena sjedio Predrag Šupljeglav. Njegovim odlaskom, nastala je rupa koja do danas nije popunjena.

Dva puta raspisivan natječaj, Odjel i dalje bez načelnika

Naime, iako je Grad Mostar čak dva puta, najprije u travnju, pa zatim i u lipnju 2023. raspisao natječaj za popunjavanje ove pozicije, Hercegovina.info doznaje kako do danas, nitko nije primljen.

Podsjećamo kako smo pisali o tome kako i zašto je prvi natječaj poništen. Tu je funkciju od osnivanja odjela vršio diplomirani pravnik, dok se u HDZ-u nisu dosjetili da bi je mogao vršiti i ekonomist. I to baš suprug njihove vijećnice u Gradskom vijeću.

Gradonačelnik odlučuje o odabiru kandidata

Provjerili smo s Agencijom za državnu službu FBiH koja provodi natječaj je li ova pozicija popunjena i dobili smo odgovor kako je u tijeku žalbeni postupak.

"Obavještavamo Vas da predmetni javni natječaj nije okončan. Isti je u žalbenoj fazi na rješenje o postavljenju".

Inače, prema zakonu državnog službenika postavlja rukovoditelj organa državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije, a bira ih s liste kandidata koji su prošli javni natječaj.

Imajući u vidu da u skladu sa važećim propisima, rukovoditelj organa državne službe, u predmetnom slučaju Gradonačelnik Grada Mostara, odlučuje o postavljenju kandidata na radno mjesto državnog službenika, za sva pitanja u vezi postavljenja na radno mjesto Načelnik Odjela – Odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo – 1 (jedan) izvršitelj. Molimo da se obratite Gradu Mostaru. Agencija za državnu službu Federacije BiH objavljuje javne natječaje na zahtjev i u skladu sa potražnjom organa državne službe, ali ne odlučuje o izboru kandidata.

Novi načelnik opterećen presudom?

Nedavno je potvrđena presuda protiv tvrtke GD Gemax-BiH na čijem je čelu bio spomenuti Kovačević.

Istovremeno otvara tvrtku Balkan inženjering na ime svoje sestre Milojke Milošević i u tom razdoblju prebacuje velike novce, preko stotinu tisuća maraka u vidu pozajmica s tvrtke u kojoj je direktor na tvrtku u kojem je direktorica njegova sestra. Sredstva posuđuje na razdoblje od četiri godine i beskamatno. 
Nakon toga tvrtku Balkan inženjering sa sestre prebacuje na treću osobu, ne prezentirajući joj stanje oko pozajmica. U međuvremenu se i Slaviša Kovačević povlači s pozicije direktora Gemaxa i dolazi četvrta osoba. Po isteku razdoblja od 4 godine, Vanja Pešut, novi direktor Gemaxa tuži Balkan inženjering, s tim da tuže čovjeka koji je preuzeo dugovanja, a ništa nije imao s novcem.  

Općinski sud u Mostaru, sutkinja Divna Bošnjak, u ovom predmetu prije godinu dana donosi sudsku presudu da je Balkan inženjering dužan vratiti 135 tisuća maraka Gemaxu plus pripadajuće kamate, kao i platiti tužitelju Gemaxu troškove sudskog postupka u iznosu od 6.322 marke temeljem pozajmica koje je direktor Slaviša prebacivao direktorici sestri.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.