ZAPOŠLJAVANJE NAČELNIKA KOVAČEVIĆA Agencija kaže da nisu imali saznanja o eventualnim nepravilnostima

Slaviša Kovačević

Nakon što smo objavili kako je Grad Mostar vrlo naivno mijenjao vlastite pravilnike kako bi željenom kandidatu omogućio kandidiranje za poziciju načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, obratili su nam se i iz Agencije za državnu službu FBiH

Grad sa sebe pokušao skinuti odgovornost

Naime, iz Grada Mostara su nakon našeg upita sa sebe skinuli svu odgovornost, prebacivši je na Agenciju za državnu službu FBiH.

"Natječaj za izbor načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara ne provodi Gradska uprava Mostara nego Agencija za državnu službu Federacije BiH. Stoga vam nismo u mogućnsti odgovoriti na upit jer to nije naša nadležnost", odgovorili su iz Gradske uprave za Hercegovina.info

Naknadno se doznalo kako je nakon prvotno raspisanog natječaja u travnju u kojem se za ovu poziciju tražila osoba pravne ili upravne struke, upravo je Grad od ove Agencije tražio poništenje istoga kako bi vijećnici mogli izglasati izmjene i dopune pravilnika o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara, na kojoj se u članku 1 mijenjaju uvjeti za obavljanje funkcije načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, gdje se uz upravnu struku dodala i ekonomska. Za ovakvu odluku glasao je 21 vijećnik, jedan je bio protiv a 10 vijećnika je bilo suzdržano.

Slaviša Kovačević

Agencija za državnu službu: Raspisali smo natječaj na zahtjev Grada Mostara

Iz Agencije za državnu službu na upit portala Hercegovina.info  odgovorili su kako je istina da su ovaj natječaj raspisali oni, ali na zahtjev Grada Mostara.

"Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, na zahtjev Grada Mostara objavila je javni natječaj za popunu radnog mjesta državnog službenika - Načelnik Odjela – Odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo – 1 (jedan) izvršitelj.

Stručnom ispitu za navedeno radno mjesto pristupila su tri kandidata koja su položila stručni ispit.

Agencija nije imala saznanja o eventualnim nepravilnostima u pogledu provođenja stručnog ispita, niti su kandidati ukazali na eventualne neregularnosti", kazali su iz Agencije.

Zanimalo nas je i ima li Agencija za državnu službu odjel koji se bavi provjerom diploma kandidata, odgovoreno nam je kako takav odjel pri njihovoj Agenciji ne postoji.

"Agencija nema ovlaštenja da preispituje validnost fakultetskih diploma, te nadležnost nad provjerom diploma imaju nadležne inspekcijske službe".

Načelnici gradskih odjela mogu doživotno biti u fotelji

Inače, načelnici gradskih odjela u pravilu ne bi trebali biti postavljani po političkoj liniji, nego je predviđeno da budu profesionalci. Nisu vezani mandatom kao političari i politički odabran kadar.

Grad Mostar ima 5 ovakvih odjela, uz Odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo, tu su i Odjel za financije i nekretnine, Odjel za društvene djelatnosti, Odjel za urbanizam i građenje, te Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove.

Gradski odjeli su temeljne organizacijske jedinice Gradske uprave koje se osnivaju radi koordiniranja i nadzora rada službi Gradske uprave. Gradskim odjelima rukovode načelnici odjela, koji za svoj rad odgovaraju Gradonačelniku. Načelnici su državni službenici.
U Gradskoj upravi Grada Mostara trenutno postoji pet gradskih odjela (Statut ograničava na maksimalno 6 odjela).

Slaviša Kovačević
Predrag Šupljeglav, dosadašnji načelnik Odjela

Gradske službe su unutarnje organizacijske jedinice i sastavni su dio gradskih odjela. Službama rukovode šefovi službi, koji su odgovorni za obavljanje poslova iz nadležnosti službi sukladno zakonu, Statutu Grada Mostara i Pravilniku o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave. Šefovi službi za svoj rad odgovaraju načelniku odjela. Šefovi su državni službenici.
U Gradskoj upravi Grada Mostara trenutno postoji 17 gradskih službi koje su razvrstane u pripadajuće odjele.

Načelnik odjela za pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo rukovodi sa 200 zaposlenika

Odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo ključan je za koordinaciju rada različitih službi unutar gradske uprave. Služba za organizaciju i personal bavi se organizacijskim pitanjima, nacrtima pravilnika, kadrovskim pitanjima te pruža savjetovanje i umrežavanje. Pravna služba odgovorna je za pripremu i izradu općih akata u koordinaciji sa odjelima, te provodi upravne postupke koji nisu u nadležnosti drugih službi. Služba za opću upravu i gradska područja pruža pravnu pomoć građanima, koordinira i nadzire rad područnih i mjesnih ureda, te obavlja središnje zadaće uprave kroz šest područnih ureda. Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo fokusirana je na programiranje, planiranje, organiziranje i financiranje mjera za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nezgoda, uključujući zaštitu od požara, sukladno zakonima o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara te zakonima o zaštiti od požara i vatrogastvu. Ova služba ima tri uže organizacijske jedinice: Odsjek za civilnu zaštitu, Odsjek za zaštitu od požara i Profesionalnu vatrogasnu postrojbu.

Dosadašnji načelnik ovoga odjela, pravnik Predrag Šupljeglav na toj je funkciji proveo čak 20 godina.