UPRAŽNJENA FOTELJA NAČELNIKA OPĆE UPRAVE  'Poslovanje' Kordićeva favorita postalo pravomoćno

Slaviša Kovačević

Grad Mostar još uvijek nije dobio načelnika za opću upravu i vatrogastvo, za što je pripreman Slaviša Kovačević, suprug HDZ-ove vijećnice Miljane. 
Iz Agencije za državnu službu ne odgovaraju na naš upit je li okončan proces prijema za ovo radno mjesto, a saznajemo da ni Gradu nisu poslali konačan odgovor.  

U međuvremenu, sa Županijskog suda u Mostaru saznajemo da je u sudskom procesu nastalom zbog Slavišina poslovanja donesena i drugostupanjska presuda, kojoj se prvostupanjska presuda potvrđuje, uz manju izmjenu oko naknade sudskih troškova. 

Presuda Balkan inženjering by Uredništvo hercegovina info on Scribd


Slaviša je naime ranije bio u poduzetničkim vodama, te na čelu građevinskog poduzeća angažiranog i na obnovi Saborne crkve. U razdoblju 2011.-2012. bio je direktor tvrtke GD Gemax-BiH. 

Istovremeno otvara tvrtku Balkan inženjering na ime svoje sestre Milojke Milošević i u tom razdoblju prebacuje velike novce, preko stotinu tisuća maraka u vidu pozajmica s tvrtke u kojoj je direktor na tvrtku u kojem je direktorica njegova sestra. Sredstva posuđuje na razdoblje od četiri godine i beskamatno.

 
Nakon toga tvrtku Balkan inženjering sa sestre prebacuje na treću osobu, ne prezentirajući joj stanje oko pozajmica. U međuvremenu se i Slaviša Kovačević povlači s pozicije direktora Gemaxa i dolazi četvrta osoba. Po isteku razdoblja od 4 godine, Vanja Pešut, novi direktor Gemaxa tuži Balkan inženjering, s tim da tuže čovjeka koji je preuzeo dugovanja, a ništa nije imao s novcem.  

Općinski sud u Mostaru, sutkinja Divna Bošnjak, u ovom predmetu prije godinu dana donosi sudsku presudu da je Balkan inženjering dužan vratiti 135 tisuća maraka Gemaxu plus pripadajuće kamate, kao i platiti tužitelju Gemaxu troškove sudskog postupka u iznosu od 6.322 marke temeljem pozajmica koje je direktor Slaviša prebacivao direktorici sestri.

Županijski sud u Mostaru ovog ljeta, preciznije 6. rujna donosi presudu kojom je Balkan inženjering dužan vratiti Gemaxu 135.950 maraka kao glavni dug, sa zakonskom zateznom kamatom. Iz presude se iščitava da je Balkan inženjering sa sadašnjim direktoran dužan vratiti novce Gemaxu, bez obzira što ga prethodna direktorica – Slavišina sestra Milojka nije obavijestila o pozajmicama.  Sud konstatira da je novom direktoru bila dostupna financijska dokumentacija društva, te se mogao sam upoznati sa stanjem. 

Premda je nasljedniku prešutjela, na sudu je potvrdila da je potpisivala ugovore o pozajmicama s bratom, odnosno Gemaxom, ali da se ne sjeća koliko je novaca vraćeno tužitelju kojem je na čelu tada bio njezin brat.  

Iz obrazloženja presude se još može isčitati da je novac Gemaxu prebacivala Srpska-pravoslavna Općina Mostar, koja im je u razdoblju od tri godine, 1. siječanj 2010. do 31. prosinac 2012. prebacila 437.841 marku. Milojka Milošević, Slavišina sestra, svjedočila je da je Balkan inženjering d.o.o. Mostar osnovan na inicijativu Gemaxa, a radi angažmana kamenorezaca, tesara i drugih pomoćnih radnika na izgradnji Saborne crkve u Mostaru, odnosno "da ta radna snaga i angažirano ljudstvo ne bi radili na crno već po ugovorima o djelu i drugim zaključenim ugovorima o povremenim poslovima".

Potvrdila je da je u to vrijeme direktor Gemaxa bio njezin brat Slaviša. Kada su joj prezentirani ugovori o pozajmicama zaključeni između nje i brata u to vrijeme, a tužitelja i tuženika u 2022. potvrdila je da ih je potpisala. 

Podsjetimo, osim Srbima, fotelja načelnika opće uprave, u kojoj je dva desetljeća sjedio Predrag Šupljeglav, do sada je pripadala i pravnicima. Ubuduće u njoj može sjediti i ekonomist, jer je za potrebe dovođenja Slaviše mijenjan pravilnik.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.