SVE ZA SUPRUGA VIJEĆNICE HDZ-a Raspisali, pa poništili natječaj, prilagodili uvjete željenom kandidatu pa raspisali novi

miljana kovačević,Grad Mostar,načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara,slaviša kovačević

Slaviša Kovačević, suprug HDZ-ove gradske vijećnice Miljane, prema saznanjima portala Hercegovina.info trebao bi postati načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

Kovačević, inače stalni sudski vještak ekonomske struke uz to je angažiran i kao Predsjednik Komisije za procjenu prometne vrijednosti nekretnina pri gradu Mostaru.

Gradsko vijeće mijenjalo pravilnik 

Podsjećamo, portal Hercegovina.info jučer je otkrio kako se na sjednici Gradskog vijeća Mostara mijenjao pravilnik o unutarnjoj organizaciji gradske uprave Grada Mostara tako da na to mjesto osim kandidata upravne struke sada može sjesti i ekonomist (službeni glasnik broj 14 od 30. svibnja 2023.  - stranica 172.)

Daljom istragom istraživački tim Hercegovina.info došao je do novih saznanja.

Natječaj za ovu poziciju raspisan pa poništen

Naime, za ovu poziciju natječaj je raspisivan dva puta. Najprije 07. travnja 2023. objavljen u Večernjem listu, gdje su se tražili kandidati za dvije pozicije: načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo, te načelnik Odjela za urbanizam i građenje.

U tom natječaju, na koji se moglo aplicirati do 24. travnja 2023. za poziciju načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, uz one opće, tražili su se sljedeći posebni uvjeti:

Završen VII stupanj stručne spreme ili visoko obrazovanje prvog (najmanje 240 ECTS bodova), drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sustava studiranja – diploma visokog obrazovanja pravne i upravne struke, zatim najmanje 5 (pet) godina radnog staža ostvarenog na poslovima struke nakon završene visoke stručne spreme, te poznavanje rada na računalu.

miljana kovačević,Grad Mostar,slaviša kovačević,načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara

miljana kovačević,Grad Mostar,slaviša kovačević,načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara

Grad Mostar zatim od Agencije za državnu službu, na datum 12. travnja traži da se ovaj natječaj poništi.

Agencija ga poništava uz sljedeće obrazloženje: "Javni natječaj se poništava na zahtjev Grada Mostara, broj: 02-30-4601/23 od 12.04.2023. godine, u kojem je navedeno da se poništenje traži jer su od zahtjeva za raspisivanje ovog natječaja nastupile okolnosti koje zahtijevaju izmjene Pravilnika o unutarnjoj organizaciji gradske uprave Grada Mostara, a koje bi mogle bitno utjecati na sadržaj javnog natječaja".

miljana kovačević,Grad Mostar,slaviša kovačević,načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara

Nakon toga, dolazi 32. sjednica Gradskog vijeća Mostara na datum 27, travnja, na kojoj su 11. točka dnevnog reda bile izmjene i dopune pravilnika o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara, na kojoj se u članku 1 mijenjaju uvjeti za obavljanje funkcije načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, gdje se uz upravnu struku dodala i ekonomska. Za ovakvu odluku glasao je 21 vijećnik, jedan je bio protiv a 10 vijećnika je bilo suzdržano.

Raspravu o ovoj točki dnevnog reda možete pogledati u videu ispod, s početkom u 03:36:30.

Nakon izmjene pravilnika, raspisan novi natječaj

Nedugo nakon toga, opet u Večernjem listu izlazi novi natječaj. Ovoga puta, u oglasu objavljenom 26.06.2023 raspisano je samo jedno radno mjesto, upravo ono Načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo.

I ovoga puta u natječaju sve je ostalo isto, uz jednu izmjenu: VII stupanj stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog (najmanje 240 ECTS bodova), drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sustava studiranja – diploma visokog obrazovanja pravne, upravne ili ekonomske struke,  najmanje pet godina radnog staža u struci nakon stjecanja VSS, te poznavanje rada na računalu.

miljana kovačević,Grad Mostar,slaviša kovačević,načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara

miljana kovačević,Grad Mostar,slaviša kovačević,načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara

Ovaj natječaj bio je otvoren do 11.07. a na njega se prema našim saznanjima prijavilo troje kandidata. Jedan od njih bio je ekonomist Kovačević koji po prvotno objavljenom natječaju ne bi imao nikakvih šansi konkurirati, odnosno njegova prijava ne bi bila uopće razmatrana.

Ovako je došao do faze ispita i intervjua za ovu poziciju, a Slaviša je, tvrdi izvor Hercegovina.info, imao svih 14 pitanja točno riješenih - što je nevjerojatno za jednog ekonomistu koji je odgovarao na pitanja iz upravnog postupka i raznoraznih drugih pravilnika. Ispitu su još, između ostalih, pristupili i Milena Komlen - gradska službenica kao i Ljubiša Tamindžija, oboje pravnici s dugogodišnjim iskustvom, ali oni očito nisu imali prikladna poznanstva u HDZ-u. Za podsjetiti je da načelnik za opću upravu po funkciji postaje rukovoditelj civilne zaštite i vatrogasaca, te upravlja odjelom od dvjestotinjak ljudi.

Studirao na fakultetima koji se vežu za afere izdavanja sumnjivih diploma

Inače, Kovačević je prema podacima dostupnim na njegovom LinkedIn profilu diplomu prvostupnika poslovne ekonomije stekao na Sinergija univerzitetu u Bijeljini, partnerskom fakultetu beogradskog Univerziteta Singidunum. Magistrirao je na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci, istom onome na kojem je jednu od svoji diploma stekao i notorni Osman Mehmedagić Osmica. Osmici je Republička prosvjetna inspekcija diplomu sa ovog sveučilišta kasnije poništila. Aferu sa sumnjivim izdavanjem diploma na ovome sveučilištu svojedobno je komentirao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je novinarima kazao: "Mi imamo ovdje neke univerzitete, fakultete kojima su dani certifikati ranije, koji su filovali lažne diplome. Primjerice, Univerzitet za poslovne studije, pa i Apeiron? Da, oni moraju da snose odgovornost i ja sam za to da se oni odmah zatvore i svi oni koji su sudjelovali u tome da budu podložni kaznenom gonjenju."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.