EKO CENTAR BLAGAJ Uginuo jedini bjeloglavi sup u BiH

EKO CENTAR BLAGAJ Uginuo jedini bjeloglavi sup u BiH
Hercegovina.info

U Eko centru Blagaj uginuo je jedini bjeloglavi sup u Bosni i Hercegovini.

Bjeloglavi sup, nazvan Luka, u svibnju 2020. godine je nakon poziva lokalnog veterinara iz Olova prebačen u kavez za Bjeloglave supove u Eko centar Blagaj gdje su članovi Omladinskog kluba Novi val radili na oporavku ptice uz koordinaciju sa kolegama iz Srbije -Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

"Nakon pet mjeseci oporavka u Eko centru Blagaj, članovi udruženja su 5. rujna 2020. godine povodom međunarodnog dana lešinara pokušali pustiti Luku u prirodu. Nažalost, neuspješno puštanje vraća Luku u kavez, gdje ostaje na daljnjem posmatranju i oporavku. U razdoblju mjeseca septembra, Luka je dobija epileptične napade koji su trajali sedam dana gdje smo u saradnji sa  Veterinarskom stanicom Mostar, Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica, kao i veterinarima iz Republike Srbije bili u stalnoj komunikaciji", navodi se.

"Za uspješan oporavak je bilo potrebno dva mjeseca. U međuvremenu, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica pokrenula je inicijativu za transport Luke u Republiku Srbiju gdje se čekao CITES dokument Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.Trenutno se radi dodatna dokumentacija kako bi se uginula jedinka prebacila u Republiku Srbiju, s ciljem patoloških i toksikoloških analiza. O nesretnom slučaju je obaviještena Policijska uprava Buna, Veterinarska stanica Mostar i Federalni inspektor zaštite prirode", objavili su iz Eko centra Blagaj.

Iz Eko centra zahvalili su se svima koji su im pomagali kroz cjelokupni proces rehabilitacije i puštanja ove ugrožene vrste koja nažalost nije dočekala svoj „let“.