FOTO  NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ Rijetka vrsta ptice ponovno puštena u prirodu kod Mostara

Bjeloglavi sup
Hercegovina.info

Bjeloglavi sup Luka, jedina ptica ove vrste trenutno u Bosni i Hercegovini, nakon petomjesečnog boravka u kavezu Eko udruženja 'Novi val' u Blagaju kod Mostara, danas je pušten u prirodno stanište, navodi federalna.ba.

On je prethodno na tlo naše zemlje došao iz Srbije, a pronađen je na teritoriju Olova, potpuno iscrpljen i sa malim šansama da preživi. S obzirom na to da su do studenog 2018. u prostoru 'Novog vala' boravila dva bjeloglava supa koji su nažalost preminula od posljedica trovanja, iz Olova su u pomoć pozvali Blagajce, koji su odmah pticu prebacili u svoj kavez i počeli je oporavljati.

"Poziv iz Olova smo imali 27. travnja ove godine, te nam je rečeno da je na njihovom području pronađena ptica koja je na sebi imala gps uređaj. Uputili smo se gore, vidjeli da je u pitanju bjeloglavi sup kojeg smo dovezli u prostor eko centra 'Novi val' gdje smo pticu imenom Luka oporavili i danas je povodom Međunarodnog dana lešinara puštamo u njeno prirodno stanište", kazao je za Hercegovina.info voditelj udruženja Adnan Đuliman.

"Bio je potpuno iscrpljen i trebalo je vrijeme da ga vratimo u život. Oporavak je trajao oko 20 dana. U tom vremenu, iako je riječ o lešinaru, Luka je jeo iz ljudske ruke. Hvala Bogu da je danas dobro. Odlučili smo vratiti ga u prirodu. Prema mjerenjima obavljenim jutros, Luka je težak 9,2 kg što zadovoljava sve uvjete za puštanje", rekao je Đuliman.

Najavio je i da će Udruženje u narednim danima vršiti monitoring, te pratiti kretanje i snalaženje ptice u prirodi. Pozvao je i stanovništvo Bosne i Hercegovine da se javi Udruženju 'Novi val' ukoliko primijeti bjeloglavog supa.

S ciljem opstanka ove ugrožene vrste kojoj na području starog kontinenta prijeti izumiranje, u Udruženju 'Novi val' nedavno su odlučili napraviti hranilište na platou Podveležja, a kasnije potpisati i ugovor o suradnji sa lokalnom klaonicom, koja na ovaj lokalitet svakodnevno dostavlja animalni otpad. Bjeloglavi sup Luka danas je poletio sa lokaliteta Kurbanište u Blagaju. Ova ptica pripada lešinarima starog svijeta, te u rod Gyps - star više od milijun godina.

"Bjeloglavi sup je strvinar. Hrani se uginulim ostacima životinja i ujedno je jedan od najboljih čistača prirode. U Bosni i Hercegovini su se do prije pedesetak godina gnijezdile sve četiri vrste europskih strvinara. Bili smo jedina zemlja uz Grčku i Španjolsku sa sve četiri vrste strvinara. Nebrigom prema prirodi, sve vrste su isčezle. Glavni razlozi su trovanja, ubijanja i krivolov. Ove stijene su posljednje stanište bjeloglavog supa u BiH", rekao je Goran Topić iz Ornitološkog društva 'Naše ptice' iz Sarajeva.