DVA MINISTRA, ISTI UKUS Zukan Helez i Nenad Nešić kupili vozila od tvrtke iz Ljubuškog

Zukan Helez i Nenad Nešić kupili automobile od tvrtke iz Ljubuškog
Fokus

Ministarstvo sigurnosti BiH izabralo je tvrtku od koje će kupiti dva automobila. Za ovaj luksuz izdvojeno je oko 200.000 KM proračunskog novca, a znamo da on ne pada s neba nego iz džepova građana, piše Fokus.

Natječaj za nabavku vozila, podijeljen u dva lota, objavljen je početkom rujna. Pregledom natječajne dokumentacije nije bilo teško donijeti zaključak kakve su želje ministra Nenada Nešića.

Specifikacijama su u detalje opisane dvije marke automobila, o čemu je Fokus pisao u tekstu „I Nešić voli luksuz na račun države: Za dva automobila 200.000 KM

“Crtaju” željene automobile

Nakon provedene natječajne procedure na Portalu javnih nabavki i web stranici Ministarstva sredinom listopada objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača iz koje je, jednostavno, jasno koliko su u kompaniji “M.R.M.” iz Ljubuškog bili sigurni da će odnijeti pobjedu i da neće imati konkurenciju.

Jer, kako drugačije objasniti njihovu „hrabrost“ da ponude cijenu koja je samo jednu jedinu marku niža od procijenjene vrijednosti nabavke skupljeg vozila, te deset maraka kada je u pitanju jeftiniji model. Ispostavilo se, naravno, da su bili jedini i najuspješniji ponuđač.

Zukan Helez i Nenad Nešić kupili automobile od tvrtke iz Ljubuškog

Zukan Helez i Nenad Nešić kupili automobile od tvrtke iz Ljubuškog

Procijenjena vrijednost skupljeg automobila bila je 111.111 KM bez PDV-a , a drugog, manje luksuznog, 54.700 KM. Prema onome što je navedeno u specifikacijama pretpostavljeno je da se radi o Volkswagenovim vozilima „Touareg“ i „T-Roc“.

Pojašnjenja radi, Zakonom o javnim nabavkama zabranjeno je precizirati marka automobila, ali ugovorni organi insistiranjem na nekim detaljima i karakteristikama dobiju upravo ono što žele.

Zukan Helez i Nenad Nešić kupili automobile od tvrtke iz Ljubuškog

Kako bi provjerili navode iz ranijeg teksta 1. studenog novinari su se e-mailom obratili Ministarstvu sigurnosti BiH s pitanjem koji su automobili kupljeni. Međutim, ostali su uskraćeni za odgovor i nakon nekoliko naknadnih intervencija.

Unosno natječajno poslovanje

Prema podacima koji su dostupni na Portalu javnih nabavki, tvrtka iz Ljubuškog odlično posluje na račun institucija svih razina vlasti u BiH te javnih poduzeća.

Zukan Helez i Nenad Nešić kupili automobile od tvrtke iz Ljubuškog

Naime, nakon ugovora s Ministarstvom sigurnosti BiH, “M.R.M.” je 7. studenog zaključio ugovor o isporuci više putničkih službenih i specijaliziranih motornih vozila i s Ministarstvom obrane BiH. Javna nabavka bila je podijeljena na četiri lota, a spomenuta tvrtka bila je jedini i ujedno izabrani ponuđač za svaki od njih. Ukupna vrijednost ove nabavke je 384.000 KM bez PDV-a ili 450.000 s uračunatim porezom.

Izgleda da ministri sigurnosti i obrane, Nenad Nešić i Zukan Helez, ipak, imaju nešto zajedničko kada je ukus u pitanju, usprkos tome što se u javnosti međusobno „časte“ uvredama. Podsjećanja radi, nedavno je Helez optužio kolegu Nešića da koristi narkotike, a ovaj mu uzvratio uz opasku da mu je “alkohol poremetio stanje uma”.

No, vratimo se na “M.R.M.”. Samo u prvih devet mjeseci ove godine inkasirao je više od 4,1 milijuna maraka, bez PDV-a, od automobila prodatih institucijama, a sklapao je i razne druge ugovore manje vrijednosti. U ovaj iznos nisu uvršteni spomenuti ugovori s dva ministarstva niti ostali koji su sklopljeni nakon rujna.

Teško je nabrojati sve kojima je “M.R.M.” prodao svoja vozila, ali neki od njih su JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Nezavisni operator sustava u BiH, Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, MUP Zapadnohercegovačke županije, SIPA, domovi zdravlja i županijske skupštine.

Primjera radi, u rujnu je s Autocestama FBiH sklopljen ugovor za isporuku putničkih automobila u vrijednosti od 398.600 KM i gospodarskih motornih vozila od 190.000 KM. Prema službenim podacima, vlasnici su Emilija Bilić, Manuela Doko i Blago Rupčić.