VIDEO  DRAMATIČNO JUTRO U MOSTARU "Neka me uhite, ja iz svog stana neću!"

deložacija
Hercgovina.info

Od 10 sati jutros je u Mostaru na adresi fra Didaka Buntića u tijeku deložacija iz stana obitelji Smoljo. Naime, njihov stan čija je vlasnica Snježana Smoljo, odlukom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dodijeljen je Ljiljani Gašić.

No, vlasnica stana kaže kako se radi o čistom kriminalu i nasilju.

"Radi se o činjenici da je nad nekretninom (stanom) u mom vlasništvu, a koja se nalazi u Gradu Mostaru, izvršena gruba povreda vlasničkog prava u činjenici da je izvjesnoj Ljiljani Gašić, dodijeljeno stanarsko pravo 8 godina nakon što smo kupili nekretninu", ističe.

"Stanarsko pravo je dodijeljeno aktom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a 2007. godine, nakon čega je isti organ 24.03.2021. godine zaključkom o izvršenju naložio iseljenje vlasnika stana (mene), a samim tim i moje majke koja je već 22 godine korisnik predmetnog stana u mom vlasništvu. Privatni posjed i pravo vlasništva ne može ometati niti svojatati niti jedna osoba pa tako ni institucija", dodaje.

"Žalba na navedeni zaključak o izvršenju ne odlaže njegovo izvršenje što znači da ovo Ministarstvo želi nasilno izbaciti vlasnika stana iz njegove nekretnine bez sudske odluke. Ovo je najgori mogući vid pravnog nasilja i svojevrsno korištenje instrumenata države od strane ministra Hasandedića u cilju narušavanja naših osnovnih ljudskih prava i sloboda iz prostog razloga što su sudski sporovi još uvijek aktivni pred Vrhovnim sudom Federacije BiH te Županijskim sudom u Mostaru. O ovome je ministar obaviješten te se svjesno oglušio na naš zahtjev za odgodu izvršenja do okončanja sporova pred ova dva suda", kaže Smoljo.

"Možda činjenica da su ministar Suad Hasandedić i Ljiljana Gašić bivše radne kolege iz propale firme SOKO utječe na oglušivanje na moje zahtjeve i zahtjeve mog odvjetnika. Komisija Ministarstva nas je već jednom pokušala izbaciti iz stana nasilnim putem te nam je policija, koja je izašla s njima na teren, prijetila i uhićenjem iz prostog razloga što nismo dopustili da nam netko uđe u stan bez naloga suda ili odluke istog", kaže vlasnica stana.

"Ovo što se ovdje danas događa je demonstracija sile i moći. Ovo je čisti kriminal koji se radi nama malim običnim ljudima. Mi nemamo moćnike i silnike koji nam mogu čuvati leđa, jer nemamo novca da ih potplatimo, pa nam se događaju stvari kakve se događaju. Taj silnik i moćnik koji je naredio moje istjerivanje iz mog vlasničkog posjeda je ministar Suad Hasandedić. On je taj silnik i moćnik koji potpisuje rješenja, bez obzira što u tom rješenju postoji klauzula koja je protuzakonita. Moj odvjetnik je našao proceduralnu grešku kojom se ruši sve ovo njihovo", dodaje.

"Od tog trenutka počinje sila. U mom slučaju vrijedi ona stara; "Sila zakon mijenja". Kada su vidjeli da više zakonski ne mogu, onda nas pokušavaju nasilno istjerati. Moja borba i borba mojih roditelja traje punih 14 godina. Tata je pošteno kupio ovaj stan i stan je uknjižen. Otac ga je meni 2002. godine darovnim ugovorom poklonio i on je po zakonu uveden u zemljišne knjige, sve po zakonu. Nakon toga kao grom iz vedra neba dolazi tužbe gospođe Gašić u kojem prilaže rješenje o stanarskom pravu koje je dobila 2007 godine, a pojam stanarskog prava od 2001. godine i ne postoji. Kako i zašto je ona to dobila ja ne znam. Zna samo ona i taj netko tko joj je to potpisao", kaže vlasnica stana. 

"Najviše me boli to što ona za ovih 14 godina nije niti jednim dokumentom dokazala da je njena bivša tvrtka SOKO uplatila iznos za ovaj stan. Moj otac je uplatio gotovo 100 tisuća maraka, možete misliti kolika je njegova vrijednost danas. Toj gospođi se vjeruje na riječ. Gospoda imaju tri stana, djeca im imaju dva stana u Podgorici, a mojoj majci, nepokretnoj starici, je ovo jedini dom", rekla je vidno uznemirena Snježana Smoljo.

Tijek događanja pratite na Hercegovina.info.