Dom zdravlja Neum o slučaju Šutalo: Telefoni bili blokirani zbog kriminalaca

Neum
Hercegovina.info

Dom zdravlja Neum ponovno je reagirao, ovaj put zbog otvorenog pisma obitelji Šutalo, koja je pisala da im je ocu bilo jako loše, a u Domu zdravlja nitko se nije javljao, a jednom su čak informirani i da doktor spava, što smo i prenijeli u članku Opet NEUM: 'Ocu loše, a doktor spava, ne smiju ga probuditi'. 

„Nije mi namjera polemizirati i ulaziti u raščlambu spomenutih tvrdnji iz otvorenog pisma, a još manje omalovažavati tvorca napisa. Kada bi bilo sve kako je tamo napisano, ne bi bilo dobro. Mislim da je stvar posve drugačija. Dozvolite sada jedan kraći uvod. Prije početka turističke sezone u Neumu djeluje Krizni stožer civilne zaštite. Zbog složenosti  epidemiološke situacije i efikasnijeg djelovanja rad Stožera se uglavnom svodio na sastanke općinskog načelnika, općinskog zapovjednika civilne zaštite i ravnatelja Doma zdravlja Neum“, kaže v.d ravnatelj Pero Pavlović. 

Ističe da je u to vrijeme Neum bio jedna od najsigurnijih općina u Federaciji BiH što se tiče COVID-a 19, jer je Stožer civilne zaštite donosio i provodio uspješne protuepidemiološke mjere. 

„Pa i u sadašnjoj složenoj situaciji Stožer uspješno radi. Znam da sam tada upozoravao, ako ne budemo u turističkoj sezoni uspješno provodili donesene mjere, svi će se problemi svaliti na Dom zdravlja. U jeku turističke sezone u Neumu je bilo oko 30 tisuća gostiju, kampovi, odmarališta i privatne kuće su bile dupkom pune – nikada toliko gostiju od kada Neum postoji. Malo nas je tada tko u Stožeru pitao što činiti, radili smo ono što smo najbolje mogli. Dom zdravlja se tada obraća za materijalnu i drugu pomoć raznim institucijama, koristi nema, osim one redovite što slijedi računajući na domicilni broj stanovnika“, pojašnjava on. 

Dodaje da im je tada, u njihovim skromnim mogućnostima  pomagala jedino općina koja je imala obvezu pomagati i drugim subjektima pogođenim krizom izazvanom korona virusom. 

„Opet kažem, nije onako kao što je prikazano u spomenutom napisu. Proveli smo odgovarajuće razgovore i izvide, i istina izgleda drugačije. Svjesni smo da neki priželjkuju da uđemo u ring s našim 'protivnicima' (a bar za mene to su prijatelji, dok se ne pokaže suprotno), a razdragana bi publika sa strane frenetično pljeskala. Svjesni smo i činjenice da postoje određeni uvjeti i protokol za prijam pacijenata oboljelih od COVID-a 19, da su kapaciteti SKB Mostar prepuni, da tamo ljudstvo u vrlo teškim uvjetima odgovorno obavlja svoje dužnosti, da moramo moliti i tražiti da se oboljeli pacijent primi na liječenje, ali evo imali smo intervenciju medicinske sestre  iz nama susjedne zdravstvene ustanove koja je u bližoj rodbinskoj vezi s našim spomenutim pacijentom za prijam na bolničko liječenje“, kaže u svom dopisu. 

„Tu smo vrlo rado izašli u susret oko medicinske pomoći i prijevoza pacijenta, a i osoblje naše ustanove je dalo iskaz da je učinjeno što je trebalo, dao Bog dobro pa ćemo i dalje pomagati jedni drugima. Imali smo slučaj kada su nam telefoni u Hitnoj službi bili blokirani i po više sati od neodgovornih osoba kriminalne prošlosti, pa pacijenti nisu telefonski mogli stupiti u kontakt s medicinskim osobljem. Nakon više naših usmenih i pismenih predstavki odgovornim tijelima vlasti za sada smo to pozitivno riješili“, zaključuje Pavlović.