Samo mostarski Domovi zdravlja naplaćuju potvrdu da ste preboljeli koronavirus

Koronavirus potvrda
Ilustracija

Ukoliko ste preboljeli koronavirus, za prelazak u susjednu Hrvatsku dovoljna vam je i potvrda nadležnog Doma zdravlja. Papir s pečatom ćete na području Hercegovine morati platiti samo u mostarskim domovima zdravlja – i to 20 maraka.

U prijevodu, ako četveročlana mostarska obitelj koja je preboljela koronavirus želi trknuti do Splita, za četiri papira će morati izdvojiti 80 maraka. Ostali Domovi zdravlja koje smo kontaktirali, navedenu uslugu nude besplatno.

Mogu naplatiti, ali ne moraju

Potvrda se po pravilniku vodi kao „izvod iz medicinske dokumentacije“, a odluku o (ne)naplaćivanju odlučuje svaka zdravstvena ustanova za sebe po svojim pravilnicima, neovisno o Zavodu za zdravstveno osiguranje, o čemu smo jasan odgovor dobili od ZZO HNŽ.

„Budući da nije riječ o pravu iz zdravstvenog osiguranja ( nije riječ o pravu koje je predmet ugovora između Doma zdravlja Mostar i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ) molimo Vas da se izravno obratite Domu zdravlja Mostar“, rekli su nam iz ZZO.

Dva mostarska Doma zdravlja su iste dokumente odlučili naplatiti:  „Takve potvrde spadaju u kategoriju izvoda iz medicinske dokumentacije te se plaćaju 20 KM“, rekla nam je glasnogovornica Doma zdravlja Mostar Ines Popovac.

V.d. ravnatelja Doma zdravlja Stari Grad dr. Edin Kapetanović potvrdio nam je kako i oni naplaćuju navedenu potvrdu:

„Po našem pravilniku se naplaćuje i vodi se kao izvod iz medicinske dokumentacije. No, moram istaknuti kako mi do sada nismo imali niti jedan zahtjev za istom“, rekao nam je dr. Kapetanović.

U drugim Domovima zdravlja koje smo kontaktirali, potvrda se pak ne naplaćuje. Među njima su, između ostalih, i čitlučki, ljubuški, posuški, stolački te neumski Dom zdravlja.

„To je nešto novo i ukoliko bi se donijela odluka o naplaćivanju takve potvrde, nju najprije mora potvrditi upravno vijeće Doma zdravlja. Mi se za to sada nismo odlučili, ali vidjet ćemo što donosi nova godina“, rekla je za hercegovina.info ravnateljica Doma zdravlja Čitluk dr. Ozana Medić.

Ravnatelj ljubuškog Doma zdravlja, dr. Ivan Landeka kazao nam je kako su različita tumačenja za ovaj slučaj: „Osobno sam vidio da se u nekim domovima zdravlja to plaća. To je potvrda koju izdaje zdravstvena ustanova, slična liječničkom uvjerenju, a takve stvari se plaćaju. Mi ovdje do sada u našem Domu zdravlja nismo imali tu opciju u našim cjenicima i nismo je naplaćivali. Neke druge kolege očito imaju te se kod njih i naplaćuje.

Krajnja informacija koju vam mogu dati jest da Dom zdravlja Ljubuški to ne naplaćuje. Iako je bilo nekih prijedloga da se ide s tim, osobno sam bio protiv toga i nismo se odlučili da idemo u tom smjeru. Mišljenja sam i nadam se da za nekoliko dana neće biti potrebna ni testiranja ni potvrde, ali to nam ostaje za vidjeti“.

Iz neumskog i posuškog Doma zdravlja smo također dobili informaciju kako izdavanje navedene potvrde ne naplaćuju. I ravnatelj Stolačkog Doma zdravlja Kazimir Raguž kaže da se u toj ustanovi ne naplaćuje potvrda da si prebolio koronavirus. "To je obični nalaz liječnika obiteljske medicine. Mogao bi se naplatiti, ali ga mi ne naplaćujemo", kaže Raguž.

Mostarska logika je očito da se naplati sve što se može naplatiti, dok u drugim domovima zdravlja taj komadić papira izdaju besplatno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.