Ravnatelj Doma zdravlja Neum o uputnici za pogrešan karcinom i nedostupnim telefonima

Uputnica Neum
hercegovina.info

Neumski Dom zdravlja zadnjih je dana u žiži javnosti, i to zbog pritužbi dvije obitelji.

Nakon teksta na našem portalu gdje se obitelj Krešić iz Hutova žali na pogrešno izdavane uputnice, i da su im ocu izdali uputnicu za rak penisa, umjesto raka kostiju, javnim pismom u medijima oglasila se još jedna Neumska obitelj, koja se žali da im je otac neadekvatno tretiran za vrijeme koronavirusa. 

Kao i u nedavnom telefonskom razgovoru ravnatelj neumskog Doma zdravlja Pero Pavlović objašnjava da se radi o tehničkoj pogrešci prigodom izdavanja uputnice, a ponešto je govorio i nedostupnim telefonima. Obratio nam se i pismom, koje prenosimo u cijelosti: 

Poštovani

Povod za pisanje ovoga teksta je napis Vašeg cijenjenog portala o liječenju jednog neumskog pacijenta u SKB Mostar. Napis je objavljen 8. listopada 2020. s naslovom ''Bolesnika s rakom kostiju uputili u Mostar s uputnicom 'karcinoma penisa', obitelj šokirana''.  

Nije mi namjera polemizirati i ulaziti u raščlambu spomenutih tvrdnji, a još manje omalovažavati onoga koji je tražio da se o ovome piše kao i tvorca napisa. Kada bi bilo sve kako je tamo napisano, ne bi bilo dobro. Mislim da je stvar nešto drugačija. Opet kažem, nije onako kao što je prikazano u spomenutom napisu. Proveli smo odgovarajuće razgovore i izvide, i istina izgleda nešto drugačije. 

Koliko mi je za sada poznato, liječnik je u računalnom programu koji koristi utipkao krivi broj šifre bolesti što nije dovodilo u opasnost zdravlje bolesnika jer je njegova dijagnoza odavno poznata. Uostalom, sve će se detaljno ispitati pošto liječnik koji je tada  ordinirao nije dostupan. 
Svjesni smo da neki priželjkuju da uđemo u ring s našim ''protivnicima'' (a bar za mene to su moji prijatelji, dok se ne bi pokazalo suprotno), a razdragana bi publika sa strane frenetično pljeskala. Imali smo slučaj kada su nam telefoni u Hitnoj službi bili blokirani i po više sati od neodgovornih osoba kriminalne prošlosti, pa pacijenti nisu telefonski mogli stupiti u kontakt s medicinskim osobljem. 

Nakon više naših usmenih i pismenih predstavki odgovornim tijelima vlasti za sada smo to pozitivno riješili. Zna se i da se nekim našim pacijentima pomaže, kada medicinsko i nemedicinsko osoblje naše ustanove nosi uputnice i lijekove pacijentima na kućnu adresu. 

Nemoćnima i koji su bez osnovnih sredstava za život isto naša zdravstvena ustanova koliko je u mogućnosti pomaže, a i mnogi naši djelatnici svojim osobnim novčanim sredstvima pomažu potrebitima. Kada je u pitanju plaćanje nekih lijekova i putnih troškova to je zakonski riješeno na razini Federacije BiH i toga se Dom zdravlja Neum pridržava. Eventualno plaćanje tih troškova vrše druga tijela u zdravstvu. 

Pogrešaka u radu je bilo i bit će ih, ali sačuvaj Bože da ih je bilo onoliko koliko je navedeno u predstavci. Pogreške treba otklanjati i ispravljati, za one nenamjerne i lakše ustanova se treba ispričati a osobito osoba koja ih je počinila, a one namjerne i najteže primjereno treba sankcionirati pa i strogom kaznom, što je i činjeno. 

Kada je nedavno ova zdravstvena ustanova dobila ugledno međunarodno priznanje za svoj uspješan rad, vijest je skoro prošla nezapaženo. Nitko nam nije zahvalio. Baš nitko. No, hvala Bogu, Bog će dati dobro.  Neka nam svima na dobro posluže dvije opomene iz Svetog pisma. Prva: Prema svakom udu svoga tijela trebamo se dostojno odnositi, a prema onim slabijima s više dostojanstva. Druga: Noa je imao tri sina -  Šema, Hama i Jafeta. Ham je jednom prilikom vidio oca kako gol spava i obavijestio braću koja pokriše oca. 

Kada se Noa probudio, prokleo je Hamova sina Kanaana vječnim ropstvom, dok Šemu i Jafetu udjeli blagoslov. Na kraju spomenimo  da Dom zdravlja Neum djeluje u najspecifičnijim i najtežim uvjetima u Federaciji BiH zbog zakonski limitiranog broja djelatnika, što je svedeno na domicilni broj stanovnika. Treba uzeti u obzir da ovdje tijekom cijele godine boravi velik broj posjetitelja i gostiju koji koriste usluge Hitne pomoći, i da je Neum dosta udaljen od susjednih medicinskih središta te da vozilo Hitne pomoći mora proći više graničnih prijelaza do dolaska na svoj cilj, kazao je u svom pismu ravnatelj                                                                           Doma zdravlja Neum mr.sc. Pero Pavlović.