Dodikov kum Mile Radišić nastavlja uzimati novce od građana RS-a

lutrija, Mile Radišić

Vlada Republike Srpske je 2019. godine dva puta donosila Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o priređivanju internet igara na sreću i to isključivo s jednim ciljem – da bi poslove posredovanja prijema uplata dobila kompanija 'nCity Network' koja je u vlasništvu Srećka i Renata Radišića, sinova presuđenog kriminalca i tajkuna Mile Radišića!

Pravilnik o priređivanju internet igara na sreću objavljen je u 'Službenom glasniku Republike Srpske' 31. svibnja 2019. godine (broj 45). Prvi Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o priređivanju internet igara na sreću stupio je na snagu 30. srpnja iste godine (64. broj 'Službenog glasnika RS'), a drugi 6. prosinca 2019. godine (104. broj 'Službenog glasnika RS').

Prema dopunjenom Pravilniku o priređivanju internet igara na sreću, uplate su dozvoljene samo bezgotovinskim putem. U pravilniku se nigdje ne spominje raspisivanje bilo kakvog javnog poziva što ukazuje na to da 'Lutrija RS' i resorno ministarstvo u ovom slučaju ne žele nadmetanje kako bi došli do što kvalitetnijeg suradnika. Za taj je bilo dovoljno odobrenje Ministarstva financija koje se izdaje na osnovu ispunjenih određenih uvjeta i to na rok od pet godina s mogućnošću produženja.

Kompanija 'nCity Network' dobila je odobrenje za posredovanje prijema uplata 24. prosinca 2019. godine, odnosno 18 dana nakon donošenja Pravilnika o izmjeni Pravilnika o priređivanju internet igara na sreću. Drugim kompanijama trebalo je gotovo godinu dana da dobiju ovo odobrenje, pa se s pravom postavlja pitanje je li Radišićeva kompanija privilegirana kada su u pitanju posredovanja prijema uplata? Jedan od posrednika u plaćanju kod internet igara na sreću podnio je isti zahtjev nekoliko dana nakon što je zahtjev podnio 'nCity', a odobrenje je dobio 11 mjeseci nakon Radišićeve kompanije.

Sporni su i uvjeti za dobivanje odobrenja za posredovanje u plaćanju. Jedan od uvjeta podrazumijeva i promet od pet milijuna maraka u oblasti posredovanja u plaćanju u igrama na sreću u posljednjih godinu dana. Izvod iz Registra financijskih izvještaja pokazuje da kompanija 'nCity' nije imala ni polovinu od tog iznosa na računu u trenutku kada je dobila ovaj posao.

lutrija,Mile Radišić

"U pitanju je izričit ili prešutni dogovor kompanije 'nCity' i Ministarstva financija da se ograniči tržište i isključe konkurenti. 'nCity' je jedini imao priliku da zaključuje ugovore o posredovanju u plaćanju s igrama na sreću u razdoblju od godinu dana. Zbog toga su priređivači bili prisiljeni da te ugovore zaključuju sa 'nCity'", kazao je jedan od sugovornika Infoveze koji je dobro upućen u ovaj problem.

Kompanija 'nCity' je, ističe sugovornik, prilikom registracije navela djelatnost koja uopće nije svojstvena ovom tržištu. Drugim riječima, Radišićeva kompanija je znala kakav se Pravilnik priprema, odnosno radili su, kako ističe sugovornik, na njegovom uvođenju.

"Aparati za igre na sreću postoje gotovo u svim kafićima. Kada igrač uplati dopunu, te pare legnu na račun kladionice. Te posredničke usluge može raditi samo navedeno poduzeće. Postupak odobrenja za druge posrednike je predugo trajao i oni nisu mogli dobiti taj posao", priča sugovornik Infoveze.

Kladionice ne mogu poslovati, dodaje on, bez posrednika u plaćanju, a dodatni pritisak su vršili i kontrole i inspekcije. Svi su bili prisiljeni da potpišu ugovor sa 'nCity'. U pitanju je, smatra sugovornik, ograničenje slobodnog poduzetništva i ograničenje natjecanja na tržištu.

"Radišićeva kompanije je davala ugovore priređivačima igara na sreću i ugostiteljskim objektima u kojima je kao klauzula bilo zabranjeno raskidanje ugovora ili kooperacije sa 'nCity'. Inspektori su obilazili lokale koji nemaju njihove uređaje i pisali im kazne. Jasno je da kladionice nisu dugo mogle izdržati takav pritisak", priča sugovornik.

Kladionica 'Meridian Tech' pokrenula je zbog ovoga upravni spor pred Konkurencijskim vijećem, ali nije uspjela dokazati zabranjena konkurencijska djelovanja na tržištu usluga posredovanja u plaćanju u internet igrama na sreću na teritoriji Republike Srpske.

"Rješenje Konkurencijskog vijeća je političko, a ne pravno", istaknuo je sugovornik.

lutrija,Mile Radišić

Odvjetnik Nenad Baroš kaže da Ministarstvo financija tijekom postupka nije dostavilo niti jednu riječ obrazloženja na osnovu čega je privrednom društvu 'nCity Network' dato odobrenje za obavljanje poslova posrednika iako navedeno društvo u trenutku dobivanja odobrenja nije ispunjavalo uvjete iz Pravilnika o priređivanju internet igara na sreću u pogledu ostvarenog prometa.

"Ministarstvo se na usmenoj raspravi obavezalo da će dostaviti pisano obrazloženje. Kao drugi primjer međusobnog usklađenog djelovanja Ministarstva financija i sporne kompanije, navodim i podneske u ovom predmetu. Naime, iz podneska Ministarstva financija od 4. veljače 2021. godine te podneska punomoćnika kompanije 'nCity' od 5. veljače 2020. godine vidljivo je da su pojedini dijelovi u potpunosti identični", ističe Baroš.

Posljednji pasusi na strani 3. podneska Ministarstva, kao i podneska punomoćnika Društva su, dodaje on, u potpunosti identični i predstavljaju dokaz da su Ministarstvo i punomoćnik kompanije 'nCity' zajednički i usklađeno djelovali prilikom sačinjavanja ovih podnesaka.

"Oni protiv kojih se vodi postupak se nisu čak potrudili preformulirati rečenice ili na drugi način 'sakriti' usklađeno djelovanje prilikom sačinjavanja podnesaka koje su poslali Konkurencijskom vijeću", objašnjava Baroš.

On kaže kako smatra zaista opasnim, neprimjerenim i društveno neprihvatljivim da jedno gospodarsko društvo na ovakav način utječe na rad Ministarstva financija. Ovakva postupanja i pojave posebno štetno utječu na postojanje pravne sigurnosti i vladavine prava u jednom društvu.

"Međutim, pored svih prezentiranih činjenica Konkurencijsko vijeće nije 'uspjelo' utvrditi nezakonito zajedničko djelovanje što zaista smatram katastrofalnim. Ovdje se opravdano postavlja pitanje je li Konkurencijsko vijeće djeluje kao neovisno i nepristrano tijelo u skladu sa zakonskim ovlaštenjima ili postupa po nalozima političkih nalogodavaca", pita Baroš.

Radišićevi poslovi s igrama na sreću i novcem građana Srpske imaju dugu povijest. Milorad Dodik je kao predsjednik Vlade RS 1998. godine svog kuma Milu Radišića postavio za direktora 'Lutrije'.

Radišić i Dodik su se u ožujku 2000. godine uputili u Limasol na Cipru i potpisali štetni ugovor između 'Lutrije' i tamošnje kompanije 'Glory'. Ugovorom je bilo predviđeno da kompanija sa Cipra u partnerstvu s 'Lutrijom RS' ulaže jedno računalo i jednog zastupnika u menadžerski tim, a sve ostale troškove – financijske, materijalne, ljudske resurse i infrastrukturu – snosi 'Lutrija RS'.

Ubrzo nakon toga 'Lutrija RS' je kupila lutrijski materijal u vrijednosti od 7,3 milijuna maraka koji nikada nije upotrijebljen. Po svemu sudeći, ovaj posao je poslužio za izvlačenje novca iz 'Lutrije RS'. Nakon što je 2000. godine Dodik izgubio izbore, došlo je i do smjene na čelu 'Lutrije'. Prije nego što će napustiti direktorsku fotelju, Radišić je jednostrano raskinuo ugovor sa ciparskim partnerom, a 'Glory' je pod prijetnjom tužbe od Republike Srpske tražila oko 82 milijuna maraka odštete. Kad je 2006. godine Dodik ponovno postao premijer, za novog direktora 'Lutrije' postavljen je Siniša Dojčinović, sin sestre Mile Radišića.

Skupština dioničara 'Lutrije RS' odobrila je 21. listopada 2016. godine kupovinu poslovnog prostora u zgradi Mile Radišića i uzimanje kredita od dva milijuna konvertibilnih maraka koji će većim dijelom biti iskorišten za kupovinu prostora, a dijelom i za poboljšanje tekuće likvidnosti poduzeća. 'Lutrija' je kupila poslovni prostor na prvom katu površine 494,9 metara kvadratnih, po cijeni od 4.800 KM bez PDV-a.

Vlasnik banjalučke firme 'Grand trade' Mile Radišić izašao je 6. listopada 2017. godine iz Kazneno-popravnog zavoda Tunjice u kojem je služio trogodišnju zatvorsku kaznu zbog malverzacija akcijama 'Medicinske elektronike'. Nakon toga je nastavio poslovati s državom, a Srpska mu u tim poslovima obilato pomaže.

"Čovjek je ležao tri godine na robiji, jer je krao novac građana Srpske, a nakon toga ide iz posla u posao s istom tom vlašću! To valjda ima samo u Republici Srpskoj. Radišić ima više novca sada nego prije odlaska na robiju. Kako je to moguće? Svima su poznate njegove kumske veze i postavlja se pitanje je li to dovoljno da se opravda svaki kriminal", rekao je zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović.

On podsjeća da je Radišić nakon izlaska uzeo novac i od Investicijsko-razvojne agencije RS, a da pritom nije želio platiti 12.000 maraka duga za struju koji je uknjižen na 'Grand trade'.

"To je sprdnja, a ne država. Neka mu daju i 'Lutriju' i IRB RS i kompletno zemljište Grada Banja Luka. Ako je njegova moć zaista tolika, onda nema potrebe da se protiv toga borimo. Ako tome ne žele stati u kraj oni čija je to dužnost i oni koji su za to plaćeni, onda je sve jasno", poručio je Vukanović.

Iz Ministarstva financija nisu odgovorili na pitanja.