UNO BiH zaprimio samo jednu ponudu za kupovinu zgrade, riječ je o tvrtki Mile Radišića

Zgrada UNO Banja Luka
N1

Povjerenstvo Uprave za neizravno oporezivanje otvorila je danas u 12.15 sati ponude koje su pristigle na javni oglas za kupovinu objekta za smještaj glavnog ureda UNO BiH u Banjoj Luci te za potrebe smještaja Regionalnog centra Banja Luka. Iz UNO BiH priopćeno je da je stigla samo jedna ponuda.

Ponuđač je tvrtka Grand Trade d.o.o. iz Banja Luke, pri čemu je, navode iz UNO BiH, za potrebe uredskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera…), ponuđač dostavio ponudu u količini od 12.280 m2 ukupne cijene u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om, prenosi N1.

“Povjerenstvo UNO će u narednom razdoblju vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uvjeta traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine”, navode iz UNO BiH.

Riječ je o tvrtki u vlasništvu Mile Radišića, koji je u kumskim odnosima s liderom SNSD-a i predsjednikom RS Milorada Dodika.

Capital.ba je i ranije pisao kako je Radišić nudio svoju zgradu UNO. Priča o ovome vuče se još iz 2021. godine. On je tada 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po četvornom metru. UNO BiH tada nije imala ovaj iznos novca pa je njegova ponuda i odbijena.

Oporbeni političari u RS su u srpnju ove godine kazali kako je dogovor postignut.

Iz UNO BiH podsjećaju kako još od 2007. godine pokušavaju riješiti smještaj zaposlenih u Glavnom uredu u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka.

“U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjoj Luci, te se u nekoliko navrata s nadležnima u Gradu Banja Luka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UNO u Banjaluci, međutim rješenje se nije našlo. Nakon toga Savjet ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UNO u kojoj se vrši izmjena na način da će UNO kupiti gotov objekt za smještaj službenika u Banjoj Luci. Do danas je Uprava za neizravno oporezivanje pokušala u četiri kupiti gotov objekt u Banjoj Luci, međutim i ovi postupci su bili bezuspješni. S obzirom na loše uvjete u kojima rade službenici UNO zaposleni u Glavnom uredu u Banjoj Luci i ekstremno loše uvjete u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banja Luka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema”, naveli su iz UNO BiH.

Radišić se smatra kontroverznim biznismenom. On je u KPZ-u Tunjice 2017. godine odslužio zatvorsku kaznu zbog malverzacija akcijama „Medicinske elektronike“.