DODIK POTPISAO UKAZ Kriminalizacija klevete uskoro stupa na snagu

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske.

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj 20. srpnja, navodi se u Ukazu.

Vijeće naroda Republike Srpske je aktom od 28. srpnja  obavijestilo Narodnu skupštinu da navedeni zakon spada u pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Zajedničko povjerenstvo Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske, na sjednici održanoj 2. kolovoza 2023. godine nije usuglasila navedeni zakon, te je isti dostavljen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, piše u Ukazu.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijelo je rješenje 8. kolovoza kojim je utvrđeno da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske, čime su se ispunili formalno-pravni uvjeti za donošenje Ukaza.

Navedeno rješenje objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srpske, javlja Srna.