PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH Kriminalizacija klevete nije protuustavna, osim u jednom slučaju

Milorad Dodik kleveta zakon

Ustavni sud BiH danas je odlučivao o ustavnosti novih odredbi Kaznenog zakonika Republike Srpske kojim je, između ostalog, kriminalizirana kleveta. Sud je presudio da kriminalizacija nije protuustavna osim u jednom slučaju.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i 14 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ustavni sud BiH je presudio da kriminalizacija klevete u člancima 208a, 208b, 208v, 208g, 208d. i 208đ nije protuustavna, prenosi Klix.

Radi se, naime, o izmjenama koje su donesene u razdoblju od 2017. godine do 2023. godine, a odnosi se na kriminalizaciju klevete.

"Razmatrajući čl. 208a, 208b, 208v, 208g, 208d. i 208đ, Ustavni sud je ukazao da to što je kleveta, nakon dužeg razdoblja, ponovo propisana kao kazneno djelo nije samo po sebi protivno Ustavu BiH ili Europskoj konvenciji. Međutim, Ustavni sud je smatrao nužnim i da ukaže da, iako nije ocijenio neustavnim navedene odredbe, nadležni organi u Republici Srpskoj trebaju postupati s posebnom pažnjom u slučaju kaznenog progona za djela propisana ovim člancima, a naročito voditi računa da osporene odredbe primjenjuju u skladu sa standardima utvrđenim dugogodišnjom praksom Europskog, ali i Ustavnog suda, te naglasio da bi nadležni organi trebali, koliko je to moguće, izbjegavati korištenje pravnih lijekova koji bi mogli odvratiti građane, a posebno novinare, od iznošenja kritičkog mišljenja o pitanjima od javnog interesa zbog straha od kaznenih i drugih sankcija", stoji u obrazloženju suda.

Kada je riječ o 280a donesena je drugačija odluka, odnosno da navedeni članak nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

"U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da opseg djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa člankom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz kaznene sankcije. Osim toga, Ustavni sud je primijetio da kazneno djelo iz citiranog članka, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o kaznenom postupku za osiguranje nazočnosti optužene osobe i uspješno vođenje kaznenog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak članka 280a. Ustavni sud je zaključio da članak 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije 'neophodno u demokratskom društvu'", navodi se u obrazloženju.

Naime, u Članu 280a stoji:

(1) Tko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog članka izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako je djelo iz stava 2. ovog članka izvršila službena ili odgovorna osoba ili osoba u institucijama vlasti ili organu koji se financira iz javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

(4) Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog članka izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.