'CRNA KRAVATA 2' Tko je prebacivao novac iz Hong Konga i Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH

Tužiteljstvo BiH akcija Black Tie 2
Klix

U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora Adnanu Smajloviću, Aidi Halać, koja je na Skyu bila Griselda, i Sančezu Jukiću, koji su uhićeni u sklopu akcije "Crna kravata 2". 

Tužiteljstvo BiH je zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca, javlja Avaz.

Tužitelj Sanjin Kulenović je naveo da se u narednom razdoblju očekuje vještačenje mobilnih telefona, na osnovu Sky komunikacije identificiranje novih članova, identifikacija svjedoka-sudionika i druge dokumentacije.

Strah od bijega

Dodao je da su u sve analize uključeni FBI i DEA. Naglasio je i da se mora provesti financijska istraga.

Kulenović je naglasio da su tijekom istrage tužitelji u komunikaciji s Hong Kongom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te su identificirane određene transakcije. 

"U vezi s navedenim, putem financijsko-obavještajnog odjeljenja u prethodnom razdoblju bila je pravna osoba "Stralis Computing" d.o.o." Sarajevo i osoba Sančez Jukić, a u provjere i prikupljanje dokaza su bilji uključeni Uprava za neizravno oporezivanje i Porezna uprava FBiH. U vezi s navedenim, putem putem financijsko obavještajnih jedinica UAE i Hong Konga, kao i putem Interpola zatraženi su dodatni podaci, koji bi pomogli u cjelokupnom rasvjetljavanju navedenog kaznenog djela, a koji do dana podnošenja prijedloga za produženje pritvora nisu zaprimljeni, a Tužiteljstva BiH u narednom razdoblju očekuje dostavu Izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv pravne osobe "Astralis Computing" d.o.o. Sarajevo i Sančeza Jukića od strane Državne agencije za istrage i zaštitu", istaknuo je Kulenović.   

Tužiteljstvo smatra da bi oni boravkom na slobodi mogli se dati u bijeg i ometati istragu te utjecati na svjedoke.

Naravno, sve tri obrane su zatražile da se prijedlog odbije te eventualno da se osumnjičenima odrede zabrane kretanja. Odvjetnik Omar Mehmedbašić je kazao da puštanjem 20 osoba na slobodu su ostale u pritvoru samo tri osobe, što ne predstavlja organiziranu grupu.

Financijska dokumentacija

Obrana Aide Halać, odvjetnica Dajana Mujkić, naglasila je da Tužiteljstvo više ne spominje njenu teretanu, jer je obrana dostavila svu potrebnu financijsku dokumentaciju.

Aida Halać je naglasila svoja dostignuća u sportu te da je stekla određeni ugled u Zenici i da će biti na raspolaganju 24 sata ukoliko bude puštena na slobodu.