ČETRDESET UKRAJINACA NAPUSTILO MEĐUGORJE "Neki su željeli ostati tu jer im je mirno, ali..."

ukrajina, izbjeglice, Međugorje, ukrajinske izbjeglice, Bojan Rosić, crveni križ, Međugorje, izbjeglice, ukrajinske izbjeglice, Međugorje
Hercegovina.info

Četrdesetak ukrajinskih izbjeglica nakon mjesec dana provedenih u Međugorju napustilo je Hercegovinu. Neki su otišli put Poljske u marijansko svetište Czestchowu dok je jedan dio njih otišao za Dubrovnik. Rekao je to večeras za Hercegovina.info tajnik Crvenog križa Hercegovačko-neretvanske županije Bojan Rosić.

"Neki su na poziv svojih prijatelja otišli u Dubrovnik. Tamo će imati osiguran smještaj i boravak. Drugi dio se zaputio prema Poljskoj", kazao nam je Rosić.

"Ljudi su ovdje jednostavno imali takav status i morali su napustiti BiH. Prema podacima koji se smjenjuju iz dana u dan trenutno se u Međugorju nalazi oko 170 ukrajinskih izbjeglica. Od tog broja 70 žena, majki, a ostalo su djeca", dodaje.

Iako brojni i sami žele ići u treće zemlje ili se čak vratiti u Ukrajinu, Rosić ističe kako su neki željeli i ostati.

"Njih nekolicina je zatražilo azil, a bilo je i onih koji to nisu učinili, ali su ipak malo duže željeli ostati u Međugorju. To je malo i mirno mjesto i baš je idealno za boravak s djecom. S obzirom da su i vjernici imaju tu svoj program, rutinu i mjesta koja posjećuju, no jednostavno je tako", rekao je Bojan Rosić za naš portal.

On je dodao kako se Crvenom križu javilo i 15 volontera iz Čitluka koji im svakodnevno pomažu u njihovim aktivnostima Ukrajinske izbjeglice su smještene u pansionima, dok im djelatnici Crvenog križa osiguravaju potpunu zaštitu, kako materijalnu tako i zdravstvenu i psihosocijalnu.

Podsjetimo, svi oni koji u BiH ne podnesu zahtjev za azil, u roku od 30 dana nakon dolaska moraju napustiti zemlju. Prema Vijeću ministara BiH upućen je zahtjev da se taj boravak produži na 90 dana, no do sada se to nije dogodilo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.