CENTAR ZA SOCIJALNI RAD ŠIROKI BRIJEG O VIDEU 'GILJA' "Ne možemo iznositi privatnu problematiku korisnika"

vrata video gilja

Ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg Radmila Gašpar poslala je jutros našem portalu dopis, svojevrstan osvrt na članak „Zašto nećemo objaviti Giljin video“. U tom osvrtu, ukratko kaže da Centar za socijalni rad ne šuti, nego ne mogu iznositi privatnu problematiku. Tu 'privatnu' problematiku vidjela je već cijela Hercegovina, budući da i ptice na grani već posjeduju video koji je snimila maloljetnica, koju je otac u sitnim noćnim satima poveo u pohod na stan majke, u papučama i potkošulji, dok curice njezinih godina mirno spavaju.

Roditelji, koji su prijatelji svojoj djeci tijekom brakorazvodnih parnica nastoje maksimalno djecu sačuvati u psihofizičkom zdravlju, i odvojiti od problema s kojima nemaju ništa, te održati barem minimalnu komunikaciju za dobrobit djece. U ovom predmetu djeca su sredstvo da se napakosti bivšem supružniku.

No, vratimo se na Centar za socijalni rad.

„Poštovani, u vašem članku objavljenom dana 16. veljače 2022. godine, gdje spominjete Centar za socijalni rad Široki Brijeg, točnije da kako je strašno da Centar za socijalni rad Široki Brijeg o svemu šuti, što nije točno, a o svemu je i javnost svjedok, jer ste objavili naše očitovanje. Želimo sada samo pojasniti zašto smo se tako očitovali. Centri za socijalni rad su javne ustanove sa javnim ovlastima, te u svome radu imaju nadzor, kao i drugostupanjska tijela za prigovore i žalbe(što su navedene stranke iskoristile i koriste još uvijek). Dakle, mi ne radimo samostalno kako hoćemo i da nikome ne odgovaramo. Ono što Vam želimo pojasniti na čemu se takav rad zasniva je to da ne smijemo i ne možemo iznositi privatnu problematiku naših korisnika(bez obzira tko on bio) i kako javnost bila zainteresirana za to. Zakonom su određene istitucije kojima se očitujemo i kada, javnost nikako. Bojimo se da je ovo samo još jedan loš doprinos cjelokupnoj situaciji. Svakako, o radu i djelatnossti ovog Centra, možete zatražiti mišljenje nadležnih tijela i ustanova, kao i poslati pritužbe i žalbe, svima nam je cilj da gradimo bolje i pravednije društvo“, kaže u dopisu ravnateljica Centra za socijalni rad Radmila Gašpar.

Pozivamo je ovom prigodom da zapostavi društvo koje je ovih dana prešlo sve granice zdravog razuma, vireći u nečiju postelju i mobitel, a da osigura djeci neophodnu psihološku pomoć.  

Inače, na naš raniji upit, gdje smo ravnateljicu pitali o ovom slučaju, preciznije, između ostalog:

-Jeste li osigurali psihološku podršku za djecu, i zašto ako vam je psihologinja bila odsutna niste  angažirali psihologa iz drugog Centra u Županiji?

-Jesu li roditelji – otac i majka u stanju svoj poremećeni odnos odvojiti od djece?

Stigao je ovakav odgovor:

„Poštujući pravo obitelji, a prvenstveno pravo djece na zaštitu, a ponašajući se u skladu s čl. 9. te čl. 24. st. 2. Zakona o zaštiti osobnih podataka ("Sl. glasnik FBiH" br. 49/06, 76/11 i 89/11), čl. 5. i 9. Zakona o slobodnom pristupu informacijama u FBiH ("Sl.novine FBiH" br. 32/01 i 48/11), čl. 3. Konvencije o pravima djeteta, zatim čl. 5. i 150. Obiteljskog zakona FBiH ("Sl.novine FBiH" 35/05) i čl. 90. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom ("Narodne novine ŽZH", br. 16/01 i 9/05), Centar za socijalni rad Široki Brijeg je poduzimao sve radnje u svrhu zaštite prava i interesa mldb djece, te bi svako pojedinačno odgovaranje na Vaše upite i iznošenje informacija koje su izravno vezane za njihova prava i interese bilo upravo protivno njihovoj zaštiti“.

Upravo taj odgovor ravnateljica naziva očitovanjem o ovom slučaju. 

vrata video gilja

Zašto nećemo objaviti Giljin video

Brojni su razlozi zašto Hercegovina.info, unatoč brojnim inputima u inbox, mail i privatne inbokse urednika i vlasnika, i svakog novinara ponaosob neće objaviti video u kojem se spominje…