Broj paradžemata u BiH porastao na 100

vehabije

... ima više od 100 - tvrdi Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS-a.

Lukač je za Glas Srpske rekao da se problem vehabizma i radikalnog islamizma u BiH širi i da to mora biti zaustavljeno.

Informacije iz RS-a

- Za razliku od FBiH, u RS-u nema enklava ni vehabijskih zajednica niti bilo čega što može ugroziti sigurnost građana. S osobnom iskaznicom iz RS-a na strana ratišta otišlo je 17 osoba. Osam ih se vratilo, a trenutačno ih je šest u RS-u. To su pripadnici radikalnih islamističkih skupina i pod kontrolom su MUP-a RS-a - tvrdi Lukač.

Predstavnici 22 paradžemata i dviju radikalnih tekija, od ukupno 64 takve vjerske zajednice koje nisu bile u sustavu IZ-a u BiH, odbili su početkom prošle godine potpisati protokol o priključenju IZ-u. Ne samo da oni nisu integrirani i ugašeni s ciljem smanjenja prijetnje od terorizma, nego su u međuvremenu formirani novi paradžemati koji su također izvan vjerski uređenog sustava.

Izvor Glasa Srpske iz sigurnosnog sektora kaže da je u novim paradžematima utočište pronašao veliki broj povratnika iz Sirije i da su te zajednice "sjeme" za buduće akcije i konflikte u kojima sudjeluju radikalni islamisti.

- Novi paradžemati formirani su na području Distrikta Brčko i mjestima u graničnom pojasu između RS-a i FBiH. Svi se nalaze na području FBiH. Formirani su kao karantena za ratnike koji se vraćaju iz džihada, ali ih policija ne obilazi - tvrdi navedeni izvor.

Podaci SIPA-e

Dok Lukač tvrdi kako se broj paradžemata gotovo udvostručio, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže suprotno.

U rujnu je za Oslobođenje kazao:

- Prema podacima relevantnih institucija u BiH, problem radikalizacije rapidno se smanjuje, paradžemati praktički nestaju. Već 18 mjeseci iz BiH nije bilo odlazaka na strana ratišta. S druge strane, utjecajni strani mediji te pojedini domaći i strani dužnosnici u proteklom su razdoblju isticali da u BiH postoje nelegalni vojni kampovi te da potencijalnu opasnost predstavljaju i osobe koje su boravile na stranim ratištima, a vratile su se u BiH. Prema postojećim operativnim podacima SIPA-e, barem 296 državljana BiH može se dovesti u vezu s odlaskom, povratkom i sudjelovanjem na stranim ratištima.

- Nakon povratka u BiH većina osoba koje su boravile na stranim ratištima bila je predmet obrade SIPA-e, s obzirom na to da predstavljaju određen sigurnosni rizik i na postojanje mogućnosti da su tijekom boravka na stranim ratištima došle u kontakt s nekim zabranjenim skupinama ili terorističkim organizacijama - kazali su za Fokus.ba iz SIPA-e. Dodaju da su osobe iz BiH boravile na stranim ratištima kao što su Sirija, Irak i Ukrajina, a vezano uz eventualno postojanje vojnih kampova u BiH ističu:

- Obavještavamo vas da SIPA ne raspolaže saznanjima da na području BiH postoje nezakoniti centri ili kampovi za vojnu obuku takvih osoba.