Ustavni sud BiH odbio žalbu neformalnog vođe vehabija

vehabija sipa
On je 2016. pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

Idu u Strazbur

Bosnić je u apelaciji, koju je podnio odvjetnik Adil Lozo, tvrdio da je postupak protiv njega bio nezakonit. Inače, uhićen je 2014. godine u akciji SIPA-e zvanoj „Damask 1", nakon čega je i pritvoren. Kaznu služi u zeničkom zatvoru.

Odvjetnik Lozo rekao je jučer za Dnevni avaz da će sada žalbu uputiti Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Ustavni sud selektivno je razmatrao žalbu. Osuđen je za navodnu radnju za koju dokazi nikad nisu ni izvedeni, ali to nije uzeto u obzir - kazao nam je Lozo.

Neutemeljeni navodi

U apelaciji se tvrdilo i da obrani nije omogućeno da izvodi dokaze u vezi s islamskim učenjima i vjerovanjima te da je korišten arapski jezik bez prevoditelja, kao i „nezakonito pribavljeni dokazi".

Ustavni sud, pak, stava je da su takvi navodi neutemeljeni i da Bosniću nije povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja, kao i da mu nije povrijeđeno pravo na slobodu misli, savjesti i vjere.

Bez prijevremene slobode

Bosnić, kako nam je rekao Lozo, nema pravo ni da, nakon dvije trećine odslužene kazne, podnese zahtjev za izlazak na prijevremenu slobodu.

- Nedavno su promijenjeni propisi upravo kako se osobe koje su osuđene za ova djela ne bi mogle naći na slobodi - rekao nam je Lozo.