BIVŠA NAČELNICA URBANIZMA Marina Deronjić potpisala dozvole za spornu višekatnicu u Mostaru

Marina Deronjić Dolina sunca

U mostarskom naselju 'Dolina sunca' prekoputa KB 'Safet Mujić' niče jedna od najvećih poslijeratnih zgrada, a ono što smo već pisali jest činjenica da su dozvole izdavane u trenutku kada po regulacijskom planu iz 2012. godine nije predviđeno da tu bude objekt od 9 katova. O ovom pitanju šute iz Odjela za urbanizam i građenje, no iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove potvrdili su nam da je dozvole izdala Marina Deronjić, bivša načelnica Urbanizma.

"Uvidom u našu evidenciju arhiviranih akata, koje nam po službenoj dužnosti, dostavlja na znanje Odjel za urbanizam i građenje, dana 14. 7. 2021. zaprimili smo upravna akta:

1.UPI-07/2-19-2566/21 od 08.07.2021, odobrenje za građenje stambeno poslovnog objekta LAMELA A  i

2.UPI-07/2-19-2567/21 od 08.07.2021, odobrenje za građenje stambeno-poslovnog objekta LAMELA B,

Oba odobrenja glase na investitora „Real Estate International“d.o.o.Mostar, i ista su potpisana od strane Načelnice Odjela za urbanizam i građenje Marina Deronjić“

Pitanja koja se odnose na katnost kao i na izgrađenost objekta, može Vam dati samo nadležni Odjel koji je predmetna Rješenja donio", kazali su za hercegovina.info iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove.

Upitani je li urbanistička suglasnost izdana na temelju stručne ocjene povjerenstva prema Zakonu o prostornom uređenju koji dozvoljava da povjerenstvo izda suglasnost na temelju stručne ocjene Povjerenstva kazali su da se odgovor odnosi na Rješenje kojim se odobrava građenje predmetnog objekta, a ne na urbanističku suglasnost koja ne daje pravo gradnje.



Kako smo već ranije pisali, u završnoj fazi je višekatnica od osam katova s prizemljem s jedne strane, a s druge za trokatnicu i prizemlje. Stambeno-poslovni objekt se nalazi u Titovoj ulici u naselju 'Dolina sunca' prekoputa Kantonalne bolnice 'dr. Safet Mujić'.

Prije velebnog zdanja tu je bio objekt koji je zauzimao najviše 50 posto od ukupne parcele, a trenutačna zgrada je na 100 posto parcele.

Početak gradnje preklapa se s mandatima dvaju mostarskih gradonačelnika. Naime, početak radova je označen za 30. srpnja što bi u praksi značilo da je investitor neophodne dozvole morao dobiti puno ranije, odnosno za kraj mandata pokojnog gradonačelnika Ljube Bešlića što budi sumnju u ispravnost izdanih dozvola budući da je to mračno doba mostarskog urbanizma, ali i racionalizma budući po Mostaru nije gradio samo tko nije htio.

 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.