Biskup Komarica: Očekujem hrabriju Hrvatsku po pitanju BiH

biskup komarica, Biskup Franjo Komarica, BIH, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, biskup komarica, biskup komarica, prognanici, povratak, održiv povratak u BiH, hrvatski narod bih, Republika Srpska, Federacija BIH, mons. dr. Franjo Komarica, caritas, zasjedanja Biskupske konferencije BiH, Sarajevo, u prostorijama Biskupskog ordinarijata, biskup komarica, Izjava Komisije Justitie et pax, Komisija Justitia et pax (Pravda i mir), Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Hrvati u BIH, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Kolinda Grabar Kitarović, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, knjiga, Banja luka, progon, Biskup Franjo Komarica, Republika Srpska, biskup komarica, BIH, Republika Srpska, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, bh. hrvati, Biskup Franjo Komarica, Dragan Dodig, mons. dr. Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Bis
"Nadam se da će nova hrvatska vlada s predsjednikom Plenkovićem konačno zakoračiti odlučnijim korakom u korist mira, ravnopravnosti, sređivanju odnosa na pravdi i istini u najbližem susjedstvu Republike Hrvatske, to jest u BiH. Također se nadam da će nova hrvatska vlada krenuti odlučnije prema rješavanju onog što je nama Hrvatima u BiH bespravno oduzeto, a to je pravo na našu domovinu i naše dostojanstvo," rekao je biskup Komarica u Splitu na predstavljanju zbornika radova "Prešućivani zločin-20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH" u kojem su objavljeni radovi dvadesetorice autora koji su prezentirani na Međunarodnom studijskom danu o organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije odražanom 13, studenog prošle godine.

Biskup Komarica je upozorio kako međunarodni dužnosnici u razgovorima s njim ističu kako Hrvati nisu narod nego su nacionalna manjina u BiH.

"To hrvatski političari, kako oni u BiH tako i oni u Hrvatskoj, znaju i šute," kazao je Komarica, koji je oštro je kritizirao hrvatske političare u BiH zamjerivši im da ne vode računa o interesima svojeg naroda.

"Svjedoci smo da već više od dva desetljeća u BiH napreduje i pojačava se fatalna dehumanizacija odgovornih ljudi među današnjim političarima uključujući i hrvatske političare u BiH koji su svih 20 proteklih godina zahvaljujući ustavu Republike Srpske (RS) bili tek demokratski ukras i ikebana entitetskih, to jest antihrvatskih vlasti, uopće ne štiteći interese svog naroda. Za razliku od njih drugačije su činili prema pripadnicima svog naroda predstavnici druga dva konstitutivna naroda - bošnjački u Republici Srpskoj a srpski u Federaciji BiH," kazao je Komarica.

On je također optužio i predstavnike međunarodne zajednice da su doprinijeli teškom stanju u BiH.

"Upravo u BiH pala je na ispitu zrelost i europska vjerodostojnost," smatra Komarica.

"Tako mi je barem rečeno od strane predsjednika EU-a i nekoliko vrlo utjecajnih predsjednika država Europe kada sam ih nedavno pitao: Zašto ne sređujete situaciju? Zašto istočna i jugoistočna Azija imaju daleko više utjecaja u BiH nego Europska unija, a mi ne graničimo s njima nego graničimo s vama " istaknuo je Komarica prepričavajući svoj nedavni susret sa čelnicima Europske unije.

Naglasio je kako sa strepnjom gleda na budućnost Europe kazavši kako se europski čovjek dramatično urušava i "zakržljava njegova duhovna dimenzija."

"Mene zabrinjavaju ne Hrvatska niti BiH, iako ima mnogo razloga za brigu, nego mene zabrinjava Europa. Kuda ideš Europo? Definitivno se Europa urušava u svojoj viziji i poslanju. Europa će, nažalost, vrlo brzo pasti," poručio je Komarica.

Glavni urednik zbornika "Prešućeni zločin- 20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH" Frano Piplović je upozorio kako je stanje hrvatskog naroda u BiH, a posebice u RS-u, do te mjere dramatično kako ubuduće Hrvatska neće moći popunjavati "svoje biološke i demografske rupe" Hrvatima iz BiH jer Hrvati u BiH iščezavaju.

Povjesničar Stjepan Lozo je podsjetio kako je u ovom zborniku objavljen i uradak premijera Andrea Plenkovića "Pogledi Europske unije prema budućnosti BiH."

"Plenković u tom uratku sugerira europske perspektive kao moguće rješenje bremenite situacije u kojoj se BiH nalazi," rekao je Lozo.