PO ANONIMNOJ DOJAVI Njemačka inspekcija ulovila bh. državljanje kako rade na crno, vlasniku prijete drakonske kazne

Njemačka, rad na crno, bh. hrvati, Hrvati

Financijska kontrola za rad na crno pri Glavnoj carinarnici u Dortmundu provjerila je u četvrtak, 17. veljače jedan restoran u Hagenu na temelju anonimne dojave.

Zatečeno je sedam osoba koje rade u restoranu, među kojima su i dva bosanskohercegovačka državljanina. Kako bi mogli raditi u Njemačkoj, državljani BiH trebaju boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad.

"Dvojica muškaraca iz BiH prvo su se pokušala identificirati svojim karticama osiguranja. Kada su carinici inzistirali da to nije dovoljno, na kraju su predočili bosanskohercegovačke iskaznice i putovnice. Nisu imali boravišne dozvole koje im daju pravo na rad", prenosi Fenix.

Carinici su potom pokrenuli kazneni postupak zbog sumnje na nezakonit boravak te su dvojici muškaraca oduzeli osobne dokumente. O daljem boravku sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima.

“Vlasnik restorana rekao je carinicima da pretpostavlja da su muškarci iz BiH imaju hrvatske putovnice”, rekla je Andrea Münch, glasnogovornica Glavne carinarnice u Dortmundu. “Kao poslodavac, vlasnik restorana sada je suočen s postupkom za pomaganje u ilegalnom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika. Ovdje je moguća kazna zatvora do deset godina i dodatna novčana kazna do 500.000 eura”, rekla je glasnogovornica.