SCHMIDT KOD KOMARICE "Biskup je bio u pravu prije 30 godina, ali..."

biskup komarica, Christian Schmidt, visoki predstavnik
Avaz

Prigodom prvog službenog pohoda Banjoj Luci, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt susreo se u banjolučkom uredu OHR-a s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom.

Visoki predstavnik je kroz razgovor izrazio zanimanje za aktualnu situaciju katoličke populacije u Bosni i Hercegovini, javila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

Biskup Komarica upoznao ga je s kontinuiranim naporom vodstva Katoličke Crkve u Banjoj Luci, ali i BiH oko učinkovitog liječenja "višestrukih pogubnih rana" koje je prouzročio rat 90-ih godina.

Posebno je naglasio napore katoličkih školskih centara te domaćih Caritasa, na pružanju dragocjene pomoć ljudima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost i opredjeljenje.

Biskup Komarica spomenuo je i iznimnu, dragocjenu civilizacijsku baštinu požrtvovnih Europljana iz brojnih zemalja koju treba očuvati, obnoviti i ponovno staviti u korist općeg dobra. Riječ je, kako je navedeno, o čuvenoj trapističkoj opatiji „Marija Zvijezda“, u kojoj je prije više od godinu dana utemeljen Europski centar za mir i suradnju.

Visoki predstavnik zahvalio se biskupu Komarici za sve što on osobno i predstavnici Katoličke Crkve godinama poduzimaju za opće dobro svih stanovnika Bosne i Hercegovine. Prisjetio se svoga prvog susreta i razgovora s biskupom Komaricom prije 30 godina i nadodao kako je biskup tada bio u pravu, ali nažalost, kako se navodi, njegove riječi nisu uvažili mnogi od onih koji su to trebali učiniti.

Biskup Komarica je na koncu sastanka visokom predstavniku Schmidtu uručio tekst Priopćenja članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s njihovog zadnjeg zasjedanja u Sarajevu, priopćila je KTA.