AKTIVIZAM KAKVOG BIH NEMA Dotjerali tonu soli pred ministarstvo gospodarstva

Eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić izveo je u četvrtak novi performans, istovarivši iz kombija tonu soli pred ulaz u Ministarstvo gospodarstva, kako bi upozorio da Hrvatska kao pomorska zemlja uvozi preko 90 posto soli, a mogla bi je proizvoditi sama. 

"Danas smo ovdje da upozorimo javnost i prozovemo ministra gospodarstva i sve bivše ministre, vladajući HDZ, lažno oporbeni SDP, da Hrvatska kao pomorska zemlja s idealnim uvjetima za proizvodnju soli uvozi preko 90 posto soli", rekao je Sinčić na konferenciji za medije nakon performansa u Vukovarskoj ulici, prenijela je Hina. 

To je tekovina njihove dugogodišnje politike gdje se dozvoljavao masovni uvoz soli iz Alžira i Maroka, dok se zatirala proizvodnja u Hrvatskoj. Hrvatska za proizvodnju soli ima znanje, vrhunske inovatore, sredstava i more, ali se jednostavno ne dozvoljava da se ta proizvodnja razvija, ocijenio je. 

Mišljenja je da je u svakom malom mjestu na Jadranu mogla biti mala solana te da bi tako Hrvatska mogla zadovoljiti svoje potrebe, ali i biti izvoznik i jedna od najjačih industrija soli u svijetu. 

"Dvadesetak tisuća ljudi bi se moglo zaposliti samo u proizvodnji soli u Hrvatskoj. Što ste vi i vaši prethodnici radili?", upitao je Sinčić ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Smatra da Ministarstvo gospodarstva adekvatno ne prima ljude koji imaju rješenja i kojima možda treba novac da bi se pokrenula proizvodnja soli, niti im daje sredstva.

"Sredstva se daju kriminalcima i podobnima o čemu svjedoče i dokumenti koje nam je presudom Vrhovni upravni sud dodijelio. To ćemo objaviti, kao i mnoge druge dokumente", rekao je Sinčić. 

Ćorić - najgori ministar

Riječ je o presudi protiv Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Sinčić je tražio da mu se dostave dokumenti kome ta "korumpirana" institucija daje kredite i pod kojim uvjetima, što je i dobio. 

"I opet ću dobiti na sudu, koliko god vi pokušali sakriti informacije koji su javni podaci i koje svaki građanin ima pravo dobiti", rekao je, obraćajući se ministrima.

Upozorio je da bi u Hrvatskoj najveća afera bila kada bi Uskok ušao u HBOR i vidio kome i pod kojim uvjetima se daju krediti te poručio da će se i time baviti. 

Upitao je ministra Ćorića što će Ministarstvo gospodarstva zemlji u kojoj je sve manje gospodarstva, ustvrdivši da to "nema nikakvog smisla". 

"Čestitam mu što je već i do sada bio najgori ministar ičega ikada. Možemo samo nabrajati od LNG-a, rafinerije, centra za zbrinjavanje otpadom, uređaja za pročišćavanje voda, vjetroelektrane Krš-Pađene", rekao je Sinčić.

Sad je još zasjeo i na HBOR, gdje je potpredsjednik Nadzornog odbora, i direktno će davati jamstva na sve strane, kredite podobnima, biti nadležan za razne muljaže oko EU fondova, dodao je..

Upitan radi li sve ovo samo zato što je Živi zid praktički nestao s političke scene, Sinčić je odgovorio da su oni uvijek bili glas onih koji su obespravljeni, pokradeni i zanemareni.

"Mi se već 10 godina borimo za obespravljene i to ćemo nastaviti raditi i dalje bez obzira na sve ostalo", poručio je.

Sličan performans Sinčić je izveo početkom rujna kada je pred Banske dvore istovario hrpu lubenica kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika jer su uvozni poljoprivredni proizvodi preplavili tržište. Tada je premijer Andrej Plenković upozorio da bi trebalo napraviti procjenu sigurnosnog rizika na Markovu trgu.