AFERA URBICID Žalba investitora odbijena, postupak dobivanja urbanističke dozvole vraća se na početak

Afera Urbicid

Sada je i službeno. Iz rješenja u rješenje pokazuje se kako su stanari zgrade na Bijelom Brijegu koji su reagirali na bespravnu gradnju u svom susjedstvu bili u pravu. Žalba investitora Joks d.o.o. Mostar, koji je na Bijelom Brijegu izgradio zgradu koja je izašla van gabarita na mjestu gdje je prethodno bila kuća prizemnica, a važećim regulacijskim planom za Bijeli Brijeg bila je samo dozvoljena rekonstrukcija i nadogradnja postojećeg objekta je oborena od strane Županijskog ministarstva građenja i prostornog uređenja, što znači da se cijeli postupak dobivanja urbanističke dozvole vraća na početak.

Žalba odbijena kao neosnovana

U rješenju koje potpisuje ministar građenja HNŽ Suad Hasandedić navodi se kako se odbija žalba žalitelja Joks d.o.o. izjavljena na zaključak Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara od 14.07.2023. godine, kao neosnovana.

Grad Mostar će sada biti primoran obnoviti postupak izdavanja dozvola za zgradu u navedenom naselju. Riječ je o zgradi iz afere Urbicid koju je razotkrio portal Hercegovina.info.

Naime, bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i odgovorne osobe iz odjela za urbanizamu Gradu Mostaru mimo regulacijskog plana izdali su dozvole investitoru bez da su prve susjede uključili u postupak.

Stanari očekuju podizanje optužnice

Stanari koji su se žalili na činjenicu da im među ostalim nije bila pružena mogućnost da sudjeluju u postupku koji je prethodio donošenju rješenja, a čijom faktičkom realizacijom im se nanosi šteta kao neposrednim susjedima onemogućavajući iste da koriste pravo na dotok svjetlosti, pravo na nesmetani vidik, te nemaju nikakve privatnosti u svojim domovima u dijelu istih koji su okrenuti neposredno prema spornoj građevini nakon mukotrpne trogodišnje pravne bitke dobili su zadovoljštinu ovim rješenjem koje postupak vraća na početak i pokazuje kako su sve dozvole dane investitoru bile potpuno nelegalne.

Afera Urbicid

Očekuje se skoro podizanje optužnice u ovom predmetu od strane Županijskog tužiteljstva u Mostaru.

Glavne i odgovorne osobe koje su izdale sporne dozvole više nisu zaposlene u gradskom odjelu za urbanizam, neke su umirovljene, a neke sklonjene u druga javna poduzeća, dok je bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić preminuo.

Ovo rješenje je konačno u upravnom postupku, protiv istog se ne može izjaviti žalbu, ali se može pokrenuti upravni spor kod Županijskog suda u Mostaru u roku od 30 dana od dana prijema rješenja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.