VELIKA POBJEDA STANARA Ukinute sve dozvole za nelegalnu zgradu na Bijelom Brijegu, kreće obnova cijelog postupka

Bijeli Brijeg zgrada urbicid

Nakon višegodišnjeg ignoriranja drugostupanjskog organa da se postupak izdavanja dozvola za zgradu u mostarskom naselju 'Bijeli Brijeg' mora obnoviti i nakon nekoliko intervencija upravne inspekcije, Grad Mostar će obnoviti postupak izdavanja dozvola za zgradu u navedenom naselju.

Velika je to pobjeda za stanare koji se godinama bore protiv objekta koji se nikada nije smio izgraditi u njihovu dvorištu. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić jutros je tu vijest objavio na svom Facebook profilu.

"Ova gradska administracija u posljednje gotovo tri godine svakodnevno radi na zaprimanju različitih zahtjeva i potreba naših sugrađana, kao i investitora. 
 
Temeljno načelo koje smo postavili koje nema alternativu je transpartenost i poštovanje pravila struke kako ni gradska administracija, ali ni zainteresirana strana ili investitori ne bi bili u neugodnoj situaciji. Posebno važno i osjetljivo je područje urbanizma. Zahvaljujući predanom radu u ovom mandatu uspijevamo odgovoriti na sve izazove i možemo biti ponosni da sve dozvole koje izdajemo odgovaraju pravilima struke i štite izgled Grada zbog kojega i imamo mandat. 

Od preuzimanja mandata nekako se u javnom prostoru često komunicirala upitnost valjanosti dozvola za jedan od objekata na Bijelom Brijegu. Iako je zgrada izgrađena i dobrim dijelom useljena, konstantno je tema  preispitivanja izdanih dozvola od strane stanara i drugih zainteresiranih skupina. 

Uvažavajući sve strane i radeći prema načelima struke, pokrenuli smo obnovu postupka izdavanja dozvola za taj objekat kako bismo utvrdili i analizirali sve napravljene korake i utvrdili sve činjenice. Konačni cilj svih nas mora biti dobrobit svih uključenih aktera u ovom procesu, kao i svih žitelja Mostara jer u konačnici upravljamo javnim novcima", kazao je prvi čovjek Mostara.

Mostarski gradonačelnik se pohvalio poštivanjem procedura od strane gradskih službi, no one su u međuvremenu samo kupovale vrijeme i dva puta donosili rješenje da stanari koji se bune zapravo nisu susjedi spornom objektu od kojeg ih dijeli doslovno kozja staza. Mostarski Odjel za urbanizam i građenje dva puta je donosio takvo rješenje, a oba puta ga je 'obaralo' Ministarstvo graditeljstva HNŽ Suada Hasandedića te postupak vraćalo na obnovu. 

Što se zapravo događalo na Bijelom Brijegu proteklih godina?

U prosincu 2019. godine hercegovina.info napisala je prvi članak na ovu temu kada su se kod mještana Bijelog Brijega izrazile sumnje u transparentnost radova budući da je investitor tvrdio da zgrada ima 5 katova, a oni svojim očima prebrojali 6 katova. Gradska uprava na čelu s bivšim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem pravdala je neobjašnjivo, bili su uvjereni u trijumf spornih dozvola i u više navrata podcjenjivali stanovnike okolnih zgrada kao i predstavnike inicijative koja se godinama bori za transparentan način gradnje u svom naselju.

Onda se klupko počeo odmotavati. Zdravko Čuljak, bivši šef službe za građevinske propise u svojim odgovorima tražio je sve načine kako bi opravdao dozvole, dok je tadašnji voditelj Službe za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija sa svojim inspektorima na terenu utvrdio da investitor 'Joks' nema dozvolu za šesti kat. Postupajući inspektor Nebojša Šarić na terenu nije vidio debeli izlazak iz gabarita kao ni druge iregularnosti oko cijelog projekta, što će ga koštati kaznene prijave zbog propusta kao i tadašnjeg šefa za građevinske propise - Zdravka Čuljka.

U ožujku 2020. godine Gradska uprava Mostara odbila je stanarima Bijelog Brijega pristup informacijama oko izgradnje nove zgrade u susjedstvu. U rješenju koje su dobili stanari navodi im se da isto ne mogu dobiti „zbog neposjedovanja traženih podataka u Gradskoj upravi Grada Mostara".

Iz Tajništva gradonačelnika naveli su da Odjel za urbanizam i građenje nije dostavio tražene informacije u zakonskom roku, premda su im više puta upućivane požurnice. Na koncu je Služba za građevinske propise Tajništvu odgovorila da su dozvole za objekte na Bijelom Brijegu poslali Ministarstvu prostornog uređenja, koje ih je također tražilo, pa Tajništvo šalje stanarima ovakvo rješenje. Stanari na takvo rješenje mogu prigovoriti gradonačelniku Ljubi Bešliću u roku od osam dana.

Pojednostavljeno rečeno, Gradska uprava Mostara stanarima na Bijelom Brijegu dva mjeseca nije dostavila na uvid dozvole za zgradu u susjedstvu, opravdavši to nedostatkom kopir aparata, odnosno da su originale dozvola poslali u Županiji i nemaju druge, što je malo vjerojatno.

Iste godine u lipnju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, nakon pet mjeseci, i posredovanja Upravne inspekcije HNŽ-a za hercegovina.info su potvrdili da su dobili dokumentaciju vezano za izgradnju na Bijelom Brijegu. 

Tri mjeseca nakon toga slijede kaznene prijave protiv tadašnjeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića i njegovih suradnika.

Predstavnik stanara mostarskog naselja Bijeli Brijeg Mario Ćosić Tužiteljstvu HNŽ podnosi kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena.

Bešlića, kako navode, smatraju najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko - tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a što obojica odlično znaju. U prijavi navode da je razlog njezina podnošenja kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi (Nebojša Šarić). 

Koncem 2020. godine uključio se i FUP (Federalna uprava policije). Oni su zaprimili zahtjev Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije te su poduzeli sve mjere, a službeno je u travnju 2022. godine otvorena istraga.

Bijeli Brijeg zgrada urbicid

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.