AFERA URBICID IZRODILA OPTUŽNICU Podignuta i potvrđena optužnica protiv bivših i sadašnjih čelnika urbanizma u Mostaru

Afera Urbicid
hercegovina.info

Tužiteljstvo HNŽ-a podiglo je, a Sud u Mostaru potvrdio optužnicu u predmetu Bijeli brijeg, središnjoj temi afere urbicid koju smo razotkrili. U konačnici je optužnica obuhvatila dvije osobe, dok je prijavljenih bilo više. 

"Poštovani, optužnica Županijskog tužiteljstva Mostar, broj: T07 0 KTKV 0028185 23, a koja se odnosi na optuženike Zdravka Čuljka i Sanju Voloder,  zaprimljena je u ovaj sud dana 15. siječnja 2024.,  te je ista potvrđena pred ovim sudom dana 16.1.2024., potvrđeno je za Hercegovina.info sa Županijskog suda u Mostaru. 

Ovom prigodom podsjećamo na ključne trenutke u predmetu Bijeli brijeg.  

ČLANAK PRVI - PROSINAC 2019.


Hercegovina.info piše svoj prvi članak. Na Brijegu se od početka 2019. gradi najviša zgrada u tom naselju. Ista ima 6 katova, a u neposrednoj blizini u planu je gradnja još jednog takvog objekta, koji čeka dozvolu za gradnju. Mještani pitaju kako je moguće da objekt na slici koju je istaknuo investitor ima 5 katova, dok onaj stvarni ima njih 6. Tvrde da stanovi preko puta nove zgrade nikada neće vidjeti sunce, da im je preblizu. Iz Gradske uprave Mostara tada tvrde da se novi objekt uklapa u okruženje, i da je sve zakonito. 


Zdravko Čuljak, donedavni šef službe za građevinske propise već se u prvom odgovoru našem portalu spotiče. Objašnjava nam neobjašnjivo, odnosno naziva izgradnju potpuno novog objekta, šestokatnice rekonstrukcijom, dogradnjom i nadziđivanjem. Naime, pravdao je posve novim objekt od šest katova nadziđivanjem trošne kućice koja se ranije tu nalazila. 


Osim što je cijeli objekt dobio dozvole gdje nikada nije smio, imao je i kat viška. 
Tadašnji voditelj Službe za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija u siječnju 2020. nakon našeg članka na teren šalje inspektore. Inspektor Nebojša Šarić utvrđuje da investitor, tvrtka 'Joks' nema dozvolu za šesti kat. Ne ustanovljava debeli izlazak iz gabarita, kao ni druge iregularnosti oko cijelog projekta, te stanari i njega odlučuju obuhvatiti kaznenom prijavom.

Gradska uprava predvođena tadašnjim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem bori se da sakrije svu dokumentaciju vezanu za ovu zgradu, pa i druge urbicidaške u Mostaru. U više navrata odbijaju stanare, ali i naš medij, koji se u konačnici poziva na Zakone o slobodi pristupa informacijama. Po jednom od njih iz Tajništva gradonačelnika navode da Odjel za urbanizam i građenje nije dostavio tražene informacije u zakonskom roku, premda su im više puta upućivane požurnice!? Dakle, gradonačelnik se pravda da mu urbanizam, s kojim usko surađuje, odbija dati odgovore. 

Uz ostalo, valja napomenuti da Gradska uprava Mostara stanarima na Bijelom brijegu dva mjeseca nije dostavila na uvid dozvole za zgradu u susjedstvu, opravdavši to nedostatkom kopir aparata, odnosno da su originale dozvola poslali u Županiji i nemaju druge.

LIPANJ 2020. – Pravne greške - nezakonitosti

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, nakon pet mjeseci, i posredovanja Upravne inspekcije HNŽ-a dobilo je dokumentaciju vezano za izgradnju na Bijelom brijegu. Potvrđeno je to za hercegovina.info iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. "Provodeći upravni postupak ovo Ministarstvo je utvrdilo 'pravne greške - nezakonitosti' u postupku donošenja osporavanih rješenja (rješenje o urbanističkoj i rješenje o odobrenju za gradnju), te je prvostupanjskom organu, Gradskoj upravi Mostara naložio 'da u roku 30 dana, pokrene upravni postupak po službenoj dužnosti, ispita razloge ništavnosti donesenih rješenja o urbanističkoj suglasnosti i rješenja o odobrenju za gradnju broj te da u skladu sa Zakonom o upravnom postupku donese odgovarajući upravni akt“, kazali su u odgovoru za hercegovina.info iz tog ministarstva u lipnju 2020.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predstavnik stanara mostarskog naselja Bijeli brijeg Mario Ćosić Tužiteljstvu HNŽ podnosi kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena.

Isto su potvrdili i u priopćenju za javnost koje su poslali svim medijima. 

Bešlića, kako navode u prijavi, smatraju najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko - tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a što obojica odlično znaju. U prijavi navode da je razlog njezina podnošenja kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi (Nebojša Šarić). Bešlić koji je u međuvremenu preminuo ne biva iz tih razloga obuhvaćen istragom. Predmet po nalogu tužiteljstva istražuje FUP.  “Obavještavamo vas da je Federalna uprava policije, Terenski ured Mostar zaprimio zahtjev Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije od 20.10.2020. godine u prilogu kojeg je dostavljena i kaznena prijava podnositelja Maria Ćosića, a na temelju kojeg policijski službenici FUP-a poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na prikupljanju dokaza koji će biti blagovremeno dostavljeni po realizaciji predmetnog zahtjeva postupajućem Tužiteljstvu," potvrdili su za naš portal iz Federalne uprave policije.

TRAVANJ 2022. - Otvorena istraga

Građanska inicijativa zakazala je konferenciju povodom otvaranja istrage u ovom predmetu. Osim Bijelog brijega portal Hercegovina.info je kao medij podnositelj još niza kaznenih prijava zbog bespravne gradnje u Mostaru, te jedne vezano za kupnju prostorija u Prozor - Rami.

Ponosni što smo dočekali prvu optužnicu, a nadamo se da nije zadnja.

Kada je u pitanju portal Hercegovina.info ono što je obilježilo naš rad je svakako i prije svega Afera urbicid.

Radi se o serijalu vrijednih i temeljitih tekstova o bespravnoj izgradnji i ilegalnim dozvolama koje su se godima izadavale u Mostaru. Tu smo objekat po objekat raskrinkavali protuzakonite radnje, pogodovanje investitorima, te otvarali priču o kojoj se samo u kuloarima nagađalo.

Sve je rezultiralo kaznenom prijavom stanara protiv bivšeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka i urbanističko građevinskog inspektora Nebojše Šarića.

U konačnici su za urbicid optuženi gore navedeni. Urbicid smo pozicionirali i u središte zadnje lokalne kampanje u Mostaru, te zaustavili izdavanje ilegalnih dozvola. Načelnica urbanizma Marina Deronjić je nagrađena poslom u Elektroprivredi HZ HB, a nova vlast na čelu s Marijem Kordićem, osim što je zaustavila izdavanje ilegalnih dozvola, po pitanju starog urbicida nije uradila ništa.

Štoviše, još uvijek nisu obnovili postupak izdavanja dozvola za ilegalnu zgradu na Bijelom brijegu, zbog čega su im stanari slali upravnu inspekciju. Zadnji nalaz upravne inspekcije od 12. siječnja ove godine Službu za građevinske propise ponovno upućuje da obnove postupak u ovom predmetu i o tome obavijeste stranke. Mario Kordić, koji je već na isteku mandata, i dalje kupuje vrijeme. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.