SAMO U MOSTARU Na trošnoj kućici niču milijunski objekti

Bijeli brijeg - Joks
hercegovina.info

Izgradnja novih stambenih objekata na Bijelom brijegu suprotna je regulacijskom planu "Bijeli brijeg", koji je Gradsko vijeće Mostara donijelo na sjednici održanoj 2012., potvrdilo je za hercegovina.info više urbanističkih stručnjaka.

Prema njihovim riječima, na postojećem lokalitetu u regulacijskom planu zadržane su obiteljske kuće, na kojima je moguća bila samo manja rekonstrukcija ili doziđivanje, bez izlaženja iz gabarita. Prizemne kuće koje su se ovdje nalazile ranije, zauzimale su tek mali dio parcele, dok novoizgrađeni objekt pokriva cijelu parcelu, što nikako nije u gabaritima prethodnog objekta.

Bijeli brijeg - Joks

Dakle, zgrada šesterokatnica u svakom slučaju po propisima nije smjela biti izgrađena ovdje, bez izmjene regulacijskog plana i rasprave održane na tu temu, no unatoč tome Odjel za urbanizam, odnosno Služba za građenje, izdali su dozvole za gradnju objekta od šest katova na mjestu prizemnice, i to ne jednu, već dvije.

„Kako je na prethodnoj parceli bio izgrađen stambeni objekt, prilikom utvrđivanja urbanističko-tehničkih uvjeta, primijenjen je član 6. stav 8. Odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Regulacijskog plana "Bijeli Brijeg", kojim je propisano "da se na postojećim individualnim stambenim i stambeno poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće vršiti sljedeće intervencije, rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanje, vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima“, naveli su iz Odjela za urbanizam i građenje u jednom i jedinom odgovoru za hercegovina.info.

O kakvom se nadziđivanju i nadogradnji radi, razvidno je i sa snimaka.

Iz Službe za građenje naveli su da su sve učinili - vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima. Međutim, dio stanara u susjednoj zgradi više nikada neće vidjeti sunce te su im tijekom cijelog dana nužne upaljene žarulje, što prije nije bio slučaj.

Bijeli brijeg - Joks

Podsjetimo, čak 67 vlasnika nekretnina na Bijelom brijegu potpisalo je i Gradu dostavilo peticiju u kojoj se bune protiv izgradnje zgrade u susjedstvu. Nemaju ništa protiv investitora, te se peticijom obraćaju na adresu onih koji su izdali dozvole, a koji ne odgovaraju na naše upite.

Uz to angažirali su i odvjetnika koji radi na ovom predmetu. Neki od njih šalju nam i fotografije sa svojih balkona, s kojih je razvidno kako je njihov život izgledao još do jučer.  

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.