FOTO  AFERA KOJU SMO RAZOTKRILI Inspektori SIPA-e prate trag novca između Rade Bošnjaka, ZZO-a i tvrtki s Petog kata

Rade Bošnjak IZIS natječaj
Hercegovina.info

Dok bivši ravnatelj ZZO-a Rade Bošnjak SLAPP tužbom pokušava izmrcvariti naš medij jer smo razotkrili aferu Peti kat, inspektori SIPA-e nakon ispitivanja svjedoka prešli su u novu fazu istrage – prate trag novca između Rade Bošnjaka, ZZO-a i tvrtki s Petog kata. Ukoliko se dokaže da je Bošnjak podupirao i financirao osobe i tvrtke s Petog kata, a što smo fiktivnim ugovorom s jednim od IT-ovaca i sami dokazali, on će imati mnogo ozbiljnijih problema od medija koji su o cijeloj aferi pisali. 

Kako je financiran Peti kat?

„Vezano za predmet koji je formiran po zaprimljenoj informaciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) o mogućim nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ, možemo Vas obavijestiti da se u ovom predmetu od njegovog formiranja, konstantno vode radnje prikupljanja dokaza, provjere činjenica vezano za navode koje se odnose na radnje povezane sa kreiranjem IZIS softvera „eZdravstvo“, te su u tom pravcu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH SIPA-i dostavljeni podaci koje je Tužiteljstvo pribavilo od Općinskog suda, a odnose se na više pravnih osoba koje su vezane za sam postupak kreiranja novog softverskog programa u Zavodu za zdravstveno osiguranje HNŽ“, kaže u odgovoru našem portalu glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ Ana Rajič.

Ono što će u ovom predmetu biti ključno jeste povezati ZZO i tvrtke s Petog kata Infoherc, Triples, pa čak i Katarinu, koja je davala ili izdavala prostorije petog kata u Vitalisu spomenutim tvrtkama, a bila navedena i kao kontakt jedne od tvrtki. Katarina je ujedno dobivala vrijedne ugovore od ZZO-a. 

„Provjeravaju se od strane SIPA-e sa sjedištem u Sarajevu, navodi i činjenice o načinu angažiranja, rada, plaćanja usluga drugim povezanim pravnim osobama koje su radile na stvaranju softver rješenja iz programa IZIS. Tužiteljstvu je dostavljeno više Izvještaja Državne agencije za istrage i zaštitu BiH koje se odnose na provedeno saslušanje svjedoka. Nadalje, dostavljen je plan poduzimanja radnji od strane SIPA-e i to onih radnji za koje se smatra da bi bilo potrebno provesti u razdoblju srpnja, kolovoza i rujna, nakon što se zaprime određeni zatraženi podaci od Financijsko-informatičke agencije“, zaključuju dalje u odgovoru iz Tužiteljstva HNŽ. 

Dodaju da je zaprimljena određena, potrebna bankarska dokumentacija. 
„Izuzeta je po naredbi nadležnog suda i ista je proslijeđena na analizu i utvrđivanje bitnih činjenica, te je u tijeku postupak otvaranja, sačinjavanja zapisnika i analize bankarske dokumentacije koja se odnosi na više pravnih osoba i zavisno od podataka koje se nađu u tim bankarskim dokumentima, odredit će se provođenje potrebne, konkretno određene istražne radnje. Izvršene su radnje uviđaja mobilnog telefona određenih osoba“, kazali su. Sve istražne radnje vezano za ovaj predmet nastavljaju se i provode u suradnji sa SIPA-om Sarajevo, zaključili su. Aferu Peti kat, što je asocijacija na peti kat zgrade Vitalis u Mostaru razotkrio je upravo portal Hercegovina.info. Rade Bošnjak, bivši ravnatelj ZZO-a HNŽ imao je plan da vrijedan posao instalacije i održavanja zdravstveno informacijskog sustava povjeri njemu dragim tvrtkama, na način da ih pripremi za posao, pa im onda kroz proceduru, kao ravnatelj isto osigura. 


Suvlasnik jedne od tvrtki koje su mu radile paralelni IZIS Ivo Bandić ima apartmane na istoj adresi gdje i Rade Bošnjak u Zagrebu, a uknjižili su se upravo kada je krenuo tajni projekt u Mostaru. Nije moguće ni da je Katarina, od koje HDZ godinama nabavlja sve vezano za IT opremu, baš slučajno kupila od Vitalisa Peti kat, i baš su se slučajno na njemu nalazile tvrtke koje su radile paralelni IZIS. 

Raskol u stranci

Afera je raskolila i mostarski HDZ, te su se podijelili na dvije struje, a zbog toga ZZO i dalje nema ravnatelja. Struja bliska Bošnjaku željela je na tom mjestu njegovu odanicu, dr. Anu Vidačak, dok je suprotna zagovarala kćerku Rafaela Gagre. U konačnici, da se ne ljuti Gagru, šef HDZ-a je njegovu kćerku, bez dana političkog iskustva stavio za razmatranje za županijsku premijerku. U međuvremenu nema konsenzusa oko Vlade HNŽ-a, te sve stoji. 
Usputno rečeno, ovo je jedna u nizu afera koja dokazuje i pokazuje da HDZ BiH nema hrabrosti za transparentan rad, za čistiti u svojim redovima, štoviše odlučuje se svaku aferu pomesti pod tepih.

Za napomenuti je da je u međuvremenu sin Rade Bošnjaka s još nekima u Mostaru izbatinjao radnika tvrtke CUSPIS, a ranijeg djelatnika ZZO-a, misleći da on prenosi podatke o Petom katu Vinku Kujundžiću, vlasniku CUSPIS-a i autoru informacijsko zdravstvenog sustava koji Zavod trenutačno koristi. Usputno rečeno portal Hercegovina.info svu dokumentaciju i saznanja o ovom predmetu prikupljena tijekom izrade članaka dostavio je istražnim organima na uvid i korištenje.